Η Τελευταία Παράσταση

4,5

Ρεαλισμός που σφίγγει το στομάχι, μια στοιχειωτική ελεγεία για τη φθορά της νεανικότητας και το βάρος των ανεκπλήρωτων ονείρων. | Powered by Uber.

Η Τελευταία Παράσταση

Σε μια απομονωμένη και πολιτισμικά περιθωριοποιημένη πόλη του Τέξας, μια παρέα τελειόφοιτων λυκείου διαπιστώνει πως η ενηλικίωσή τους συνοδεύεται από διαδοχικές ματαιώσεις και αναπόφευκτους συμβιβασμούς.

Απέναντι στις συνήθεις αναπαραστάσεις της νιότης στο σινεμά, οι οποίες διακατέχονται από αψεγάδιαστο θάλος, αστείρευτη αισιοδοξία και καλοπροαίρετη μυθοποίηση, ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς προσεγγίζει τη νεανικότητα σαν σύννεφο φορτωμένο καταιγίδες που πλησιάζει απειλητικά. Διότι εμβαθύνει σε μια πολύτιμη αλήθεια που εύκολα ξεχνάς όσο απομακρύνεσαι από τα δεκαοκτώ. Αφορά εκείνη την ψυχολογική συνθήκη που προκύπτει από το βάρος των ανεκπλήρωτων προσδοκιών, τις ακούσιες απορρίψεις και την απότομη προσγείωση σε μια κυνική πραγματικότητα όπου στέκεσαι ανήμπορος. Ειδικά αν μεγαλώνεις χωρίς προνόμια σε έναν τόπο άγονο, τελευταίος μάρτυρας μιας ασταμάτητης ερημοποίησης. Και με φόντο το ξεκίνημα του Νέου Χόλιγουντ, μιας εποχής δηλαδή σκληρής ωρίμανσης, αλλά και μιας δεκαετίας συνώνυμης με τη φθορά των ιδεαλισμού και των συλλογικών ονείρων, η ταινία αυτή μπορεί να μην παρηγορεί, αλλά τουλάχιστον προειδοποιεί συμπονετικά.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1971. Διάρκεια: 118΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Παράσταση

The Last Picture Show
4,5
  • Δραματική
  • 1971
  • Διάρκεια: 118 '
  • Πίτερ Μπογκντάνοβιτς

Μια παρέα τελειόφοιτων λυκείου σε μια απομονωμένη και πολιτισμικά άγονη πόλη του Τέξας διαπιστώνει πως η ενηλικίωσή τους συνοδεύεται από διαδοχικές ματαιώσεις και αναπόφευκτους συμβιβασμούς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όστιν Έιμπραμς: Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής του "Resident Evil" και της "Πτώσης της Φάλαινας"

Από εφηβικές ταινίες στο "Euphoria" και το "Weapons" έως τη φετινή επιτυχία του "Resident Evil", γνωρίστε καλύτερα τον Όστιν Έιμπραμς μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
15/10/2026

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 15 Οκτωβρίου.

To Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ

Από 13 έως 25 Οκτωβρίου 2026 το φεστιβάλ επιστρέφει με περισσότερες από 50 ταινίες και 120 προβολές

Τα Καλύτερα Χρόνια της Ζωής μας

Εμβληματικό κοινωνικό δράμα του κλασικού Χόλιγουντ, βραβευμένο με οκτώ Όσκαρ. Υπόδειγμα σεναριακής τεχνικής και σκηνοθετικής δεξιοτεχνίας, θίγει με ειλικρίνεια ένα τολμηρό στην εποχή του θέμα.

Street Fighter

Reboot της σινε-μεταφοράς ενός διάσημου βιντεογκέιμ των 80s. Στα αμέτρητα κλωτσομπουνίδια έχει προστεθεί χιούμορ, κάποιος, όμως, ξέχασε να γράψει το σενάριο.

Γεννημένος Δυο Φορές

Ένας επιζήσας του Ολοκαυτώματος εξιστορεί με απλό, μα συναρπαστικό τρόπο τις περιπέτειές του και γίνεται ζωντανή μαρτυρία μιας μεγαλόψυχης, φιλοσοφημένης στάσης ζωής.

Μπαλωματούλης

Ο μύθος του Φρανκενστάιν διασκευάζεται θεαματικά, με ευγενές, συγκρατημένο χιούμορ, σεναριακή προσοχή και προβλέψιμα μηνύματα.