Σσσσς! Η Λυρική γίνεται ναός λίγο πριν το Πάσχα

Από τις 23/3 μέχρι τις 9/4 η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής.

Σσσσς! Η Λυρική γίνεται ναός λίγο πριν το Πάσχα

Από τις 23/3 μέχρι τις 9/4 η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, μια σειρά από events που είναι αφιερωμένα στη λατρεία, θεϊκή και ανθρώπινη, εγκαινιάζοντας έτσι τη νέα, πολλά υποσχόμενη, εποχή της.

Σσσσς! Η Λυρική γίνεται ναός λίγο πριν το Πάσχα - εικόνα 1

Σε ένα κτιριακό συγκρότημα καινούργιο, που υποβάλλει αλλά και σαγηνεύει, σε ένα χώρο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, αλλά είναι και μιαν ανάσα μακριά από το κέντρο, με δρώμενα που γίνονται μέσα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ξετυλίγεται το πρώτο επίσημο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φτιαγμένο κι επιμελημένο από τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και τον Γιώργο Κουμεντάκη, νυν καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ και μέχρι πρότινος υπεύθυνο της Εναλλακτικής Σκηνής.

Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επικεντρώνονται στο βασικό θεματικό άξονα της ίδιας της μουσικής, που είναι η λατρεία (υπό οποιαδήποτε μορφή), και θα παρουσιάζεται εδώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν από το Πάσχα. Ο φετινός κύκλος «Τα ανθρώπινα­ και θεία πάθη» αποτελείται από συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου και περφόρμανς που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα με πολύ προσιτό εισιτήριο στις περισσότερες περιπτώσεις και, φυσικά, με πολύ μεγάλο αισθητικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους.

Σσσσς! Η Λυρική γίνεται ναός λίγο πριν το Πάσχα - εικόνα 2
Οι συντελεστές του «Communio»

Αναλυτικότερα οι εκδηλώσεις στις Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2017 είναι οι εξής:

«Communio» (23-24/3) Με αφετηρία και βάση το «Άσμα Ασμάτων», ένα από τα ομορφότερα κι ερωτικότερα θρησκευτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ, όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της παράστασης, η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγε­λάτου και το εξαιρετικό μπαρόκ σύνολο Latinitas Nostra αναζητούν τη χαμένη «κοινότητα» των πρωτο­χριστιανικών χρόνων.

«Caravaggio: Ζώσες εικόνες» (29-30/3) Η ομάδα Teatri 35 μάς προτείνει μέσω της τέχνης του tableau vivant μερικές ματιές στο τέλος του μεγάλου αυτού «καταραμένου» ζωγράφου. Την «υλοποίηση» των πινάκων συνοδεύει ένα γκρουπ με σπουδαίους της μπαρόκ μουσικής: Δημήτρης Καρακαντάς, Θεόδωρος Κίτσος, Δήμος Γκουνταρούλης.

«Διά Χριστόν Σαλοί» (31/3-1/4) Εδώ έχουμε μια... stand up λειτουργία, όπου το γνωστό σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio παίζει μουσική («Carmina Burana», Τάβενερ κ.ά.) που αντιτίθεται, συμπληρώνει, σχολιάζει κ.ο.κ. τη δράση και το λόγο του κωμικού Δημήτρη Δημόπουλου, σε μια παράσταση στην οποία η κάθαρση έρχεται μέσα από τη θεϊκή έκσταση και τη σκωπτική τρέλα!

Σσσσς! Η Λυρική γίνεται ναός λίγο πριν το Πάσχα - εικόνα 3
Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

«Έρωτας έρημος τόπος» (2/4) Δύο κύκλοι τραγουδιών για τη Μαρία Φαραντούρη: ο «Έρωτας τελειώνει τραγικά» του πιανίστα και συνθέτη Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, και η «Βεατρίκη στην οδό Μηδέν» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Διονύση Καρατζά. Συμμετέχουν επίσης η Βασιλική Καραγιάννη και ο Τάσης Χριστογιαν­νόπουλος.

«Παραφράσεις ιερών κειμένων» (4-5/4) Οι Ευγένιος Αρανίτσης, ­Γιώργος Κοροπούλης, Έρση Σωτηροπούλου και Γιάννης Μακριδάκης παραφράζουν ιερά κείμενα που ερμηνεύει η Ράνια Οικονομίδου πάνω σε σύνθεση και πιανιστικό αυτοσχεδιασμό του Αντώνη ­Ανισέγκου.

«Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis»
(6/4) Ένας ενδιαφέρων παραλληλισμός του Κυανοπώγωνα και του Ιησού στην «κοινή» πορεία τους προς τον Γολγοθά, μεταφρασμένος μουσικά για πιάνο, μουσικό πριόνι και σφυρί! Σε μουσικές του Μπάρτοκ και του Λιστ.

«Τζοακίνο Ροσίνι: Μικρή επίσημη λειτουργία» (7, 9/4) Θρησκευτική μουσική ενός κατεξοχήν «κοσμικού» συνθέτη, σε εκδοχή που προσεγγίζει την original επιθυμία του.

Συναυλία Ελληνικής Βυζαντινής­ Χορωδίας «ΕΛΒΥΧ» (8/4) Στη μνήμη του δημιουργού του σχήματος Λυκούργου Αγγελόπουλου. Με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Νεφέλη Φασούλη αποχαιρετά το καλοκαίρι στο Κηποθέατρο Παπάγου

Καλό αποκαλόκαιρο; Καλό φθινόπωρο; 'Ή καλό χειμώνα; Αν δεν σε αφορά καθόλου να απαντήσεις στα παραπάνω, έλα στο live της Νεφέλης Φασούλη και της πενταμελούς μπάντας της.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2025

3 φεστιβάλ το ίδιο σαββατοκύριακο

Τρεις διαφορετικές διοργανώσεις διεκδικούν την προσοχή μας, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου.

Ο Ορφέας Περίδης δίνει ραντεβού στο Κηποθέατρο Παπάγου

Ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του 31ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου - Χολαργού μαζί με τη Σουσάνα Τρυφιάτη.

Μίνως Μάτσας: "Παίρνω τους βέβηλους ρυθμούς του Μάρκου, τις θεϊκές μελωδίες του Τσιτσάνη και τα βάζω στο δικό μου μουσικό σύμπαν"

Με αφορμή τη συναυλία "Τα Ρεμπέτικα II + Fado, Tango & Blues" ο Μίνως Μάτσας συζητά στο "α" για τη δύναμη του ρεμπέτικου και τις μουσικές συγγένειες που ενώνουν διαφορετικούς λαούς.

The Lightning Seeds: Οι Βρετανοί θρύλοι των 90s στην Ελλάδα

Το συγκρότημα που καθόρισε τον pop-rock ήχο των 90s έρχεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι βυζαντινές ψαλμωδίες συναντούν τους Μεβλεβήδες δερβίσηδες σε Ελευσίνα και Μέγαρο

Δυο λειτουργικές μουσικές παραδόσεις συναντώνται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και το Μέγαρο Μουσικής με φόντο την εκστατική περιστροφή των Μεβλεβήδων Δερβίσηδων. Αφηγητής ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Οι Lord of the Lost έρχονται στην Ελλάδα

Το γερμανικό συγκρότημα που τραγούδησε για "Blood & Glitter" στη Eurovision του 2022 έρχεται με τους Ad Infinitum στο Gagarin 205.