Goth μουσική και popular culture στα 40 χρόνια Bauhaus

Το Release Athens Festival υποδέχεται τους μυθικούς Bauhaus, σε μια από τις λίγες εμφανίσεις που έχουν προγραμματίσει στην Ευρώπη, κι εμείς ανατρέχουμε στη συναρπαστική ιστόριά τους.

Goth μουσική και popular culture στα 40 χρόνια Bauhaus

Με ένα σπουδαίο κεφάλαιο της πρόσφατης μουσικής μας ιστορίας θα ανοίξει το φετινό Release Athens. Στις 12 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, το πετυχημένο φεστιβάλ υποδέχεται τους μυθικούς Bauhaus, σε μια από τις λίγες εμφανίσεις που έχουν προγραμματίσει για την Ευρώπη.

Το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα, γέννημα-θρέμα του πρωταρχικού πανκ και, ουσιασικά, δημιουργοί του gothic rock σε μια εμπλουτισμένη μορφή, έχει επανασυνδεθεί με τα αρχικά του μέλη αμέσως μόλις συνειδητοποίησε πως έκλεισε 40 χρόνια ύπαρξης και πως η μουσική του εξακολουθεί να είναι τόσο έντονη και επείγουσα όσο στα πρώτα χρόνια των ‘80’s. Οι Peter Murphy (τραγούδι), Daniel Ash (κιθάρα, σαξόφωνο), Kevin Haskins (ντραμς) και David J (μπάσο) ξεπερνούν κάθε συμβολισμό και ανεβαίνουν στη σκηνή με την ίδια δύναμη και πάθος όπως όταν πρωτοεμφανίστηκαν. Το απέδειξαν με τις πρώτες τους εμφανίσεις στο Λος Άντζελες πριν από κάποιους μήνες και η προσμονή φαίνεται να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 1978 στο Νορθχάμπτον, με το όνομα Bauhaus 1919 (για λίγο) και χωρίς να έχει εμφανή σχέση με την ιστορική γερμανική καλλιτεχνική σχολή. Βέβαια οι Bauhaus στην σύντομη πορεία τους (διαλύθηκαν το 1983) έδειξαν ότι η καλλιτεχνική τους αξία υπερέβαινε οποιαδήποτε όρια καθώς η μουσική τους συνδύαζε με φυσικό τρόπο πράγματα που ανήκαν στις σφαίρες του πανκ, του glam, της ψυχεδέλειας, του art rock και, φυσικά, του dub και της reggae. Επιπλέον, το δισκογραφικό output (στην 4AD και στην Beggar’s Banquet) των Bauhaus – «In the Flat Field», «Mask», «The Sky’s Gone Out», «Burning From the Inside» (με τον Murphy ουσιαστικά να είναι απών σ’ αυτό το τελευταίο) – απέδειξε πως η επίδραση του γκρουπ συνέχισε να είναι ισχυρή όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στη σύγχρονη popular μουσική όσο και πέρα από αυτή.

Goth μουσική και popular culture στα 40 χρόνια Bauhaus - εικόνα 1

Το στυλ και η γενική παρουσία των Bauhaus, με την βαθειά και εντυπωσιακή φωνή του Murphy, τους κοφτούς κιθαρισμούς του Ash και τις dub ρυθμολογίες της rhythm section, φαίνεται πως προσδιόρισαν το ύφος που πήρε το όνομα gothic rock – στην ουσία όμως έχουμε ένα πολύπλευρο post-punk που βρίσκει ευρύτατο πεδίο εφαρμογής στο darkwave, στο industrial, στο indie και alternative κ.ο.κ., δηλαδή από τους Birthday Party ως τους Massive Attack και από τους Dead Kennedys ως τους Guns n’ Roses!

Κατά τα λοιπά, τους Bauhaus χαρακτηρίζει μια μοναδικότητα που τους δίνει ένα ιδιαίτερο και ειδικότατο βάρος στην ιστορία του σύγχρονου ροκ. Από την πρώτη στιγμή που έγραψαν και κυκλοφόρησαν το «Bela Lugosi’s Dead» τον Αύγουστο του 1979, μέχρι τη διάλυσή τους τέσσερα χρόνια αργότερα, και με τις διάφορες επανασυνδέσεις τους ως την τωρινή, με original cast και πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά, οι Bauhaus διατηρούν ακέραια τη γοητεία τους και αυτήν θα απολαύσουμε στην Πλατεία Νερού στις 12 Ιουνίου, στην έναρξη του Release Athens 2020, με classics όπως «Bela Lugosi's Dead», «She's In Parties», «Dark Entries», «Kick In The Eye» και άλλα πολλά που σπάνια έπαιζαν live, όπως και διασκευές Bowie, Iggy Pop, Brian Eno κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens 2020: Bauhaus

  • Φεστιβάλ

Ένα από τα ελάχιστα shows στην Ευρώπη μετά την επανασύνδεσή τους, η οποία περιλαμβάνει και τα 4 αυθεντικά μέλη. Μαζί τους οι Anathema κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

16/04/2024

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".