Prophets Of Rage: Δεν είναι μουσική, είναι δυναμίτης

Υποδεχόμαστε στο Τάε Κβον Ντο ένα μοναδικό σούπερ γκρουπ που συμπυκνώνει τις σημερινές ανησυχίες και αναζητήσεις.

Prophets Of Rage: Δεν είναι μουσική, είναι δυναμίτης

Τον Ιούνιο οι Prophets of Rage κυκλοφόρησαν έναν αντιφασιστικό δυναμίτη, το «Made with hate», δείχνοντάς μας πως ο νέος τους δίσκος είναι στα σκαριά και το καινούργιο τους υλικό εμπεριέχει αυξανόμενη ζωντάνια και δύναμη. Όπως και το περσινό «Heart afire», δίνει την αίσθηση πως οι Prophets of Rage βαδίζουν σε μια μουσική κατεύθυνση πιο urban, δια­φοροποιημένη αλλά όχι αποστασιοποιημένη από αυτήν των Rage Against the Machine, στην οποία βάσισαν την έναρξη της πορείας τους πριν από τρία χρόνια.
Οι Prophets of Rage είναι το σούπερ γκρουπ των Tom Morello (κιθάρα), Tim Commerford (μπάσο) και Brad Wilk (ντραμς, κρουστά) από τους Rage Against the Machine (εντάξει, και τους Audioslave) μαζί με τους Chuck D και DJ Lord των Public Enemy και τον B-Real των Cypress Hill. Στο γκρουπ αυτό είναι σαν να βλέπουμε ενοποιημένη την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής μαζικών προδιαγραφών στην Αμερική μέσα από καθαρά κοινωνικοπολιτικούς όρους και παραμέτρους. Το φύσει και θέσει πολιτικοποιημένο χιπ χοπ Ανατολικής και Δυτικής Ακτής από τα ’80s-’90s σμίγει με το συνειδητά αντιεξουσιαστικό ροκ των Rage Against the Machine, το οποίο άλλαξε την πορεία της μουσικής σήμερα.

Οι ενδιαφέροντες καιροί δεν είναι σίγουρο πως παράγουν κι ενδιαφέρουσα τέχνη, όμως οι επικίνδυνοι καιροί (όπως αυτοί που βιώνουμε τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο) οφείλουν να παράγουν τραγούδια «επικίνδυνα» για το σύστημα. Αυτό είναι το credo του Tom Morello, όπως το διατύπωσε στα μέσα του 2016, όταν η προεκλογική φιέστα στις ΗΠΑ βρισκόταν εν εξελίξει και το CNN έδινε σε μια δημοσίευσή του τον ευφάνταστο τίτλο «Trump rages against the GOP Machine» (όπου GOP σημαίνει Grand Old Party, δηλαδή το ρεπουμπλικανικό κόμμα). Αυτό την έδωσε στον Morello, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα «μετασχηματισμό» –και μια «πολιτική» διεύρυνση σαφώς– των Rage Against the Machine μέσα από τη δημιουργική σύμπραξη με ιστορικούς ράπερ. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Prophets of Rage, «μια τακτική μονάδα επαναστατών μουσικών ικανή να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο όλη αυτήν την πολιτική μπόχα με όπλο τη φλογερή δύναμη της μουσικής της και τις εντάσεις των ενισχυτών της» – κάπως έτσι το έθεσε ο ίδιος.

Το όνομα του γκρουπ είναι και τίτλος τραγουδιού από το εκπληκτικό (και κλασικό) άλμπουμ «It takes a nation of millions to hold us back» των Public Enemy, πράγμα που περιγράφει εναργώς και τη θέση, και την ουσία του. Κι ενώ η κοινωνικοπολιτικά ορμώμενη μουσική δημιουργία στην αμερικανική σκηνή δεν είναι κάτι σπάνιο, οι Prophets of Rage αντιλαμβάνονται πλήρως πως οι τωρινές καταπιεστικές συνθήκες εμπεριέχουν πρωτοφανείς ιδιαιτερότητες· και αυτό εκφράζουν μέσα από την επιθετική αντιεξουσιαστική μουσική τους στο πρώτο φερώνυμο άλμπουμ τους, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2017, όσο και στο EP «The party’s over» που προηγήθηκε.

Η κυρίαρχη πολιτική θέση των Prophets of Rage είναι το παλιό καλό μότο «Power to the people», ξεκαθαρίζοντας αυτήν τη φορά ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι (ως σύνολο φυσικά) είναι υπεύθυνοι να πάρουν και να διαχειριστούν αυτήν την (όποια) ισχύ. Και οι περιοδείες τους συνδυάζονται με ακτιβιστικές κοινωνικές δράσεις πάνω σε πρακτικά θέματα, όπως οι ελλείψεις σε βασικές ανάγκες που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Για να μην επεκταθούμε σε τριτοκοσμικές καταστάσεις...
Όπως κι αν το δούμε, οι Prophets of Rage, που θα δούμε στο Τάε Κβον Ντο την Τρίτη 27/8, τόσο στις επιμέρους συνιστώσες όσο και στη δυναμική συνολική παρουσία τους, εκφράζουν μια καλλιτεχνική/κοινωνική συνέπεια που συνήθως δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ποπ αισθητικής. Αλλά και καλλιτεχνικά η δυναμική, σκληρή κι επιθετική μουσική τους είναι ό,τι απαιτείται για μια συνολική/συλλογική αφύπνιση.

Η... οργή στα εξ ων συνετέθη

Προφήτες από τρία ιστορικά γκρουπ

Prophets Of Rage: Δεν είναι μουσική, είναι δυναμίτης - εικόνα 1

Rage Against the Machine
Μέσα από ένα πραγματικό κοκτέιλ Μολότοφ σκληροπυρηνικού ροκ, πανκ και ραπ εκφράζουν δυναμικά, σε μουσικο-πολιτικούς όρους, την αντίθεσή τους στο σύστημα και στις ανισότητες που αυτό παράγει.

Prophets Of Rage: Δεν είναι μουσική, είναι δυναμίτης - εικόνα 2

Public Enemy
Προφανώς το κορυφαίο χιπ χοπ γκρουπ όλων των εποχών, έγραψε ξανά μέσα από τη μουσική του όλους τους σύγχρονους κανόνες του ιδιώματος κι έδωσε με το ιδαίτερο του ραπ ισχυρές και με μεγάλη αξία πολιτικές θέσεις.

Prophets Of Rage: Δεν είναι μουσική, είναι δυναμίτης - εικόνα 3

Cypress Hill
Γκρουπ με πρωτοποριακή δράση στη μείξη χιπ χοπ και λατίνο μουσικο-κοινωνικών παραμέτρων, με ευρεία απήχηση και ανάλογη επιτυχία. Πάντα κοντά στην κοινωνία, πρωτοστατεί στον αγώνα για ελεύθερη ιατρική χρήση της κάνναβης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".