Η Jazz στο Chicago

Κάτι παίζει στην πόλη και η classic jazz μας παρασύρει ξανά στους ρυθμούς της. Κάνουμε ένα flash back στο Σικάγο της «τρελής» δεκαετίας του ’20, όταν η Αμερική χόρευε τσάρλεστον και τα φορτία με το παράνομο ουίσκι κατέφθαναν από τη Σκοτία!

Η Jazz στο Chicago

Κάτι παίζει στην πόλη και η classic jazz μας παρασύρει ξανά στους ρυθμούς της. Κάνουμε ένα flash back στο Σικάγο της «τρελής» δεκαετίας του ’20, όταν η Αμερική χόρευε τσάρλεστον και τα φορτία με το παράνομο ουίσκι κατέφθαναν από τη Σκοτία!

Η Jazz στο Chicago - εικόνα 1

Όταν ο νους μας πάει στο Σικάγο της «τρελής» δεκαετίας του ’20 η εικόνα μας έρχεται έτοιμη: οι συμμορίες των γκάνγκστερ και ο Αλ Καπόνε, τα φορτία με το παράνομο αλκοόλ, η εξεζητημένη μόδα της εποχής, οι θεατρικές σκηνές με τα εκρηκτικά σόου, το τσάρλεστον και, φυσικά, η jazz – καυτή και χορευτική, από μικρά και μεγάλα γκρουπ.

Στο Σικάγο ήταν που επέστρεψε το 1925 από τη Νέα Υόρκη, γεμάτος νοσταλγία, ο Λούι Άρμστρονγκ για να γράψει τις πιο hot σελίδες της μουσικής του. Όλη η καυτή jazz της εποχής έβγαινε από το γκέτο των μαύρων στη νότια πλευρά της πόλης και ακουγόταν σε χορευτικές αίθουσες όπως το “Dreamland” για να μεταφερθεί after hours σε στέκια γκάνγκστερ όπως το “Pekin Café”. Όπου γινόταν χαμός ως το πρωί – και ξανά από την αρχή την επόμενη μέρα.

Πριν λίγα χρόνια, και συγκεκριμένα το 1923, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού οι αδερφοί Berry εφηύραν ένα νέο whisky, – ένα μείγμα από τα καλύτερα malt whiskies με ένα φυσικό απαλό χρώμα για να εκφράσει τη νέα εποχή, ανοίγοντας πανιά για την Αμερική, όπου έμελλε να σπάσει ρεκόρ πωλήσεων.

Η Jazz στο Chicago - εικόνα 2

Μέσα από αυτό το κλίμα αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη jazz, παιγμένη κυρίως από νεαρούς λευκούς μουσικούς, κολεγιόπαιδες ως επί το πλείστον, που έγινε η ισχυρότερη μουσική trend της εποχής – και ονομάστηκε “Chicago Jazz”. Καυτή και ρυθμική όπως η “New Orleans Jazz”, με πρωταγωνιστές κορνετίστες και τρομπετίστες επηρεασμένους κυρίως από τον Λούι Άρμστρονγκ, όπως ο «μάγος» Μπιξ Μπαϊντερμπέκε (ο θρυλικός “Young Man with the Horn”) ή ο Τζίμι Μακ Πάρτλαντ αλλά και άλλοι που έδωσαν τη στέρεα βάση του swing όπως οι αδελφοί Τόμι και Τζίμι Ντόρσεϊ ή ο κλαρινετίστας Μπένι Γκούντμαν.

Όλο αυτό το υπέροχο κλίμα έχει καταγραφεί με μοναδικό τρόπο στο θρυλικό μιούζικαλ του Μπομπ Φόσι “Chicago” – και στην αντίστοιχη κινηματογραφική του εκδοχή. Μέσα από τις εικόνες της σκηνής, της οθόνης ή της φαντασίας, πάντα cuttyπαίζει – και αυτό είναι η μουσική, η μοναδική jazz του Σικάγου, με τις swingin’ ποιότητές της, με ενεργητική ζωή και φρεσκάδα ακόμα και σήμερα, στη ρομαντική μας πλευρά και στη διάθεσή μας να το ρίξουμε έξω.

#cuttypaizei tip

Η Jazz στο Chicago - εικόνα 3

Και σε real time, έρχεται η μαγική ρετρό αποπλάνηση με swing και cabaret από το εκπληκτικό τρίο των Divinas. Τρείς χαρισματικές performer που μεταφέρουν στη σκηνή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των ‘20’s και της Ποτοαπαγόρευσης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Half Note Jazz Club, 24-29/12).

Για περισσότερες αφορμές για swing και retro flash back στην πόλη μείνετε συντονισμένοι με τις μουσικές εκδηλώσεις στο www.athinorama.gr και τσεκάρετε τα events του http://urbanadventures.gr/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.