Έξι συναυλίες που ξεχωρίζουν

Εκτός από την jazz, μερικά events που κάνουν πιο πλούσια μουσικά την εβδομάδα

Έξι συναυλίες που ξεχωρίζουν

Smyrna

Oρχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία. Παίζει μουσικές και και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και κομμάτια Σμυρνιών συνθετών. Με όλα αυτά παρασύρουν το ακροατήριό τους να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει. Το γκρουπ αποτελούν η Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο,τραγούδι), η Κάλια Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), η Μαίη Αγγελάκη (λαούτο, τραγούδι), η Ειρήνη Νικολακοπούλου (βιολί, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι) και η Έλσα Στουρνάρα (ακορντεόν, τραγούδι). (Half Note, 17/5)

Christian Ronig

Ο Christian Ronig δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας συνήθης ρεμπετόπληκτος ξένος ή ένας τουρίστας που μαγεύτηκε από τον μουσικό μας πλούτο και θέλησε να ιδιοποιηθεί ή να οικειοποιηθεί κάποιο μέρος του. Όπως δείχνει η ποιότητα του δίσκου του «Greece is Mine», που κυκλοφόρησε πέρσι το καλοκαίρι, ο Γερμανός αυτός καλλιτέχνης, ψάχνοντας τις μουσικές του φάσματος που όλοι ψάχνουμε βρέθηκε μπροστά στην ομορφιά της δικής μας urban folk –και σε στιχουργικό επίπεδο– και σκέφτηκε να τη μεταφέρει στη δική του γλώσσα, όπως και στην αγγλική. Με ουσιώδη και περίτεχνο τρόπο απέδωσε τραγούδια όπως το «Μινόρε της αυγής», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει», «Θεέ μου μεγαλοδύναμε», «Πρέζα όταν πιεις», «Σερσέ λα φαμ» κ.ο.κ., μεταφέροντάς έτσι σε ένα διεθνές πλαίσιο – σαν τραγούδια που τα λέει ο Cohen ή ο Cave μέσα από τη δική τους «rock» παράδοση. Ο δίσκος, παραγωγή της Violins Productions, με συμμετοχή δικών μας μουσικών, ανοίγει το δρόμο για το πρώτο επίσημο live του Christian Ronig εδώ, στο Club του «Σταυρού του Νότου» στις 18/5. (Σταυρός Club, 18/5)

Sonia Wieder-Atherton

H διεθνούς φήμης βραβευμένη τσελίστρια έρχεται στη Στέγη για μια μοναδική συναυλία στην Κεντρική Σκηνή σηματοδοτώντας έτσι την την έναρξη του Big Bang Festival 4. Η Atherton έχει φέτος τον ρόλο του nomad καλλιτέχνη σ’ αυτό το φεστιβάλ δουλεύοντας υλικό που προέκυψε από ένα μουσικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα την «Οδύσσεια» και τις προσωπικές αφηγήσεις και με εργαλεία τους ήχους που μας περιβάλλουν καθημερινά. (Στέγη, 18/5)

Athens Military Music Festival

Η Αθήνα φιλοξενεί για πρώτη φορά (18-19 Μαΐου), μια φαντασμαγορική γιορτή με σπουδαίες στρατιωτικές ορχήστρες, δεκάδες «ένστολους» μουσικούς, σολίστ, χορευτές και χορωδίες από διάφορες χώρες που θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Στο Ζάππειο Μέγαρο, στην καρδιά της Αθήνας, θα στηθεί μια «μουσική παρέλαση», που θα συνδυάσει στρατιωτική, κλασσική, παραδοσιακή, ποπ και ροκ μουσική με εντυπωσιακές παρελάσεις, ιδιαίτερες χορογραφίες, φαντασμαγορικούς φωτισμούς και χιλιάδες πυροτεχνήματα. Στην φετινή, πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα συμμετέχουν η Επίσημη Mπάντα του Προέδρου του Καζακστάν, η γυναικεία Ορχήστρα Τυμπανιστών «Yerevan Drums» της Αρμενίας, η Χορωδία Κοζάκων της Μόσχας, η National Guard Band της Ρωσίας και η Επίσημη Μπάντα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Thunder

Συμπαθητικό σε κάθε του διάσταση και συνεπέστατο ως προς την αισθητική του βρετανικό hard rock συγκρότημα. Οι Thunder έχουν μια ισχυρή παρουσία εδώ και 30 χρόνια στη σκηνή – και έρχονται για πρώτη φορά εδώ. Χαίρουν άκρας δημοφιλίας που φαίνεται πως διευρύνεται με την πάροδο του χρόνου κι αυτό σημαίνει πως θα απολαύσουμε τη συναυλία τους. (Gagarin, 19/5)

The Last Drive

Όπως πάντα, είναι η μεγάλη επιστροφή. Και είναι η συνεχής (φυσική ή μη) παρουσία του rock στη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια. Οι Last Drive έρχονται με καινούριο άλμπουμ που έχει τίτλο, απλά, το όνομά τους: «The Last Drive». Με αυτό τον δίσκο κλείνει ένας κύκλος στην ιστορία του γκρουπ και, φυσικά, ανοίγει ένας άλλος. Γι’ αυτό, στη συναυλία αυτή θα παιχτεί ολόκληρος – στις ενεργειακές διαστάσεις που του αρμόζουν. Την ίδια μέρα γίνεται και η επίσημη κυκλοφορία του. [Μαζί με τους Last Drive εμφανίζονται και οι Karamazov Project]. (Fuzz, 19/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Thunder

  • Rock-pop-folk

Το σημαντικότερο βρετανικό hard rock συγκρότημα των ’90s και ’00s έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για ένα δίωρο σόου

Athens Military Music Festival

  • Ορχηστρική

Κορυφαίες στρατιωτικές ορχήστρες και δεκάδες ένστολοι μουσικοί, σολίστ, χορευτές και χορωδίες από διάφορες χώρες προσφέρουν ένα θέαμα υψηλών προδιαγραφών

The Last Drive

  • Rock-pop-folk

Το γκρουπ που όρισε το rock ’n’ roll στη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια ανεβαίνει ξανά στη σκηνή παρουσιάζοντας, ανάμεσα σε πολλά παλιότερα και αγαπημένα, το νέο δίσκο «The Last Drive»

Christian Ronig

  • Rock-pop-folk

Μια μοναδική περίπτωση μουσικού που κάνει τα τραγούδια μας (λαϊκά, ρεμπέτικα κ.ά.) δικά του, μεταφράζοντας και αποδίδοντάς τα με ήχο ηλεκτρικό και ροκ

Sonia Wieder-Atherton

  • Σύγχρονη

Μια συναυλία με αφετηρία ένα μουσικό εργαστήρι για παιδιά από τη διεθνούς φήμης τσελίστρια με θέμα την «Οδύσσεια» κι εργαλεία καθημερινούς ήχους

Smyrna

  • Παραδοσιακή

Μια αμιγώς γυναικεία ορχήστρα που ασχολείται με τις ελληνικές μουσικές παραδόσεις και την έρευνα πάνω σε αυτές

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.

Το μουσικοθεατρικό έργο "Η φωνή των Βακχών" του Γιάννη Αγγελάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Στην παράσταση μουσικού θεάτρου συμμετέχει ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και μουσικοί από το ειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική σύνολο Ergon Εnsemble.

Easter Eggs: Η πασχαλινή παράδοση της διεθνούς δισκογραφίας

Το μουσικό γεγονός της φετινής άνοιξης –η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου φρέσκου άλμπουμ της υπέρτατης pop star Taylor Swift– επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδιαίτερο "θεσμό", που έχει ήδη σημαντική ιστορία, μα παραμένει αγαπητός και στο νεότερο κοινό.

Ο Pan Pan στον Λυκαβηττό για "να κάνουμε φιγούρες στον αέρα"

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μία επιτυχημένη sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.