Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

Ο πιανίστας / συνθέτης Δημήτρης Καλαντζής και το γκρουπ του ενώνουν την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με την modal jazz των '60's την τρίτη μέρα του φεστιβάλ Jazz in Progress στο Ηράκλειο. Απόψε, 28/1, σειρά έχει το piano trio του Σταύρου Λάντσια με guest τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολύζωγόπουλο.

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή

Η «Όμορφη πόλη» διασυνδέεται ευθέως με το «Crescent» του John Coltrane – και αυτό τονίζεται τόσο από το τενόρο σαξόφωνο του Τάκη Πατερέλη όσο και από το ίδιο το πιάνο του Δημήτρη Καλαντζή. Βρισκόμαστε στην καρδιά της modal jazz λίγο πριν από τα mid-‘60’s και φαίνεται πως η μουσική του Μίκη (ή, έστω, πτυχές αυτής) μοιράζεται με αυτήν κάποιες κοινές ποιότητες. Αρκεί να μπορεί να τις ανακαλύψει κάποιος και να τις αναδείξει – όπως κάνει εδώ ο Δημήτρης Καλαντζής και φτιάχνει ένα έργο περίπου αριστουργηματικό, ουσιαστικό και εξέχον στη σύγχρονη ελληνική τζαζ δισκογραφία. Αναμφιβόλλως, ένα classic.

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή - εικόνα 1
O Τάκης Πατερέλης σε αυθεντικό Coltrane-style

Η σχέση αυτή της μουσικής του Θεοδωράκη με αυτή την ιδιωματική τζαζ προσέγγιση αναδεικνύεται συνεχώς και όλο και πιο πολύ καθώς οι σπουδαίοι σολίστ στα πνευστά Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο) και Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φλούγκελχορν) φροντίζουν να επικαιροποιούν τον τζαζικό ήχο της έκπληξης με το αίσθημα της υψηλής λαϊκής ποίησης που αναδίδεται από γνωστά και γραμμένα βαθιά στο ιστορικό μας «είναι» κομμάτια όπως «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «Της αγάπης αίματα» κ.ά.

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή - εικόνα 2
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και Γιώργος Γεωργιάδης

Εδώ η τζαζ τρέχει παράλληλα και γίνεται ένα με τη δική μας πολιτισμική κληρονομιά – σε ότι αφορά το τραγούδι, τουλάχιστον. Εδώ ο Δημήτρης Καλαντζής δεν διασκευάζει – μάλλον ανασυνθέτει στοιχεία από την ίδια μας την ύπαρξη και μουσικοί όπως ο Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (ντραμς) και ο Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσο) μαζί με τους προαναφερθέντες αναδημιουργούν μια νέα ευαισθησία – αισθητική αλλά όχι μόνο. Εδώ τα παιδιά παίζουν καθαρή, σύγχρονη τζαζ και η σκηνή παίρνει, κυριολεκτικά, φωτιά!

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή - εικόνα 3
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης

Τα κομμάτια απλώνονται: «Στα περβόλια, μεσ’ στους ανθισμένους κήπους…», «La Course De Manuel (Chase)» (διασκευή στο «Γελαστό παιδί» από το σάουντρακ του «Ζ»), «Μαρίνα», «Άρνηση (Στο περιγιάλι)», «Του μικρού βοριά». Μουσικές που τις ξέρουμε, τις έχουμε μέσα μας και που παίρνουν μια φυσική modern jazz διαδρομή, συναντούν τον Miles και τον Trane και γίνονται ένα μαζί τους. Και στην Πειραματική Σκηνή του ΠΣΚΗ, το βράδυ της Δευτέρας 27/1 οι Πολυζωγόπουλος, Πατερέλης, Καλαντζής, Γεωργιάδης, Κτιστάκης, ένα έξοχο δικό μας – αλλά διεθνικό – τζαζ κουιντέτο, παίρνουν τον Μίκη και κάνουν μια μαγική βόλτα στην όμορφη πόλη του Χάρλεμ! Γιατί οι αριστουργηματικές μουσικές δεν περιορίζονται…

Η «Όμορφη πόλη» στο Χάρλεμ με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή - εικόνα 4

Την Τρίτη 28/1, η Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και το Φεστιβάλ «Jazz in Progress» υποδέχονται το Piano Trio του Σταύρου Λάντσια – με τον Μιχάλη Καλκάνη στο κοντραμπάσο και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα ντραμς – και guest τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.

Μια νοσταλγική βραδιά piano-bar με τον Κώστα Τσαγγαρίδη στο Μέγαρο

Δίπλα στον πιανίστα-τραγουδιστή, η Μαριάνθη Παπαλάμπρου θα απογειώσει τη βραδιά, συνυφαίνοντας τα αξέχαστα τραγούδια της δεκαετίας του '80 με χάρη και πάθος.