10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Μια εβδομάδα με πολύ rock και αρκετές εκδηλώσεις στο Μέγαρο κι αλλού. Οι πιο πολλές είναι το Σάββατο

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης

Για λόγους υγείας, ο βιρτουόζος Ρουμάνος πιανίστας Radu Lupu αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του τουλάχιστον έως 21/1. Έτσι η συνάντησή του με τον μεγάλο Ούγγρο μαέστρο Ivan Fischer και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης σε μια μοναδική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής (19/1) δεν θα πραγματοποιηθεί. Η συναυλία όμως θα γίνει καθώς θα αντικατασταθεί από τον πολυβραβευμένο Ούγγρο πιανίστα Dénes Várjon, τακτικό συνεργάτη του διάσημου συνόλου, του μαέστρου Ιβάν Φίσερ αλλά και του «δικού μας» Λεωνίδα Καβάκου. Ο διεθνούς φήμης σολίστ, ένας από τους σημαντικότερους ανατέλλοντες αστέρες του διεθνούς μουσικού στερεώματος, θα ερμηνεύσει το περίφημο Τρίτο Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, έργο που παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία λίγες μέρες νωρίτερα με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης στη Νέα Υόρκη, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν η Ορχηστρική Σουίτα αρ. 2 του Μπαχ και η Δεύτερη Συμφωνία του Ραχμάνινοφ.

Phil Gates

Ο Phil Gates είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο του σύγχρονου blues. Ως κιθαρίστας, δεν ακολουθεί τυπικότητες – παρότι το στιλ του Σικάγου, της γενέτειράς του, είναι εμφανέστατο στο παίξιμό του. Ο Phil Gates ξεκίνησε να παίζει διάφορα όργανα και να ακούει jazz από παιδί προτού καταλήξει στην κιθάρα, στο τραγούδι και στο blues. Έχει δουλέψει, εκτός από μουσικός, σε παράλληλες μουσικές εργασίες, όπως μηχανικός ήχου, και έχει έρθει σε στενή επαφή με όλη τη στιλιστική γκάμα, από το καθαρό big city blues ως το latin και το blues της Νέας Ορλεάνης. Εγκατεστημένος στην Ελβετία τα τελευταία χρόνια, ο Phil Gates έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο «Half Note» (19-22/1).

Mother of Millions

Με το δεύτερο άλμπουμ του, «Sigma», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο από τη σουηδική εταιρεία ViciSolum, το αθηναϊκό γκρουπ παίρνει μια πιο ευδιάκριτη –και αρκετά περίοπτη– θέση στο διεθνές prog metal σκηνικό. Στιλιζαρισμένες συνθέσεις και trippy μουσικές που απαρτίζουν ένα πολύ ενδιαφέρον και μελωδικά συναρπαστικό ηχητικό φιλμ. Οι Mother of Millions είναι σε πολύ δημιουργική φάση κι αυτό θα το δούμε και στη σκηνή. (Temple, 20/1)

Θοδωρής Οικονόμου

Ο γνωστός δημιουργικός πιανίστας και συνθέτης μας ταξιδεύει σ' έναν συναρπαστικό, γοητευτικό, αυτοσχεδιαστικό "Βυθό" στο πλαίσιο του κύκλου Megaron Underground που γίνεται στο Β' Υποσκήνιο της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής στις 20/1. Ο ίδιος περιγράφει τον "Βυθό" του πολύ εύγλωττα και ποιητικά: «Ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι που ακουμπάει στο μινιμαλισμό, σε κλασικές, τζαζ και παραδοσιακές φόρμες, σε διαφορετικά ρυθμικά μοτίβα και στη δύναμη της έκπληξης. […] Ένα παιχνίδι ζωντανό με το κοινό, του οποίου η κάθε ανάσα αποτελεί μέρος ενός κοινού σύμπαντος που βοηθάει στο να υπάρξει η βαθιά και αληθινή συγκίνηση. Η συγκίνηση, που είναι για όλους μας τόσο απαραίτητη και τόσο σημαντική»

Κώστας Θωμαΐδης

Σε "Ερμηνείες γυμνές" στον Ιανό το Σάββατο 20/1. Σπουδαίος και ευαίσθητος ερμηνευτής, ιδιαίτερος μουσικός με πολύ υψηλό γούστο, καλλιτέχνης που μόνο η ποιότητα σφραγίζει τη δουλειά του, ο Κώστας Θωμαΐδης επιλέγει και ερμηνεύει με συνοδεία ενός πιάνου, κιθάρας και μαντολίνου, τραγούδια που έγραψαν ιστορία και ξέφυγαν από την εποχή τους. Πραγματικά, είναι μια βραδιά για συλλέκτες σπάνιων στιγμών.

Μαρία Φαραντούρη & Έλλη Πασπαλά

Τα τραγούδια κύκλους κάνουν. Ένα μοναδικό ντουέτο με τις αισθαντικές φωνές της Μαρίας Φαραντούρη και της Έλλης Πασπαλά θα απολαύσουμε στις 20, 27 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Παρνασσός. Είναι ένα μουσικό ταξίδι με ελληνικά και ξένα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Με την παρουσία δύο σπουδαίων μουσικών, του David Lynch (πνευστά) και του Τάκη Φαραζή (πιάνο), θα ακουστούν τραγούδια από τα Νέγρικα του Λοΐζου και του Νεγρεπόντη μέχρι τη μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Θάνου Μικρούτσικου και από τις μπαλάντες του Σαββόπουλου και τα ερωτικά της Καραΐνδρου και του Κυπουργού , έως και τις μελωδικές στιγμές της Ρεμπούτσικα και του Καλαντζόπουλου δίνουν το στίγμα αυτής της μουσικής συνάντησης. Και πολλά ξένα τραγούδια με jazz αποχρώσεις που θα μας θυμίσουν την ερμηνευτική μοναδικότητα και σπουδαιότητα της Μαρίας Φαραντούρη και της Έλλης Πασπαλά.

Kreator

Όντας στον πυρήνα του τευτονικού thrash metal και αποκτώντας, με την πάροδο του χρόνου, όλο και πιο ευδιάκριτες μελωδικές αναφορές, κρατούν μια διαχρονικά υψηλή θέση στις προτιμήσεις του δικού μας σκληρομεταλλικού κοινού. Έτσι, με το δίσκο τους «Gods of Violence» να απηχεί τις σταθερές μεταλλικές αξίες, οι Kreator του «Mille» Petrozza έρχονται για πολλοστή φορά εδώ – με τους Γάλλους Dagoba να ανοίγουν. (Piraeus 117 Academy, 21/1)

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η κλασική πολυεπίπεδη πρωτοποριακή βωβή ταινία «Νοσφεράτου, μία συμφωνία τρόμου», του Φ.Β. Μουρνάου, προβάλλεται με το live σάουντράκ της στις 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Η Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με το European Film Philarmonic Institute παίζει live τη μουσική που έχει συνθέσει ο έμπειρος από τη συμμετοχή του στα κλασικά φιλμ τρόμου της Hammer Τζέιμς Μπέρναρντ, με παράλληλη προβολή του φιλμ. Την ΚΟΑ διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέφανος Τσιαλής.

Satyricon

Το νορβηγικό γκρουπ ορίζει κατά κάποιον τρόπο την έννοια του σκανδιναβικού black metal, τα όρια του οποίου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, φροντίζει να (επ)εκτείνει. Η μακρόχρονη παρουσία των Satyr (τραγούδι, κιθάρα κ.λπ.) και Frost (ντραμς) σ’ αυτήν τη σκηνή τους δίνει την ευχέρεια να παίζουν αποτελεσματικά σε όλη τη μεταλλική γκάμα – πράγμα που κάνουν και στο πρόσφατο άλμπουμ τους, «Deep Calleth upon Deep». (Fuzz, 23/1)

Iced Earth

Η έννοια του «κλασικού» σε ό,τι αφορά το heavy metal ταιριάζει αναμφίβολα σε αυτό το γκρουπ από την Τάμπα της Φλόριντα που, αποδεδειγμένα, αγαπιέται πολύ από το ελληνικό κοινό. Στην πολυετή δημιουργική πορεία τους, οι Iced Earth κινούνται με κίνησης σε ένα ευρύ φάσμα του σκληρού ήχου που τους επιτρέπει να εμφανίζονται φρέσκοι και ελαφρώς ανανεωμένοι κάθε φορά. Όπως στο πρόσφατο «Incorruptible». (Fuzz, 24/1)

Περισσότερες πληροφορίες

Satyricon

  • Rock-pop-folk

Μία από τις κορυφαίες μπάντες της νορβηγικής black metal σκηνής επιστρέφει έπειτα από εννιά χρόνια στην Αθήνα

Kreator

  • Rock-pop-folk

Οι Γερμανοί θεοί του thrash, οι μαέστροι της βίας, σε ευρωπαϊκή περιοδεία μαζί με τους Πολωνούς Decapitated και τους Γάλλους Dagoba

Κώστας Θωμαΐδης

  • Ελληνική

«Ερμηνείες Γυμνές» με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και μαντολίνου. Τραγούδια που έγραψαν ιστορία και ξέφυγαν από την εποχή τους

Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά

  • Ελληνική

Ένα μοναδικό ντουέτο με αισθαντική φωνή, ένα μουσικό ταξίδι με ελληνικά και ξένα τραγούδια που αγαπήσαμε. Μαζί τους ο David Lynch και ο Τάκης Φαραζής

Ορχήστρα Φεστιβάλ της Βουδαπέστης

  • Κλασική μουσική

Με τον διακεκριμένο μαέστρο Ivan Fischer και σολίστ τον πιανίστα Denes Varjon, που αντικατέστησε τον διάσημο Radu Lupu, σε έργα Μπαχ, Μότσαρτ και Ραχμάνινοφ

Θοδωρής Οικονόμου

  • Jazz-Blues-Ethnic

«Βυθός»: ένα πιανιστικό αυτοσχεδιαστικό ταξίδι που ακουμπάει στο μινιμαλισμό, σε κλασικές, τζαζ και παραδοσιακές φόρμες αλλά και διαφορετικά ρυθμικά μοτίβα

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

  • Κλασική μουσική

Προβολή της ταινίας του Φρίντριχ Μουρνάου «Νοσφεράτου, μια συμφωνία τρόμου» (1922) υπό τους ήχους του σάουντρακ του διά χειρός Χανς Έρντμαν. Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής

Phil Gates

  • Jazz-Blues-Ethnic

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Chicago blues και μοναδικός κιθαρίστας έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Mother Of Millions

  • Rock-pop-folk

Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει το αριστουργηματικό «Sigma», οι ντόπιοι progressive rock/metallers βρίσκονται αναμφίβολα στην καλύτερη φάση τους

Iced Earth

  • Rock-pop-folk

Ένα κλασικό heavy metal συγκρότημα που βγάζει σπουδαίους δίσκους και πραγματοποιεί ακόμη σπουδαιότερες ζωντανές εμφανίσεις

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.