Ο Θάνος Ανεστόπουλος ως το τέλος

Ένα σημείωμα για την απώλεια του ιδρυτή και leader των Διάφανων Κρίνων, που έφυγε προχθές…

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ως το τέλος

Ένα σημείωμα για την απώλεια του ιδρυτή και leader των Διάφανων Κρίνων, που έφυγε προχθές…

Ο Θάνος Ανεστόπουλος ως το τέλος - εικόνα 1

Εδώ και 14 μήνες, από τότε που ο Θάνος Ανεστόπουλος γενναία ανακοίνωσε στο διαδίκτυο πως πάσχει από επιθετικό μεταστατικό καρκίνο των οστών, έβαλα το βιβλιοάλμπουμ του «Ως το τέλος» σε περίοπτη – για μένα – θέση: πλάι στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, εκεί που έχω και μια σύντομη δισκογραφία του Sun Ra. Για κάποιο λόγο ήθελα να έχω μια easy reference και πρόσβαση σ’ αυτό: για ν’ ακούω τα τραγούδια ή να διαβάζω τα ποιήματα όταν ήμουν σε κάποιο mood που ήθελα να «φύγω» από τα καθημερινά και τις όποιες «υποχρεώσεις»… Ο Ανεστόπουλος και τα Διάφανα Κρίνα ήταν από τις πιο ουσιαστικές περιπτώσεις στην εγχώρια rock σκηνή των ‘90’s και εντεύθεν. Έκαναν μουσικές και τραγούδια με σοβαρή βάση, με σπουδαίο υπόστρωμα διανόησης και λαϊκότητας στην ποίηση και τη μουσική, μακριά από τις δηθενιές κάθε είδους που μπορεί να χαρακτηρίζουν οτιδήποτε φέρει τη σφραγίδα «σύγχρονη (μουσική) έκφραση»… Το «Ως το τέλος» του Θάνου Ανεστόπουλου το είχα ξεχωρίσει από πολύ πιο πριν: από τότε που κυκλοφόρησε, το 2012. Άνοιγε έναν καινούριο εκφραστικό δρόμο για τον ίδιο, πέρα από το γκρουπ. Έναν δρόμο του οποίου κανείς δεν θα μπορούσε να προεξοφλήσει το τέλος. Γιατί έτσι γίνεται πάντα… Προχθές, όταν άκουσα για τον θάνατο του Θάνου, συνειδητοποίησα πως το «Ως το τέλος» δεν ήταν πια στη θέση που το είχα βάλει. Μου πήρε κανένα μισάωρο για να το ξαναβρώ – ανάμεσα σε μια στοίβα από CD πλάι στο πικάπ. Το ξανάκουσα μια ακόμα φορά. Ανέκφραστος, βουβός, σιωπηλός…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Katerine Duska, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Βάσια Ζαχαροπούλου θα πλαισιώσουν τον Shigeru Umebayashi

Η συναυλία "In the Mood For Music", στο Ηρώδειο, θα μας μυήσει στη μουσική ουτοπία αυτού του χαρισματικού Ιάπωνα καλλιτέχνη.

26/09/2022

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Lise Davidsen και η ΚΟΑ σε ένα λαμπερό γκαλά όπερας

Το άστρο μιας νέας ντίβας λάμπει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και στην Ελλάδα.

Ο βιρτουόζος τζαζ κιθαρίστας Raul Midón στην σκηνή του Gazarte

Ο "άνθρωπος ορχήστρα" μετρά στο ενεργητικό του 11 solo album, αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Stevie Wonder, Bill Withers, Queen Latifah και Snoop Dog.

Η πρώτη ελληνική συναυλία της Αmanda Tenfjord είναι γεγονός

Η Ελληνονορβηγή τραγουδίστρια που άνοιξε πριν μερικές μέρες τη συναυλία των Madrugada, έρχεται τον Μάρτιο στο Piraeus Club Academy.

Αν αυτό ήταν το τελευταίο live των Belle and Sebastian, θέλω ο κόσμος να σταματήσει

Είδαμε την πολυμελή μπάντα από τη Γλασκώβη για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια. Άγνωστο αν ήταν και η τελευταία.

Yoanna και coupdetat στο ΚΕΤ

To KET εγκαινιάζει τη νέα του σεζόν μ’ ένα ακουστικό set γαλλόφωνου τραγουδιού (Yoanna + Mathieu Goust) και ένα DJ Set από την coupdetat.