Ο Actress κάνει ντουέτο με ένα υπολογιστικό πρόγραμμα

Ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό project θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς ο πολυπράγμων παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής εμφανίζεται στη σκηνή μαζί ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομα «Young Paint».

Ο Actress κάνει ντουέτο με ένα υπολογιστικό πρόγραμμα

Ο Darren Cunningham, γνωστός στη διεθνή σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής με το καλλιτεχνικό όνομα Actress, πρώην κυνηγός της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον και νυν πρωτοπόρος μουσικός/παραγωγός της ατμοσφαιρικής electronica, έβγαλε πριν από ένα χρόνο, σε δική του παραγωγή στην προσωπική του ετικέτα Werk Ltd, ένα μίνι άλμπουμ με την υπογραφή «κάποιου» Young Paint. Οι όποιες απορίες για την ταυτότητα του δημιουργού λύθηκαν σχεδόν αμέσως, καθώς ο Actress δήλωσε πως ο Young Paint είναι ένα υπολογιστικό πρόγραμμα που έχει την ικανότητα να «μαθαίνει» από τις γνώσεις και την εμπειρία του χειριστή του και, ως εκ τούτου, μπορεί να προεκτείνει και να επεκτείνει τις αρχικές ιδέες ενός μουσικού, ολοκληρώνοντας έτσι το όποιο έργο μαζί του.

Ο Άγγλος μουσικός χτίζει, λοιπόν, έτσι έναν ολόκληρο οπτικοακουστικό κόσμο σε συνεργασία με ένα δικό του alter ego, κλεισμένο στο κουτί ενός υπολογιστή (!), το οποίο είναι σε θέση να κατανοεί τις μουσικές του σκέψεις, που στη συνέχεια γίνονται πράξεις κι επεκτείνονται μέσω αυτού σε ολόκληρο κομμάτι, τόσο μουσικό όσο και εικαστικό. Η νοημοσύνη του δημιουργού συνεργάζεται πλήρως με την τεχνητή νοημοσύνη του προγράμματος, καθώς οι ενέργειες του Actress και του Young Paint συνυπάρχουν, συμβαδίζουν και γίνονται έργο τέχνης. Αυτό που θα απολαύσουμε το Σάββατο 9/11 στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής.

Όπως προαναφέραμε, η πορεία του ταλαντούχου παίκτη Darren Cunningham στο ποδόσφαιρο διακόπηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος τον έσπρωξε στη μουσική, όπου άρχισε να διοχετεύει από το 2004 όλο του το ταλέντο. Διακρίθηκε γρήγορα ως παραγωγός και το ταλέντο του αναγνωρίστηκε από εξειδικευμένα στη modern αντίληψη της μουσικής έντυπα όπως το «Wire». Οι προσωπικοί του δίσκοι, από τον πρώτο («Hazyville» του 2008) στους πιο πρόσφατους («AZD» του 2017 και «LAGEOS» του 2018 με τη London Contemporary Orchestra), δείχνουν πως η δημιουργική ανησυχία του Actress τον οδηγεί σε όλο και πιο ουσιαστικά εκφραστικά επίπεδα· μια ιδιότητα που συνήθως δεν χαρακτηρίζει άλλους –πιο τυπολάτρες– καλλιτέχνες της electronica.

Στον μουσικό κόσμο του Actress διακρίνουμε μια συνεπή δημιουργική πορεία, που εδράζεται στο φανκ των ’80s, στην πρώιμη electro ή στο art rock, στη συνέχεια βρίσκει το δρόμο της μέσα από επιδράσεις που εκτείνονται από το κλασικό house στο καθαρό noise, ενώ φτάνει σε επίπεδα εντελώς απρόβλεπτα, όπως το παρόν με τον «virtual» Young Paint, με τον οποίο θα συνδιαλεχτεί και θα συνδημιουργήσει μπροστά μας.

Περισσότερες πληροφορίες

Actress + Young Paint

  • Electronica-Industrial

Ο Darren Cunningham, από τους πρωτοπόρους της πειραματικής βρετανικής σκηνής, μέσα σε ένα υποβλητικό ηλεκτρονικό περιβάλλον, με παράλληλη προβολή βίντεο, παρουσιάζει έργα του που αποδεικνύουν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O πρωτοποριακός γερμανικός θίασος Novoflot για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα καινοτόμα έργα "Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές" και "Η όπερα #2 – Στα σχοινιά" θα παρουσιαστούν στο ΚΠΙΣΝ.

23/09/2022

Το Guitarte ensemble σε ένα "ρεμπέτικο ταξίδι" απ’ την Σμύρνη ως τον Πειραιά και την Αθήνα

Με όχημα τον ήχο της κιθάρας και videos με αφηγήσεις των μεγάλων ιστοριών του Ρεμπέτικου, το σύνολο μετατρέπει τη σκηνή του Lux Athens σε Καφέ Αμάν.

"Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο": Μια συναυλία για καλό σκοπό

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα.

Το "Ολύμπια" γράφει την επόμενη σελίδα της ιστορίας του

Μετά την επιτυχημένη περσινή επανεκκίνησή του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου "Μαρία Κάλλας", ο Ολιβιέ Ντεκότ ξεδιπλώνει τον ποικιλόμορφο προγραμματισμό του για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23.

Οι διεθνείς συναυλίες της εβδομάδας

Ετοιμαζόμαστε για μια μουσική εβδομάδα γεμάτη προγραμματικούς προβληματισμούς για γερούς λύτες.

Το "Πνευματικό Εμβατήριο" του Άγγελου Σικελιανού και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Συνεχίζοντας η Εθνική Λυρική Σκηνή για δεύτερη χρονιά το αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζει -στο πρώτο μέρος- το ορατόριό του Πνευματικό Εμβατήριο σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών, στο δεύτερο μέρος.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Γιόρτασε τα γενέθλιά του στο "Κατράκειο", μπροστά σε πιστό και ενθουσιώδες κοινό

Σε μια χορταστική συναυλία με δύο διαφορετικά μα αλληλοσυμπληρούμενα πρόσωπα, ευτύχησε να παίξει μπροστά σε κόσμο που έχει μεγαλώσει με τους δίσκους του, μα και σε νεότερους που δείχνουν να τον ακολουθούν σταθερά.