Πανελλήνιον

3

Βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για την ανατομία ενός μικρόκοσμου με συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία, βγαλμένη θαρρείς από ταινία του Άκι Καουρισμάκι.

Πανελλήνιον 3

Κάθε καφενείο έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Αν θέλεις και αν ξέρεις βέβαια να τις ακούσεις, όπως κάνουν οι Σπύρος Μαντζαβίνος και Κώστας Αντάραχας. Μαζί με την κάμερά τους γίνονται για λίγο κι αυτοί θαμώνες του "Πανελλήνιον", γνωστού σκακιστικού στεκιού όχι για γκραν μετρ υψηλού ELO, αλλά για μερακλήδες της υπομονετικής μάχης των 64 ασπρόμαυρων τετραγώνων, και κερδίζουν το βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Με ασπρόμαυρο, τετράγωνο κινηματογραφικό κάδρο 1:33 (το έγχρωμο είναι μόνο για τις αναμνήσεις), το οποίο παραπέμπει στο σχήμα της σκακιέρας, οι δυο σκηνοθέτες αποτυπώνουν την καθημερινότητα ενός αστικού καταφυγίου. Ενός σημείου σταθερής συνάντησης ανθρώπων με χαμένα όνειρα και ζωντανές εμμονές, οι οποίοι στέλνουν και ξαναστέλνουν βασιλιάδες, βασίλισσες, αξιωματικούς και στρατιώτες στον πόλεμο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από έναν άλλον· αυτόν που τους περιμένει έξω από τη γυάλινη πόρτα του δικού τους Fight Club. Τα πρόσωπά τους, τα βλέμματά τους και οι αφηγήσεις τους συνθέτουν την ανατομία ενός μικρόκοσμου με συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία, βγαλμένη θαρρείς από ταινία του Άκι Καουρισμάκι.

Εγχρ. & Α/Μ. Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 81΄.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Πανελλήνιον

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 81 '
  • Κώστας Αντάραχας

Η καθημερινότητα και η ιστορία του καφενείου «Πανελλήνιον», σκακιστικού στεκιού στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή Σόλωνος και Μαυρομιχάλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η χρονιά των εκπλήξεων;

Λίγα μεγάλα ονόματα και πολλές υποσχόμενες εκπλήξεις περιλαμβάνει το line-up της φετινής κινηματογραφικής Μπιενάλε (2–12/9), στην οποία θα κάνουν πρεμιέρα και δυο ελληνικές ταινίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
07/08/2026

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (06-12/08)

Όλες οι κορυφαίες επιλογές που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Οι 10 καλύτεροι ρόλοι της Σαρλίζ Θερόν, στη σωστή σειρά

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια της χολιγουντιανής σταρ, κατατάσσουμε σε σειρά προτίμησης τις πιο εμβληματικές ερμηνείες της καριέρας της.

Απόψε βλέπουμε το "500 ημέρες με τη Summer" στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η αυλή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης γίνεται απόψε θερινό σινεμά, φιλοξενώντας τη δωρεάν προβολή της αγαπημένης ταινίας "500 Ημέρες με τη Summer".

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 6 Αυγούστου.

Γνήσιο Αντίγραφο

Επιτηδευμένο δοκίμιο περί τέχνης και έρωτος, μεταμφιεσμένο σε κομψό παιχνίδι ταυτοτήτων. Εγκεφαλικό και προσποιητό, μάταια αγωνίζονται να το ελαφρύνουν το φωτεινό ιταλικό τοπίο και η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός.

Ο Παραχαράκτης

Μια αληθινή, συναρπαστική ιστορία και ένα αστυνομικό θρίλερ παλαιάς κοπής με κοινωνικό πρόσημο. Πάνω απ’ όλα, όμως, το διεισδυτικό πορτραίτο ενός οραματιστή "καλλιτέχνη" στο κυνήγι της καταξίωσης.