«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη

Μετά το Μπρόντγουεϊ και λίγο πριν από το Carnegie Hall, το μουσικό θέαμα-­φόρος τιμής στη θρυλική αοιδό, ερμηνευμένo από τη νέα Γαλλίδα σταρ Αν Καρέρ, καταφθάνει στο Ηρώδειο.

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη

Μετά το Μπρόντγουεϊ και λίγο πριν από το Carnegie Hall, το μουσικό θέαμα-­φόρος τιμής στη θρυλική αοιδό, ερμηνευμένo από τη νέα Γαλλίδα σταρ Αν Καρέρ, καταφθάνει στο Ηρώδειο, σε ένα sold out κονσέρτο στις 28/9 και –­εκτάκτως– άλλο ένα στις 6/10.

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη - εικόνα 1

Λέγεται ότι είναι «η καλύτερη παράσταση που έγινε για τη ζωή της Εντίθ Πιαφ». τουλάχιστον έτσι δήλωσε o Σαρλ Ντιμόν, o συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» και άλλων 30 τραγουδιών της αξέχαστης ερμηνεύτριας, που κανονικά θα έπρεπε να αποκαλούμε «Εντίτ» (αυτή είναι η ορθή απόδοση­ του ονόματός της στα γαλλικά). Μέσα­ στα μόλις δύο χρόνια της καριέ­ρας του το «Piaf! The Show» έχει περιοδεύσει εκτενώς ανά τον κόσμο: έχει ήδη παιχτεί 200 φορές, σε 23 χώρες και τρεις ηπείρους, με πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές να το έχουν δει. Λέγεται επίσης ότι η πρωταγωνίστρια, η 31χρονη Αν Καρέρ, με σπουδές μουσικής και χορού, είναι «η ωραιότερη φωνή που τραγούδησε το ρεπερτόριο της Πιαφ τα τελευταία 50 χρόνια». αυτό επισήμανε η Ζερμέν Ρικόρ, τραγουδίστρια, συνεργάτις και φίλη της θρυλικής αοιδού.

Το «Piaf! The Show» είναι εμπνευσμένο από την οσκαρική ταινία «La Vie en Rose» κι έχει χαιρετιστεί ως ένα πολύ αξιόλογο κονσέρτο, ένα ρομαντικό και νοσταλγικό πανόραμα της δισκογραφίας της Πιαφ, με εξαίσιες ερμηνείες των αγαπημένων μελωδιών που εκείνη έκανε διάσημες: από το «Padam» και το «Hymne a l’amour» μέχρι το «La vie en rose». Μια τετραμελής μπάντα (πιάνο, ακορντεόν, κρουστά, ξυλόφωνο και διπλό μπάσο) και μια σειρά από προβολές ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού εποχής, με το Παρίσι και τα μνημεία-σύμβολά του στο επίκεντρο, συνοδεύουν την Καρέρ, σε σκηνοθεσία Ζιλ Μαρσαλά.

Δίχως να είναι μιούζικαλ ή βιογραφικό δράμα μετά μουσικής ή έστω συναυλία που εμπεριέχει πρόζα, το συγκεκριμένο κονσέρτο κάνει το δικό του φλερτ με τη θεατρικότητα και τη διαδραστικότητα. Όπως σημειώνει ο μουσικοκριτικός Τζον Λιούις της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας «Guardian» μετά την παρουσίαση του «Piaf! The Show» στον ξακουστό λονδρέζικο πολυχώρο Barbican: «Στο δεύτερο μέρος η Καρέρ ερμηνεύει την Πιαφ σαν μια βαμπ διψασμένη για έρωτα, η οποία τριγυρίζει ανάμεσα στο κοινό, αρπάζοντας άντρες θεατές από τη θέση τους για να τη χορέψουν ή ακόμη και παραμερίζοντας τις κυρίες για να καθίσει η ίδια δίπλα στους συνοδούς τους».

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη - εικόνα 2

«Εθνικό σύμβολο» των Γάλλων και ντίβα με τεράστια εμπορευματική αξία ιδιαίτερα μετά θάνατον, η Εντίθ Πιαφ (1915-1963) ενσαρκώνει ιδανικά την εικόνα του χαρισματικού, ευλογημένου και συνάμα καταραμένου καλλιτέχνη, ενώ τα τραγούδια της παραμένουν άφθαρτα στο χρόνο κι επιδέχονται διαρκώς νέες εκτελέσεις. Η αξιοπερίεργη, μυθιστορηματική ζωή της διακινείται ανά την υφήλιο μεταγραμμένη σε ταινίες, τηλεταινίες, βιογραφίες, θεατρικά έργα, μουσικές παραστάσεις, ακόμη και κόμικς. Η παράφορη ζωή της έχει μια τέτοια εγγενή γοητεία, που σχεδόν επιβάλλει τη θεατροποίηση και τη δραματοποίησή της, σε συνδυασμό πάντα με τη δυνατή φωνή και το άφθαρτο ρεπερτόριό της.

Η Πιαφ υπήρξε αυτοκαταστροφική, καταθλιπτική, αλκοολική, ναρκομανής... Κόρη ενός ακροβάτη του δρόμου και μιας τραγουδίστριας, εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της λίγο μετά τη γέννησή της και ανατράφηκε από τη γιαγιά της, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής. Η Πιαφ πέρασε, λοιπόν, τα παιδικά της χρόνια στο πορνείο, στο τσίρκο και στους δρόμους του Παρισιού, αρρώστησε και γιατρεύτηκε ως εκ θαύματος, εντοπίστηκε και αναδείχτηκε επίσης ως εκ θαύματος, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του ευεργέτη της, έχασε το παιδί της από μηνιγγίτιδα, έζησε περιπετειώδεις έρωτες, αφέθηκε στις καταχρήσεις και σχεδόν προκάλεσε το πρόωρο τέλος της, στα 47 της χρόνια.

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη - εικόνα 3

Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση της Πιαφ συμπληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που τιμήθηκε ανά τον κόσμο με πλήθος θεαμάτων αφιερωμένων στο θρυλικό «σπουργίτι», όπως ήταν το ψευδώνυμό της. To «Piaf! The Show» παίχτηκε στις 19/12/2015, ανήμερα της επετείου των εκατοστών γενεθλίων της, και είναι η παράσταση που θα παιχτεί στις 6/1/2017 στο Carnegie Hall, στη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ιστορική συναυλία της Πιαφ στον ίδιο χώρο. Εμείς θα έχουμε την τύχη να το δούμε open air, στο Ηρώδειο, με τη φωνή της Καρέρ να μας ταξιδεύει­ από τα κακόφημα μπαρ της Μον­μάρτρης μέχρι τη μεγαλόπρεπη σκηνή του Olympia, φτιά­χνοντας νοητά το πορτρέτο μιας καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας που κινείται στη σφαίρα του μύθου εδώ και χρόνια. Συμμετέχουν οι μουσικοί Φιλίπ Βιγιά (πιάνο), Γκι Τζουλιάνο (ακορντεόν), Λοράν Σαριέν (κρουστά, ξυλόφωνο) και Ντανιέλ Φαμπρικάν (διπλό μπάσο).

Περισσότερες πληροφορίες

Piaf! The Show

  • Μουσική παράσταση

Η ζωή της Εντίθ Πιαφ στην καλύτερη παράσταση που έγινε ποτέ για τη θρυλική Γαλλίδα ερμηνεύτρια. Στο ρόλο της Πιαφ η Αν Καρέρ, το νέο αστέρι της γαλλικής σκηνής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Primer Music Festival 2025: 5 πράγματα που θα θυμόμαστε από την πρώτη μέρα με τον Armin van Buuren

Ένταση, trance ρυθμός και ασταμάτητος χορός κυριάρχησαν στην πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, με κορυφαίους καλλιτέχνες να μαγεύουν το κοινό από το πρώτο track.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
08/09/2025

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Μελωδικές διαδρομές σε μια "οικογενειακή" συνθήκη

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας έχουν βρει τον ιδανικό καμβά για να ξεδιπλώσουν ένα σύνολο ταλέντων, πανέτοιμων να αναδείξουν τη μουσική ποικιλομορφία.

"Πνοή": Ο Μιχάλης Δέλτα εμπνέεται από το πρωτοποριακό έργο του Takis

Oι αναλογικοί ηλεκτρονικοί ήχοι του μουσικού ντύνουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση "Takis 1∞" για την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του καλλιτέχνη.

Πού θα έφταναν οι Godtet για να αποφύγουν την πλήξη;

Με αφορμή τη συναυλία τους στο Arch Club (13/9), το ambient jazz σχήμα Godtet μιλά στο "α" για τον αυτοσχεδιασμό, τη συλλογική δύναμη της μουσικής και την αδιάκοπη αναζήτηση νέων ηχητικών κόσμων.

Το NEPENTHE γιορτάζει τρία χρόνια με τους Mind Against

Το δίδυμο της melodic techno θα πλαισιώσουν στο μεγάλο event, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, θα πλαισιώσουν οι BRB, Evanjelia, Pablo Nuevo και Friez.

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στο Φ hill Sessions

Ο Αργύρης Μπακιρτζής με τη μουσική του παρέα επιστρέφουν μετά το καλοκαίρι στο θέατρο "Δόρα Στράτου" ώστε να τους απολαύσουν και οι φίλοι που δεν χώρεσαν την πρώτη φορά.