Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify)

Ακούστε τις επιλογές μας από τις καλύτερες κυκλοφορίες του μήνα.

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify)

Αυτός ο μήνας τα είχε όλα: ατμοσφαιρική indie pop από τους TOPS και τους Beach Fossils, ιδανική για την πρόγευση του καλοκαιριού, σκοτεινό hardcore punk από τους Έλληνες Corpses και τους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς της Laurel Halo. Οι δίσκοι όμως που ξεχώρισαν αυτό το μήνα κέρδισαν τη θέση τους χάρη στις κιθάρες, με μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα από τη Σουηδία να κάνει την έκπληξη και η Θεσσαλόνίκη να μας υπενθυμίζει γιατί πάντα θα βγάζει τις καλύτερες μπάντες της χώρας.

6. Ride - Weather Diaries

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify) - εικόνα 1

Οι shoegaze πρωτοπόροι ακολούθησαν το παράδειγμα των Slowdive κι επανενώθηκαν είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία («Tarantula»). Η δισκογραφική τους επιστροφή δεν αλλάζει τα δεδομένα στο είδος, ακούγονται όμως ορεξάτοι και ηχητικά ανανεωμένοι σε κομμάτια όπως το «Charm Assault», ένα από τα χαρακτηριστικότερα του άλμπουμ.

5. Algiers - The Underside of Power

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify) - εικόνα 2

Η πολιτική συνειδητότητα εισχωρεί ολοένα και περισσότερο στις underground μπάντες, πόσω μάλλον εκείνες που βρίσκονται κοντά στο πνεύμα και την αισθητική του punk. Οι Algiers πατάνε στα διδάγματα των post punk συνθέσεων, τα μπολιάζουν με τα soul φωνητικά του Franklin Fisher και τους καταγγελτικούς στίχους φτιάχνοντας ένα μοντέρνο «soundtrack οδομαχιών» για κάθε μελλοντική εξέγερση.

4. Agent Blå - Agent Blå

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify) - εικόνα 3

Εκτός από το παράξενο όνομα εκείνο που με τράβηξε σ' αυτό το συγκρότημα ήταν ο αυτοπροσδιορισμός της μουσικής τους ως «deathpop». Αν και στην πραγματικότητα παίζουν post punk με ολίγη shoegaze, οι Σουηδοί ξέρουν πώς να κρύβουν τη μελαγχολία στις πιο χαρούμενες νότες.

3. Vagina Lips - Lust for Trash

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify) - εικόνα 4

Μετρώντας μόνο από την 1η Μαρτίου 2017, αυτός είναι ο τρίτος διαδοχικός δίσκος που κυκλοφορεί ο θεσσαλονικιός Jimmy ως Vagina Lips («Elixir», «Vernorexia»), χωρίς να ξεχνάμε το περσινό φοβερό «Athanasia». Το «Lust for Trash» συμπληρώνει μια τριπλέτα δίσκων με κομμάτια που σε ένα ιδανικό σύμπαν θα ακούγονταν σε όλα τα ραδιόφωνα σαν άλλο καλοκαιρινό soundtrack, μα πάνω από όλα για την προσμονή πως κάτι καλύτερο θα έρθει.

2. King Gizzard and the Lizard Wizard - Murder of the Universe

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify) - εικόνα 5

Θα είναι η μπάντα που θα αλλάξει τους κανόνες στο ψυχεδελικό ροκ; Σίγουρα βρίσκονται στο σωστό μονοπάτι. Το δεύτερο συνεχόμενο άλμπουμ τους για το '17 έρχεται με διαφορά ελάχιστων μηνών από το «Flying Microtonal Banana», και ακούγεται σαν ένα αποκαλυπτικό σίκουέλ του. Ό,τι κι αν συμβεί με τους Αυστραλούς, αυτή τη στιγμή είναι οι κυρίαρχοι του είδους.

1. Ex Eye - Ex Eye

Οι 5+1 καλύτεροι δίσκοι του Ιουνίου (spotify) - εικόνα 6

Ο Colin Stetson που μας είχε απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν παντρεύει τη free jazz με το metal στο νέο του μουσικό πρότζεκτ. Οι συνθέσεις του ντεμπούτου των Ex Eye δεν προσπαθούν να πείσουν ότι τα δύο φαινομενικά ασύνδετα μουσικά είδη μπορούν να συνυπάρξουν, αντιθέτως πως ο αυτοσχεδιασμός δεν αναγνωρίζει όρια και τα ξεπερνά προσθέτωντας με κάθε νότα μία νέα κατεύθυνση στο συναίσθημα και την εμπειρία που βιώνουν οι μουσικοί.. Προλαβαίνετε να ακούσετε το δίσκο πριν τη ζωντανή εμφάνιση της μπάντας το φθινόπωρο στο Gagarin 205.

Ακούστε τις επιλογές μας από τους παραπάνω δίσκους στη λίστα που φτιάξαμε στο spotify:

και το mixcloud:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.