Νίκος Καβουκίδης – Η Δύναμη της Εικόνας

2

Τηλεοπτικής λογικής πορτρέτο, βασισμένο σε εξομολογητική αφήγηση και αποσπάσματα ταινιών.

Νίκος Καβουκίδης – Η Δύναμη της Εικόνας

Ζωντανή ιστορία του ελληνικού σινεμά, ο διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ Νίκος Καβουκίδης στήνεται μπροστά στο φακό του ντοκιμαντερίστα Μενέλαου Κυρλίδη ("Θυμάμαι", "Μπροστά στον Καθρέφτη") κι αρχίζει να διηγείται τη ζωή και το έργο του. Μικρασιατικής καταγωγής Κοκκινιώτης με έντονες πολιτικές ευαισθησίες, βρέθηκε από μικρός στα κινηματογραφικά πλατό (ο πατέρας του Γιώργος ήταν συνεργάτης του Φιλοποίμενα Φίνου) και ως αυτοδίδακτος οπερατέρ φωτογράφησε από παραγωγές της Finos Films ("Μερικοί το Προτιμούν Κρύο", "Το Δόλωμα", "Λόλα") μέχρι εμβληματικές ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου ("Χρώματα της Ίριδος", "Το Προξενιό της Άννας") και του Νίκου Κούνδουρου ("1922", "Μπάυρον"), ενώ ως σκηνοθέτης υπέγραψε σημαντικά ιστορικά ντοκιμαντέρ ("Μαρτυρίες", "Μνήμες"). Μια συναρπαστική διαδρομή, η οποία αναβιώνει μέσα σ’ ένα τηλεοπτικής λογικής σινε-πορτρέτο, βασισμένο σε εξομολογητική αφήγηση και πολλά αποσπάσματα ταινιών.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Καβουκίδης – Η Δύναμη της Εικόνας

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 87 '
  • Μενέλαος Κυρλίδης

Η ζωή και το έργο του διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκου Καβουκίδη μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"In Frame": Βάζοντας στο κάδρο τις φωνές της Παλαιστίνης

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει ένα δυνατό, παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/10/2025

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 30/10

Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Φατίχ Ακίν και ένα υποσχόμενο arthouse από την Αργεντινή προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι φουλ φθινοπωρινές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Συναισθηματικές, μελαγχολικές και εγκάρδιες επιλογές που ταιριάζουν με την εποχή και βρίσκουμε στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Βιμ Βέντερς στη Στέγη - Το πρόγραμμα του αφιερώματος στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο Γερμανός δημιουργός πρόκειται να παρευρεθεί στην Αθήνα με αφορμή τις προβολές προς τιμήν του.

Η βραβευμένη ταινία "Noi" του Νεριτάν Ζιντζιρία στον κινηματογράφο Newman

Η ταινία θα παίζεται μαζί με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, την ταινία του σπουδαίου ιρανού δημιουργού Τζαφάρ Παναχί "Ένα απλό ατύχημα".

Το ντεμπούτο του Στέφανου Τσιβόπουλου σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Ταλίν

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του διακεκριμένου καλλιτέχνη συμμετέχει σε ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Ακούστε το φανταστικό κομμάτι των ΛΕΞ & Kepler is Free για τη "Σπασμένη Φλέβα"

Το καλλιτεχνικό δίδυμο υπογράφει το τραγούδι της ομώνυμης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη.