Patti Smith

Μια από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του rock είναι ξανά μαζί μας. Αυτήν τη φορά για να γιορτάσει το ιστορικό και εμβληματικό πρώτο της άλμπουμ «Horses» και να μας συνεπάρει –ηλεκτρικά και ακουστικά– με τα μεγάλα τραγούδια της.

Patti Smith

Μια από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του rock είναι ξανά μαζί μας. Αυτήν τη φορά για να γιορτάσει το ιστορικό και εμβληματικό πρώτο της άλμπουμ «Horses» και να μας συνεπάρει –ηλεκτρικά και ακουστικά– με τα μεγάλα τραγούδια της.

Patti Smith - εικόνα 1

Κι ενώ οι μεγάλες rock συναυλίες «έτρεχαν» ήδη», τα νέα για την Πάτι Σμιθ έφταναν εμπλουτίζοντας την ατζέντα: πρώτα προστέθηκε μια δεύτερη, καθαρά ακουστική συναυλία, με ακροατές αυστηρά καθήμενους στις 26/6 – μια μέρα μετά την κανονική της στις 25/6. Όλα αυτά στο «Πειραιώς Academy 117». Και δεύτερον, μάθαμε ότι η (πρωθ)ιέρεια του punk θα είναι στο Public της πλατείας Συντάγματος στις 24/6 (στις 6 το απόγευμα) για να υπογράψει αντίτυπα από το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Just Kids» (στα ελληνικά κυκλοφορεί ως «Πάττι και Ρόμπερτ»). Έτσι, η εμφάνισή της εδώ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Από πέρυσι, η Πάτι Σμιθ βρίσκεται σε επετειακή περιοδεία για τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου της (ιστορικού, εμβληματικού, καθοριστικού) άλμπουμ «Horses». Αυτός ο δίσκος, με την εκπληκτική φωτογραφία της στο εξώφυλλο, τραβηγμένη από τον φίλο της και άντρα-καλλιτέχνη της ζωής της, τον Ρόμπερτ Μάπλθορπ, σε παραγωγή του Τζον Κέιλ, όχι μόνο έβαλε την ίδια στο «χάρτη» του rock, αλλά έδωσε ρόλο και ουσία σε μια ολόκληρη «σχολή» αυτής της μουσικής που γεννιόταν τότε. Μιλώντας για punk, ίσως γινόμαστε περιοριστικοί καθώς η ιστορία αποδεικνύει ότι η Πάτι Σμιθ έχει επηρεάσει τουλάχιστον το μισό pop-rock σκηνικό –από τα mid-’70s ως τα late-’90s– και discreet (σαφώς) προσωπικότητες όπως ο Μάικλ Στάιπ των R.E.M., η Κόρτνι Λαβ ή η Μαντόνα. Πάντως, το «Piss Factory», το οποίο έγραψε η Πάτι το 1974 –και είναι flipside στο «Hey Joe»– είναι το πρώτο πραγματικό punk κομμάτι που βλέπουμε στη δισκογραφία.

Το «Horses», το 1975, δίνει στο σχεδόν τριαντάχρονο ψηλό, κοκαλιάρικο αγοροκόριτσο, που βρίσκει στην τέχνη τον τρόπο και το μέσο να ξεπερνάει και να αντιμετωπίζει το οτιδήποτε, το έναυσμα για τη θέση που έχει σήμερα στο πάνθεον του rock. Η Πάτι Σμιθ ήξερε από την αρχή ότι θα γίνει μεγάλη, ότι θα δημιουργήσει σπουδαία πράγματα – δεν είχε καμιά αμφιβολία για την αξία της. Και το πρώτο από αυτά τα μεγάλα πράγματα είναι το «Horses», με ένα αναδημιουργημένο «Gloria» των Them και του Βαν Μόρισον να ακολουθεί τη διάσημη ρήση «Ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες κάποιου αλλά όχι για τις δικές μου».

Και κομμάτια όπως το «Birdland», το «Redondo Beach», το «Free Money» κ.λπ. να της δίνουν μια ντιλανική, τρόπον τινά, σκυτάλη για να γράψει το δικό της poetic story. Σήμερα, σχεδόν στα εβδομήντα της, η Πάτι Σμιθ εξακολουθεί να γράφει και να παίζει –με κάθε τέχνη της– και να δίνει στη σκηνή όλη της την ενέργεια, όπως είδαμε πριν από τρία χρόνια στο Ηρώδειο, έχοντας αμετακίνητη πίστη στα τραγούδια που έχει γράψει και που θ’ ακούσουμε εδώ. Γιατί στα τραγούδια οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη και η νύχτα πάντα ανήκει στους εραστές...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
19/04/2024

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".