Η Τέχνη της Μνήμης

2,5

Τέχνη, ιστορία και συλλογική μνήμη συναντιούνται με έναν αφοπλιστικά απλό κινηματογραφικό τρόπο. | Powered by Uber.

Η Τέχνη της Μνήμης

Κάθε μέρα που περνάει, ένα καινούργιο γεγονός μας υπενθυμίζει πως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μοιάζει τώρα επιτακτικότερη από ποτέ – κάτι που ισχύει φυσικά για κάθε γενιά και κάθε εποχή. Είναι ζήτημα παιδείας, αλλά και ευθύνης του καθενός μας, μη εξαιρουμένων των καλλιτεχνών. Όπως της ηθοποιού και σκηνοθέτριας Αννέτας Παπαθανασίου ("Καντίρ. Ένας Αφγανός Οδυσσέας", "Οι Νύμφες του Hindu Kush", "Παίζοντας με τη Φωτιά"), τα ντοκιμαντέρ της οποίας διαθέτουν κοινωνική ευαισθησία, με το πρόσφατο "Γελώντας στο Αφγανιστάν" (2022) να θέτει απόλυτα επίκαιρες ερωτήσεις πάνω στις σχέσεις ιστορίας, πολιτικής και τέχνης.


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο φακός της Παπαθανασίου εστιάζει τώρα στην εικαστικό και σχολική φίλη της Άρτεμη Αλκαλάη, η οποία μας "ξεναγεί" στο πρωτότυπο έργο της. Φωτογραφίες, μαριονέτες, υφάσματα, τελάρα και βίντεο συνδέουν οικογενειακές ιστορίες με τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, το χθες με το σήμερα και το εδώ με το παντού. Εξομολογητικά, συγκινητικά και σχεδόν αθόρυβα (χωρίς ίχνος ακτιβισμού ή στόμφου), τέχνη, ιστορία και συλλογική μνήμη συναντιούνται με έναν αφοπλιστικά απλό κινηματογραφικό τρόπο.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 81΄

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τέχνη της Μνήμης

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 81 '
  • Αννέτα Παπαθανασίου

Η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο της, το οποίο συνδέει οικογενειακές ιστορίες με τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
18/12/2025

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.

Avatar: Φωτιά και Στάχτη

Τρίτη παραλλαγή της ίδιας ακριβώς ιστορίας. Όσο όμως το θέαμα διογκώνεται προς το (ακόμα) εντυπωσιακότερο, τόσο όλα τα υπόλοιπα (χαρακτήρες, πλοκή, οικολογική αλληγορία) γίνονται απλοϊκότερα, μελοδραματικότερα και αφελέστερα. | Powered by Uber.

Η Αγγελία

Ψυχολογικό θρίλερ διαδοχικών ανατροπών, το οποίο, από την εξέλιξη της πλοκής έως τις ερωτικές σκηνές, μοιάζει αναποφάσιστο μέχρι τέλους για το αν θα ήθελε να είναι μια σαρκαστική παρωδία. | Powered by Uber.

Αυτά που Σκοτώνεις

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς για ένα αγωνιώδες δράμα, το οποίο στήνει μια υποβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου, θολώνοντας δεξιοτεχνικά τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. | Powered by Uber.

Αλευρίνο, "Το Σπέρμα του Σύμπαντος"

Άλλο ένα χιουμοριστικό, χαοτικό και κατασκευαστικά ερασιτεχνικό σινε-δοκίμιο από τον αθεράπευτα παιγνιώδη και απολαυστικό παραμυθά δημιουργό τού "Πέφτουν οι Σφαίρες σαν το Χαλάζι…" | Powered by Uber.

Χριστούγεννα με τον Ποντικούλη

Ναΐφ, καρτουνίστικη και καλογυρισμένη κωμωδία καταστροφής, όπου τα (ψηφιακά) ποντίκια κλέβουν την παράσταση από τους αμήχανους ζωντανούς χαρακτήρες. | Powered by Uber.