Ο Bill Frisell είναι ένας pop αβανγκαρντίστας

Είναι ένας jazz κιθαρίστας που δεν παίζει τυπική jazz, είναι ένας μουσικός που «δένει» το hardcore με μελωδικούς pop τρόπους, είναι ένας καλλιτέχνης με εκλεκτικό και πανστιλιστικό γούστο...

Ο Bill Frisell είναι ένας pop αβανγκαρντίστας

Είναι ένας jazz κιθαρίστας που δεν παίζει τυπική jazz, είναι ένας μουσικός που «δένει» το hardcore με μελωδικούς pop τρόπους, είναι ένας καλλιτέχνης με εκλεκτικό και πανστιλιστικό γούστο κι έρχεται στο «Gazarte» στις 25/3.

Ο Bill Frisell είναι ένας pop αβανγκαρντίστας - εικόνα 1

Ακούς το τελευταίο του –περσινό– άλμπουμ «When you wish upon a star», στο οποίο δια­σκευάζει γνωστά και αγαπημένα θέματα από παλιές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Τον θυμάσαι πριν από μερικά χρόνια στη Στέγη να παίζει ένα live soundtrack για την arty ντοκιμαντερίστικη ταινία του Bill Morrison «The great flood». Γυρίζεις στο άλμπουμ του «All we are saying» (2011), που είναι αφιερωμένο (κυρίως) στον John Lennon και (δευτερευόντως) στους Beatles, και στη συνέχεια ανατρέχεις στην πρώτη του φάση­ –στο γύρισμα ’70s και ’80s–, όταν έπαιζε αυτοσχεδιαστικό hardcore με τον John Zorn ή electrified out-bop με τον Paul Motian.

Ναι, ο Bill Frisell δεν είναι ο τυπικός κιθαρίστας της jazz, παρότι έχει μαθητεύσει στη «σχολή» των μεγάλων κιθαριστών όπως ο Wes Montgomery ή ο Jim Hall. Περισσότερο με τον Jimi Hendrix θα ταίριαζε, είναι όμως ο Bill Frisell. Και είναι μοναδικός. Επιστρέφοντας στο πιο πρόσφατο­ άλμπουμ του («When you wish…»), μέρος του οποίου προφανώς θα παίξει στην εδώ συναυλία του, θα αναγνωρίσουμε μαγικές μουσικές­ των Bernard Hermann, Ennio Morricone, Nino Rota, Elmer Bernstein κ.ά., θέματα και τραγούδια από ταινίες όπως ο «Νονός» ή το «Κάποτε στη Δύση» να παίζονται με έναν κιθαριστικό τρόπο ανάπτυξης που βγαίνει καθαρά μέσα από τη σύγχρονη αβανγκάρντ. Αν πάμε­ δυο-τρία χρόνια πιο πίσω, στο «Guitar in the space age», θα δούμε όλα τα αγαπημένα μας κομμάτια της pop των ’60s –των Byrds, των Beach Boys κ.ά.– να γίνονται τέλειο όχημα για τις φαντασιώσεις μιας διαστημικής εποχής.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Bill Frisell δεν χάνει επαφή με όλες τις λειτουργικές όψεις της pop, τη straight, τη folk, την country, το blues, την Americana κ.ο.κ. Βγήκε­ μέσα από τη δημιουργική περίοδο­ του «no wave» των early ’80s και ακολούθησε μια καθαρά μεταμοντέρνα πορεία, παίρνοντας ουσιαστικά τη σκυτάλη από τον Pat Metheny στο roster της γερμανικής εταιρείας σύγχρονης jazz ECM. Φλέρταρε ουσιωδώς τόσο με την jazz όσο και με την out jazz. Και μέσα από abstract πρωτοποριακές περιπλανήσεις βρήκε τον προσωπικό του καλλιτεχνικό δρόμο.

Η δισκογραφία του μετά την ECM, στη Nonesuch (1989-2009), είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ούτως ειπείν σύγχρονη jazz, που είναι πάντα κάτι παραπέρα από jazz! Στη μουσική του Bill Frisell μπορείς να δεις την αμερικανική μουσική να ξαναγράφεται, ενώ στις διασκευαστικές του επιλογές η pop παίρνει πραγματικά δημιουργικές διαστάσεις. Όλα αυτά θα τα δια­πιστώσουμε και live στη σκηνή του «Gazarte».

Περισσότερες πληροφορίες

Bill Frisell

  • Jazz-Blues-Ethnic

Το πλούσιο έργο του τον τοποθετεί ανάμεσα στους πιο περιζήτητους κιθαρίστες της σύγχρονης μουσικής. Θα ακούσουμε και κομμάτια από το τελευταίο του άλμπουμ «When you wish upon a star»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.