Η μαγεία της Loreena McKennitt στο Ηρώδειο

Μία από τις ξεχωριστές βραδιές του καλοκαιριού και του Φεστιβάλ Αθηνών είναι η συναυλία της τραγουδίστριας με την εξαίσια φωνή και τη μαγευτική μουσική στο αρχαίο ωδείο.

Η μαγεία της Loreena McKennitt στο Ηρώδειο

Μία από τις ξεχωριστές βραδιές του καλοκαιριού και του Φεστιβάλ Αθηνών είναι η συναυλία της τραγουδίστριας με την εξαίσια φωνή και τη μαγευτική μουσική στο αρχαίο ωδείο (27/6). Μιλάμε για ένα πραγματικά ονειρικό ταξίδι από την κέλτικη μέχρι τη μεσογειακή και τη μεσανατολική μουσική παράδοση με τη μοναδική Loreena.

Είναι βέβαιο πως από τη στιγμή που θα ακούσεις τη Loreena McKennitt δεν μπορείς να την ξεχάσεις... Αν υποθέσουμε ότι όλη αυτή η άνθηση της world μουσικής ­διαρκεί αμείωτη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις μέρες μας, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δηλαδή, τότε στην κέλτικη παράμετρο της διεθνικής μουσικής η φιγούρα που ξεχωρίζει είναι η Loreena McKennitt. Η μουσική της έχει σφραγίσει με πολλούς τρόπους όλο αυτό το χρονικό διάστημα και της έχει χαρίσει μια τεράστια δημοφιλία κι επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Πριν από ένα χρόνο η Loreena κυκλοφόρησε το «Lost souls», το δέκατο στούντιο άλμπουμ της, με μουσικό υλικό και τραγούδια που κατά κάποιον τρόπο περίσσευαν από προηγούμενα sessions ή δεν ταίριαζαν σε προηγούμενους δίσκους. Ήταν ο πρώτος δίσκος με δικό της ορίτζιναλ υλικό από το «An ancient muse» (2006), καθώς οι δίσκοι που μεσολάβησαν [«A Midwinter night’s dream» (2008) και «The wind that shakes the barley» (2010)] περιείχαν διασκευές παραδοσιακών κομματιών. Και, παρότι τα κομμάτια προέρχονταν από διαφορετικές περιόδους, ήταν η συνθετική/οργανοπαικτική δεινότητα της Loreena που τους έδινε ενιαία μουσική δόμηση και ομοιογενή καλλιτεχνική ταυτότητα.

Η κέλτικη ατμόσφαιρα κυριαρχεί, όμως δένει εξαίσια με τη μεσογειακή και τη μεσανατολική μουσική παράδοση, δίνοντάς μας ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ world μουσικής που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Σημειώστε δε ότι στο δίσκο συμμετέχουν οι παραδοσιακοί δεξιοτέχνες Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) και Haig Yazdjian (ούτι)!

Η Loreena Isabel Irene McKennitt είναι μια πραγματική ποιήτρια της κέλτικης μουσικής αλλά και άλλων συναφών μουσικών παραδόσεων. Γεννημένη στον Καναδά, με σκοτσέζικη/ιρλανδική καταγωγή, παίζει κέλτικη άρπα, ακορντεόν και πιάνο και, φυσικά, τραγουδάει με τρόπο ονειρικό. Αν και ξεκίνησε με folk rock ρίζες, όπως οι διάσημοι συμπατριώτες της Neil Young, Joni Mitchell και Gordon Lightfoot, η Loreena μπήκε στα βαθιά νερά της παράδοσης κι έβγαλε αριστουργήματα με το πρώτο της άλμπουμ («Elemental», 1985). Από τότε μέχρι τώρα, το σύνολο του δισκογραφικού της βιογραφικού έχει χρυσές και πλατινένιες διακρίσεις, ενώ οι μουσικές της έχουν αποτελέσει μέρος πασίγνωστων σάουντρακ («Highlander», «Legacy», «Ever After», «Soldier», «Jade», κ.ά.), ενώ κάποια τραγούδια της, όπως το «Tango to Evora», το «Marco Polo» και το «Marrakesh night market», έχουν περάσει στο δικό μας DNA από τις διασκευές της Χαρούλας Αλεξίου και της Καλλιόπης Βέττα.

Η μαγεία της Loreena McKennitt στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η τεράστια σχέση αγάπης ανάμεσα στη Loreena και στο ελληνικό κοινό, γεγονός που δεν θέλει πολύ για να βγει στην επιφάνεια. Αρκεί μια βραδιά όπως εκείνη της 27ης Ιουνίου, στο Ηρώδειο, με το υλικό του δίσκου «Lost souls» αλλά και με τραγούδια όπως τα «La serenissima», «The mummer’s dance», «The mystic’s dream», «Dante’s prayer» κ.λπ., που μέσα από τη μαγευτική φωνή της μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Αυτό είναι το ζητούμενο πάντα.

Περισσότερες πληροφορίες

Loreena McKennitt

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Καλλιτέχνις που ξεχωρίζει στον κόσμο της world/ethnic/folk μουσικής, έρχεται με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και τον καινούργιο της δίσκο «Lost souls» ανά χείρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.

Το μουσικοθεατρικό έργο "Η φωνή των Βακχών" του Γιάννη Αγγελάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Στην παράσταση μουσικού θεάτρου συμμετέχει ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και μουσικοί από το ειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική σύνολο Ergon Εnsemble.

Easter Eggs: Η πασχαλινή παράδοση της διεθνούς δισκογραφίας

Το μουσικό γεγονός της φετινής άνοιξης –η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου φρέσκου άλμπουμ της υπέρτατης pop star Taylor Swift– επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδιαίτερο "θεσμό", που έχει ήδη σημαντική ιστορία, μα παραμένει αγαπητός και στο νεότερο κοινό.

Ο Pan Pan στον Λυκαβηττό για "να κάνουμε φιγούρες στον αέρα"

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μία επιτυχημένη sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.