Η φιλοπατρία του Ηλία Ανδριόπουλου

Ο καινούριος δίσκος του συνθέτη ανασαίνει την αύρα του Ιονίου πελάγους και βλέπει τη Δύση...

Η φιλοπατρία του Ηλία Ανδριόπουλου

Μια πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση έγινε πριν από μερικές μέρες στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Ήταν η παρουσίαση του νέου δίσκου του Ηλία Ανδριόπουλου, με τίτλο «Ο Φιλόπατρις». Πέρα από το ίδιο το γεγονός – νέος δίσκος ενός σημαντικότατου συνθέτη μας που έχει γράψει το δικό του κεφάλαιο στην νεότερη μουσική μας ιστορία – το πάνελ των «συμπαρουσιαστών» είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελείτο από τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή, τον ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη, τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη και τον κριτικό Γιώργο Β. Μονεμβασίτη – μια παρέα φίλων και ανθρώπων υψηλού επιπέδου και κύρους που με γνώση και αγάπη, αλλά και καλή διάθεση και χιούμορ μίλησαν για την ποιότητα και την τέχνη του συνθέτη και για τον εν λόγω δίσκο.

Η φιλοπατρία του Ηλία Ανδριόπουλου - εικόνα 1

«Ο Φιλόπατρις», από την «Ωδή Πρώτη» του Ανδρέα Κάλβου, είναι δίσκος που στηρίζεται στην ποίηση του Κάλβου – και συμπληρώνεται από αυτή του Ελύτη και του Ανδριόπουλου. Μουσικά ανήκει στην λυρική χορωδιακή επτανησιακή παράδοση (για τον δίσκο θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε επόμενο σημείωμα) και ερμηνεύεται από την χορωδία Σύγχρονη Έκφραση (διευθύνει ο Θωμάς Λουζιώτης) με τον Μανώλη Μητσιά και τον Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Τα «χρώματα και οι εικόνες», όπως επισήμανε ο Ηλίας Λογοθέτης, είναι που κυριαρχούν σ’ αυτό τον δίσκο που, όπως και όλα τα γνήσια έργα ποιητικής τέχνης, αφήνουν το ίχνος τους στον κόσμο. Ο Λογοθέτης ήταν που έκανε και την έκπληξη της βραδιάς απαγγέλλοντας ένα ποίημα του Καρυωτάκη για τον Κάλβο. Ο Μανώλης Μητσιάς και η Σύγχρονη Έκφραση μας έδωσαν έξοχα δείγματα αυτής της δουλειάς.

Η φιλοπατρία του Ηλία Ανδριόπουλου - εικόνα 2

Όμως θα επανέλθουμε σύντομα στον δίσκο «Ο Φιλόπατρις» του Ηλία Ανδριόπουλου γιατί εμπεριέχει παραμέτρους που πρέπει να δούμε αναλυτικότερα. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε ανεξάρτητη παραγωγή από το label «Αργοναύτες».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οπερατική απόδραση στην Πράγα: "Ο μακρινός ήχος" του Σρέκερ και ο "Ιακωβίνος" του Ντβόρζακ

Η Πράγα έχει μία αξιοζήλευτη λυρική ζωή που εκτυλίσσεται σε τρεις ιστορικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο (Narodni divadlo), την Κρατική Όπερα (Statni opera) και το Θέατρο των Τάξεων (Stavovske divadlo).

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
12/08/2022

Ο Andrea Bocelli στο Sani Festival

Ο γνωστός τενόρος Andrea Bocelli υπογράφει την τελευταία ημέρα του εορταστικού Sani Festival στο Sani Resort.

Συναυλιακό αφιέρωμα στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Φεστιβάλ Μαραθώνα

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και έξι δεξιοτέχνες μουσικοί, μάς προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στις αρχές του 20ου αιώνα, γεμάτο από την κοσμοπολίτικη αύρα της πόλης εκείνης που θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς στην σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

Φεστιβάλ "Στη σκιά των Βράχων" με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Η καλλιτεχνική τριάδα αποτελούμενη από τους Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη και Γεράσιμο Ευαγγελάτο επιστρέφει στην Αθήνα για μια συναυλιακή βραδιά "Στη Σκιά των βράχων".

To "Anime" του Φοίβου Δεληβοριά στην Τεχνόπολη

Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του άλμπουμ του γνωστού καλλιτέχνη στην Τεχνόπολη από μία ομάδα ταλαντούχων συντελεστών.

Οι εκρηκτικοί Clamm τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Η αυστραλιανή μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή της Death Disco και παρουσιάζει το νέο της δισκογραφικό υλικό, συνοδευόμενοι από τους Kidney Black και τους Frenzee.