Ο Τζίμης Πανούσης που γνώρισα πριν γίνει ο Τζίμης Πανούσης. Και μετά...

Ο Τζίμης Πανούσης στις αρχές των '70's, πολύ πριν από τις Μουσικές Ταξιαρχίες. Αλλά και μετά...

Ο Τζίμης Πανούσης που γνώρισα πριν γίνει ο Τζίμης Πανούσης. Και μετά...

Ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΠΡΙΝ

Τον Τζίμη Πανούση τον ήξερα από την εποχή που πήγαινα στο Γυμνάσιο. Ήταν πρώτος ξάδερφος ενός πολύ καλού μου φίλου και γείτονα εκείνη την εποχή, αρχές '70's, και είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αρκετές φορές παρέα. Το καλοκαίρι του 1971 είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και διακοπές μαζί καθώς οι οικογένεια του φίλου μου, όπως και η οικογένεια του Τζίμη, είχαν εξοχικά στο Μάτι, και κάλεσαν και τη δική μας οικογένεια για κάποιο διάστημα να παραθερίσει εκεί.

Ο Τζίμης Πανούσης που γνώρισα πριν γίνει ο Τζίμης Πανούσης. Και μετά... - εικόνα 1

Ο Τζίμης ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές της τάξης του - πήγαινε γυμνάσιο στον Χολαργό. Παίζαμε σκάκι - γιατί κάπως την είχαμε δει Κασπάροφ vs Σπάσκι ή μιλούσαμε για τον Γκουσγκούνη, που εκτός από διάσημος σταρ του ερωτικού σινεμά της εποχής είχε και φωτογραφείο στον Χολαργό. Για κάποιο λόγο, ο Τζίμης επέμενε πως το πραγματικό του επώνυμο ήταν Πανουσόπουλος και όχι Πανούσης ενώ είχε καταφέρει να πείσει τον γυμνασιάρχη και τους καθηγητές του να μην κουρεύει κοντά τα μπροστινά του μαλλιά γιατί το μέτωπό του ήταν ήδη αρκετά ψηλό και δεν ήθελε να φαίνεται!

Ο Τζίμης Πανούσης που γνώρισα πριν γίνει ο Τζίμης Πανούσης. Και μετά... - εικόνα 2

Πηγαίναμε καθημερινά για μπάνιο μαζί και μια μέρα μας έπεισε να πάμε σ' ένα ξενοδοχείο λίγο πιο πέρα από την παραλία όπου συνήθως πηγαίναμε γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, σύχναζαν εκεί γνωστά μανεκέν της εποχής. Πήγαμε, γεμάτοι χαρά, αλλά δεν θυμάμαι να προέκυψε κάτι - ούτε θυμάμαι να είδαμε κάποια ιδιαίτερα εξαίσια ύπαρξη όσο μείναμε εκεί. Επέμενε όμως να πάμε να δούμε και τον Διονύση Σαββόπουλο την επόμενη σεζόν που θα έπαιζε στο Ροντέο - πράγμα που κάναμε και ποτέ δεν μετανιώσαμε γι' αυτό. Τουλάχιστον εγώ, που τότε άκουγα Deep Purple (Mark I, ΙΙ), Doors, Uriah Heep...

Ο ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΜΕΤΑ

Με τον Τζίμη Πανούση συναντηθήκαμε ξανά 10 χρόνια μετά, όταν οι Μουσικές Ταξιαρχίες έτρεχαν τα ανατρεπτικά τους προγράμματα και ο Τζίμης αποκάλυπτε το αριστοφανικό του ταλέντο όλο και πιο έντονα, όλο και πιο προκλητικά. Ήταν κάτι καινούριο για την εποχή και τη μουσική της - κοινωνικοαισθητικά επείγον και αναγκαίο σε μια περίοδο όπου η πασοκοκρατία είχε ήδη αρχίσει να γίνεται ασύστολη. Διαπίστωσα πάντως ότι η αθυροστομία του Τζίμη ήταν μόνο μέρος της παράστασης και στοιχείο μόνο της σκηνής. Backstage λειτουργούσε ακόμα ο καλός, έξυπνος και ευγενικός μαθητής που είχα γνωρίσει όταν πηγαίναμε γυμνάσιο. Και κάθε φορά που τύχαινε να βρεθούμε, ένιωθα ότι ήταν όλο και πιο κλειστός, όλο και πιο λιγομίλητος.

Ο Τζίμης Πανούσης που γνώρισα πριν γίνει ο Τζίμης Πανούσης. Και μετά... - εικόνα 3

Μέσα από τις Ταξιαρχίες ο Τζίμης βρήκε το ιδανικό όχημα για να αναπτύξει το σατυρικό του ταλέντο αλλά και μια γραφή που του επέτρεπε να δείξει την ευαισθησία του πάνω σε θέματα που ίσως να δείχνουν ξεπερασμένα. Και μέσα από τον λόγο του να δημιουργεί αντιπαλότητες. [Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κόντρα που είχε δημιουργήσει ο Τζίμης με τον καλό φίλο και συνάδελφο Αργύρη Ζήλο και που κράτησε χρόνια αλλά θα θυμάμαι πάντα και τη στιγμή της ιστορικής τους συμφιλίωσης: στον προθάλαμο του "Μετρό": με αμήχανα, σχεδόν παιδικά, χαμόγελα εκεί όπου ο Τζίμης υποδεχόταν και καλοσώριζε το κοινό του στην παράσταση]

Ο Τζίμης Πανούσης που γνώρισα πριν γίνει ο Τζίμης Πανούσης. Και μετά... - εικόνα 4

Είδα πολλά σόου του Τζίμη Πανούση. Είχε δημιουργήσει μια μανιέρα μέσα στην οποία μπορούσε να χωρέσει τα πάντα ως γνήσιος σατυρικός καλλιτέχνης. Και, κυρίως, τις εμμονές του που, χωρίς αυτές, δεν μπορεί να είναι κανείς δημιουργικός. Πάντως, από κάποια στιγμή και μετά, άρχισα να βαριέμαι τις παραστάσεις του - όμως αυτό δεν έχει καμιά σημασία τώρα πια. Ο Τζίμης Πανούσης όμως είχε πάντα τον τρόπο να μας πλησιάζει - κυρίως μέσα από τις απολαυστικές ραδιοφωνικές του εκπομπές. Και από τις συνεντεύξεις του. Γιατί ήταν ένας καλλιτέχνης που επηρέασε το κοινωνικοαισθητικό μας γίγνεσθαι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.