Punk-jazz αποκριάτικο ξεφάντωμα με τους Boticelli Baby

Τι συμβαίνει όταν συναντιούνται η straight jazz, το καθαρό blues, η gypsy jazz του Django Reihardt και το folk swing των Βαλκανίων με το funk και τις rock εντάσεις των Γερμανών Boticelli Baby;

Punk-jazz αποκριάτικο ξεφάντωμα με τους Boticelli Baby

Το τι ακριβώς θα μπορούσε να παίζει ένα γκρουπ που στο όνομά του έχει κάτι από το όνομα ενός σπουδαίου αναγεννησιακού ζωγράφου είναι θέμα προς συζήτηση. Οι Boticelli Baby, τους οποίους θα δούμε στο «Half Note» το τετραήμερο 21-24/2, είναι ένα punk-jazz σεπτέτο από το Έσεν της γερμανικής βιομηχανικής περιοχής του Ρουρ, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη σύγχρονη μουσική κουλτούρα μέσα από διά­φορες εκφάνσεις κι εκφράσεις τόσο του out και ηλεκτρονικού rock όσο και της σύγχρονης jazz, ξεκινώντας ήδη από τη free jazz στα τέλη των ’60s.

Με μια πρώτη παρατήρηση/ακρόαση, στους Boticelli Baby συναντάμε μια πανίσχυρη rhythm section, την οποία αποτελούν οι Marlon Bösherz (κοντραμπάσο και τραγούδι), Jörg Buttler (κιθάρα), Lukas Sziegoleit (πιάνο) και Tom Hellenthal (ντραμς) και η οποία ξέρει να γκρουβάρει πάνω σε ποικίλους ρυθμούς και στιλ της jazz, του blues, του funk κ.ο.κ. Σε αυτήν προστίθεται και μια δυναμική τριάδα πνευστών, οι Alexander Niermann (τρομπέτα), Jakob Jentgens (σαξόφωνο) και Max Wehner (τρομπόνι). Ο Marlon τραγουδάει κιόλας, καθώς κουβαλάει μια τρέλα που τείνει να τον χαρακτηρίσει ως frontman και βασικό performer του σχήματος, όμως το γεγονός είναι πως έχουμε μια πολύ δεμένη ομάδα, η οποία λειτουργεί στο jazz τελετουργικό μέσα από punk ιδιομορφίες κι εντάσεις.

Οι δίσκοι του γκρουπ, ο φερώνυμος «Boticelli Baby» του 2015, το «Junk» του 2018 και ο πρόσφατος «Live», δείχνουν πως η κατεύθυνσή του είναι προς μια jazz υψηλών ενεργειών που μπορεί να ενσωματώνει διάφορα επιμέρους χαρακτηριστικά τα οποία έχουν να κάνουν με το mainstream (π.χ. gypsy swing ή βαλκανικές ηχορυθμίες), όμως η προσέγγιση των Boticelli Baby υπερβαίνει οποιαδήποτε ιδιωματική τεχνοτροπία και βγαίνει ως καθαρά punk-jazz πρακτική που έρχεται να χαρακτηρίσει την εποχή της, δηλαδή τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Τη δεύτερη (από το τέλος!) δεκαετία του 20ού αιώνα εμφανίστηκε ο όρος punk-jazz (ή jazz-punk) με μια σχετικά μικρή διαφορά φάσης με τον original όρο punk-rock. Αρχικά περιέγραφε οτιδήποτε μπορούσε να είναι έξω από την καθαρή jazz νοοτροπία/τεχνοτροπία, να διαθέτει την εκφραστική αμεσότητα της έντασης του rock, αλλά να βρίσκεται μακριά από τις δεξιοτεχνικές αυταρέσκειες και αυτοαναφορικότητες του jazz-rock και, φυσικά, να αποτελεί πρόκληση στην καθεστηκυία τζαζική αισθητική.

Punk-jazz αποκριάτικο ξεφάντωμα με τους Boticelli Baby - εικόνα 1

Ουσιαστικά, σε μια πρώτη φάση, οτιδήποτε χαρακτηρίζουμε (και τότε και τώρα) ως «no wave», δηλαδή οι Material του μπασίστα/παραγωγού Bill Laswell, οι Naked City του σαξοφωνίστα/συνθέτη John Zorn, οι Lounge Lizards του σαξοφωνίστα/ηθοποιού John Lurie, τα σχήματα που έφτιαχνε ο σαξοφωνίστας και τραγουδιστής James Chance (και με τα ψευδώνυμά του James Black και James White), με λίγα λόγια όλη η downtown σκηνή της Νέας Υόρκης των ’80s, πήγαινε να μπει κάτω από την ετικέτα της punk-jazz. Όμως δεν μπορούσες να χαρακτηρίσεις έτσι τη μουσική ενός εκ των πρωτοπόρων της free jazz, του Ornette Coleman.

Έτσι, διαχωρίζοντας ή φιλτράροντας τα πιο ριζοσπαστικά και noisy στοιχεία του no wave και κρατώντας όλα τα δυναμικά, groovy και χορευτικά χαρακτηριστικά μιας μουσικής που αντλεί από το απλό blues και τη folk μέχρι το πιο προχωρημένο free funk, μπορεί να έχει ένα γκρουπ μουσικών διανοουμένων από το Έσεν, που κατανοούν απόλυτα την απελευθερωτική δυναμική της σκηνικής και χορευτικής δράσης και τη συνδέσουν αποτελεσματικά με το punk-jazz της «σχολής» του James Chance, αναβιώνοντας ακόμη και το feeling της disco. Ή, περιγράφοντας με εμφανές χιούμορ αλλά κι έκδηλη ευαισθησία μια ιστορία που θα μπορούσε να υπογράφει ο Leonard Cohen – όπως κάνουν στο «Rivertale», το κομμάτι που κλείνει το «Junk». Και να συνεχίζουν το ατέρμονο χορευτικό τους πανηγύρι, γεμάτο με ρυθμούς, beats και ό,τι άλλο πρέπει για ένα γερό αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Punk-jazz αποκριάτικο ξεφάντωμα με τους Boticelli Baby - εικόνα 2

3 punk-jazz classics

«Punk Jazz - The Jaco Pastorius Anthology»

Για κάποιο λόγο ο δεξιοτέχνης «άταστος» μπασίστας των Weather Report θεωρείται αρχετυπική punk-jazz φιγούρα. Έζησε γρήγορα, έντονα και ρυθμικά. Πέθανε νέος.

«New York Noise»

Όλο το νεοϋορκέζικο underground μουσικό κύκλωμα της punk περιόδου (1977-1982) συγκεντρω­μένο σε ένα άλμπουμ. Οι βασικές αρχές ενός θορυβώδους dance ιδιώματος με ξεκάθαρες jazz και punk προδιαγραφές.

«James White’s Flaming Demonics»

Μπορεί να έχει μισοξεχαστεί αυτό το προχωρημένο punk-jazz διαμάντι του James Chance, όμως αποτελεί τέλειο παράδειγμα του diabolus in musica – σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες

Boticelli Baby

  • Jazz-Blues-Ethnic

Σουινγκάτο τζαζ-πανκ υψηλών ενεργειών με μέινστριμ τζαζ και βαλκανικά ηχοχρώματα.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.