Lee Konitz: sax of a kind

Ένας μεγάλος jazz μουσικός, ένας θρυλικός σαξοφωνίστας, έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Στο «Half Note Jazz Club» (21-24/11) ο Lee Konitz με το κουαρτέτο του, τον Dan Tepfer στο πιάνο, τον Jeremy Stratton στο μπάσο και τον George Schuller στα ντραμς.

Lee Konitz: sax of a kind

Ένας μεγάλος jazz μουσικός, ένας θρυλικός σαξοφωνίστας, έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Στο «Half Note Jazz Club» (21-24/11) ο Lee Konitz με το κουαρτέτο του, τον Dan Tepfer στο πιάνο, τον Jeremy Stratton στο μπάσο και τον George Schuller στα ντραμς.

ΑΠΟ ΤΟ BEBOP ΣΤΗΝ COOL ΣΕ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

Lee Konitz: sax of a kind - εικόνα 1

1.Ο Lee Konitz εμφανίστηκε στα τέλη των ’40s ως ένας από τους καλύτερους άλτο σαξοφωνίστες – και ο μόνος που δεν έμοιαζε ηχητικά με τον Charlie Parker. ­Ακολουθούσε τα διδάγματα του Lennie Tristano, ενός ιδιοφυούς μουσικού με ξεχωριστό ήχο...

2
.Από τους μαθητές του Tristano βγήκε ο ήχος που έδωσε την κατεύθυνση στην cool jazz των ’50s και την κράτησε ανάμεσα στη εκρηκτικότητα του bebop και την αφαίρεση της free jazz. Ο Konitz ήταν ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της τάσης.

3
.Ο Lee Konitz φροντίζει μέχρι τις μέρες μας να είναι updated με κάθε σύγχρονη τάση και με όλους τους νέους μουσικούς της jazz. Καμιά από τις ηχογραφήσεις του δεν έχει να κάνει με «λατρεία» του παρελθόντος ή jazz «κλασικισμό».

ΟΙ ΠΑΡΤΕΝΕΡ ΤΟΥ

Lee Konitz: sax of a kind - εικόνα 2

Lee Konitz with Warne Marsh
Οι καλύτεροι «μαθητές» του Lennie Tristano εν δράσει. Ο πρώτος στο άλτο και ο δεύτερος στο τενόρο με το γκρουπ τους, σε ένα εξαίρετο cool jazz μάθημα. Ένα πραγματικό δισκογραφικό αριστούργημα (Atlantic).

Lee Konitz: sax of a kind - εικόνα 3

Anti-heroes
Μέσα από άπειρα ντούετα που έχει κάνει στην καριέρα του ο Lee Konitz, αυτά με τον πιανίστα Gil Evans (που αποτελούν αυτόν το δίσκο, όπως και τον δίδυμό του «Heroes») είναι τα καλύτερα post modern δείγματά του (Verve).

Lee Konitz: sax of a kind - εικόνα 4

Live at Birdland
Από τις πιο τελευταίες κυκλοφορίες, με τον Konitz «επικεφαλής» ενός σούπερ γκρουπ με τους Charlie Haden, Brad Mehldau και Paul Motian σε standard jazz υλικό. Trippy αυτοσχεδιασμοί με βάση την ιστορική πείρα των μουσικών (ECM).

Περισσότερες πληροφορίες

Lee Konitz Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο Lee Konitz, πραγματικός θρύλος της jazz κι εξαίσιος σαξοφωνίστας, που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή, επιστρέφει στην Αθήνα με το κουαρτέτο του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο κυκλοφόρησε σε βινύλιο, cd και dvd

H συναυλία για τα 50 χρόνια πορείας του καλλιτέχνη τώρα και σε έκδοση διπλού βινυλίου, διπλού cd και σε dvd.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/05/2024

Ο Louis Matute έφτιαξε έναν τζαζ δίσκο "αντίδοτο στο δράμα"

Ο ανερχόμενος τζαζ κιθαρίστας μίλησε στο "α" λίγο πριν τον ερχομό του στην Αθήνα για το 23ο Athens Jazz (28/5).

Το Δημοτικό θέατρο Λυκαβηττού γεμίζει ξανά με ήχους και μελωδίες

Το ιστορικό θέατρο επιστρέφει φιλοξενώντας ένα πολυπρόσωπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συναυλιών και παραστάσεων, με μεγάλα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, αλλά και με κορυφαία θεάματα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Sani Festival 2024: Τα ονόματα που θα δούμε φέτος στον Λόφο της Σάνης

Το ιστορικό φεστιβάλ του "Sani Resort" φιλοξενεί κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής: Plácido Domingo, Madeleine Peyroux, Tom Jones, Gipsy Kings, και ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του μεγάλου συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Χαρά: Χιπ χοπ χάρισμα, έκσταση, αλλά και πλαδαρότητα, στο χαλαρά γεμάτο "An Club"

Γιορτάζοντας την κυκλοφορία του δίσκου "Sin City", η ράπερ από την Καλαμπάκα αποτύπωσε εμφατικά τις δυνάμεις της, κάνοντας το ιστορικό υπόγειο των Εξαρχείων να πηγαίνει πάνω-κάτω και να αντηχεί από ζητωκραυγές και ρίμες. Ταυτόχρονα, όμως, ο χρόνος που παραχωρήθηκε αφειδώς στους καλεσμένους, λειτούργησε σε βάρος της συναυλιακής ροής.

Η Μουσική Τεχνόπολη σηκώνει αυλαία!

Περισσότερες από 50 συναυλίες έρχονται από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.