Τα Τελευταία Χριστούγεννα στο Πατρικό μας

2

Μια γνώριμη κοινωνική μικρογραφία ζωντανεύει σαν αβίαστη, διασκεδαστική χορογραφία. Μαζί και τα κρυμμένα μυστικά της, τα οποία δεν παίρνουν ποτέ «απειλητικές», και γι’ αυτό ούτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαστάσεις.

Τα Τελευταία Χριστούγεννα στο Πατρικό μας

Από τα ανερχόμενα ταλέντα του ανεξάρτητου σινεμά, ο 34χρονος Τάιλερ Ταορμίνα ("Ham on Rye", "Happer's Comet") εμπνέεται από προσωπικές ιστορίες, οι οποίες στις τρεις μέχρι τώρα ταινίες του αφορούν εφήβους και κολεγιόπαιδες των προαστίων, οι οποίοι κινούνται με κεκτημένη ταχύτητα προς ένα άγνωστο μέλλον. Ένα αύριο που τους αγχώνει, αλλά και τους προκαλεί, σπρώχνοντάς τους να δραπετεύσουν από το μικρόκοσμό τους και να ξανοιχτούν στη μεγάλη περιπέτεια της ζωής.


Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και στα "Τελευταία Χριστούγεννα…", όπου τα μέλη μιας πολυπληθούς οικογένειας ιταλικής καταγωγής συγκεντρώνονται στο σπίτι της γιαγιάς για να γιορτάσουν όλοι μαζί, ίσως και για τελευταία φορά. Οι νεότεροι της παρέας ενδόμυχα το εύχονται, ζητώντας αφορμή να ξεφύγουν από τη θορυβώδη όσο και βαρετή αυτή συγκέντρωση, με μερικά ξαδέλφια να το σκάνε τελικά στα κρυφά από το πατρικό και να περνάνε τη νύχτα "αλητεύοντας" με τους φίλους τους.


Ο Ταορμίνα χορογραφεί δυο ντουζίνες χαρακτήρες σε ένα γιορτινό βαλς χαρμόσυνης εξωστρέφειας, το οποίο σε κάθε στροβίλισμά του θα μπορούσε να ξεφλουδίζει και μια επιπλέον στρώση της καλοντυμένης μεσοαστικής αμερικανικής πραγματικότητας. Το στήσιμο της συγκέντρωσης είναι αβίαστα ρεαλιστικό, ο αφηγηματικός ρυθμός ρέων, οι ερμηνείες απόλυτα πειστικές. Μια γνώριμή μας κοινωνική μικρογραφία ζωντανεύει, μαζί με τα κρυμμένα μυστικά της, τα οποία δεν παίρνουν ποτέ "απειλητικές", αλλά ως εκ τούτου ούτε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Οι ενήλικοι ζουν στη δική τους φούσκα, προσγειωμένοι και πραγματιστές, η νέα γενιά βιάζεται να ξεφορτωθεί την αθωότητά της, το παράφωνο χιούμορ μοιάζει κατά στιγμές εκβιαστικό (αμήχανη η σουρεαλιστική πινελιά των δύο αστυνομικών) και η κάμερα του Ταορμίνα παρατηρεί όλη αυτή την πολύβουη τελετουργία, διασκεδάζοντας με την πολύχρωμη κοινοτοπία μιας εξίσου κοινότοπης ιστορίας.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Τελευταία Χριστούγεννα στο Πατρικό μας

Christmas Eve in Miller's Point
2
  • Δραματική κομεντί
  • 2024
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τάιλερ Ταορμίνα

Τα μέλη μιας πολυπληθούς οικογένειας ιταλικής καταγωγής συγκεντρώνονται στο σπίτι της γιαγιάς για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Αργά το βράδυ, μερικά ξαδέλφια το σκάνε τελικά στα κρυφά από το πατρικό και περνάνε τη νύχτα «αλητεύοντας» με τους φίλους τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"In Frame": Βάζοντας στο κάδρο τις φωνές της Παλαιστίνης

Το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας παρουσιάζει ένα δυνατό, παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/10/2025

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 30/10

Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Φατίχ Ακίν και ένα υποσχόμενο arthouse από την Αργεντινή προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι φουλ φθινοπωρινές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Συναισθηματικές, μελαγχολικές και εγκάρδιες επιλογές που ταιριάζουν με την εποχή και βρίσκουμε στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ο Βιμ Βέντερς στη Στέγη - Το πρόγραμμα του αφιερώματος στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Ο Γερμανός δημιουργός πρόκειται να παρευρεθεί στην Αθήνα με αφορμή τις προβολές προς τιμήν του.

Η βραβευμένη ταινία "Noi" του Νεριτάν Ζιντζιρία στον κινηματογράφο Newman

Η ταινία θα παίζεται μαζί με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών, την ταινία του σπουδαίου ιρανού δημιουργού Τζαφάρ Παναχί "Ένα απλό ατύχημα".

Το ντεμπούτο του Στέφανου Τσιβόπουλου σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Ταλίν

Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του διακεκριμένου καλλιτέχνη συμμετέχει σε ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Ακούστε το φανταστικό κομμάτι των ΛΕΞ & Kepler is Free για τη "Σπασμένη Φλέβα"

Το καλλιτεχνικό δίδυμο υπογράφει το τραγούδι της ομώνυμης ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη.