Μπανέλ & Άνταμα

3

Γραφικά τοπία, γοητευτικές εικόνες και ένας κόσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων, σε ένα λακωνικό και χαμηλότονο, μα υποβλητικό σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Μπανέλ & Άνταμα

Οι πιανιστικές μελωδίες του Μπακάρ Μαρ-Καλιφέ συνοδεύουν τις ειδυλλιακές εικόνες μιας αγροτικής Σενεγάλης που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την αστική παράνοια της δυτικής μεγαλούπολης. Όπως ειδυλλιακός είναι και ο έρωτας του Άνταμα με την Μπανέλ, γυναίκα του μεγαλύτερου αδελφού του, την οποία υποχρεώθηκε να παντρευτεί όταν εκείνος πέθανε. Μόνο που η σχέση τους, αν και επιβεβλημένη, είναι αληθινή και παθιασμένη. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους υπόλοιπους απαράβατους κανόνες της ισλαμικής κοινότητάς τους. Ο Άνταμα αρνείται να αποδεχθεί τον κληρονομικό ρόλο του αρχηγού του χωριού και η Μπανέλ θέλει να είναι ανεξάρτητη, να φοράει παντελόνια, ενώ διστάζει να κάνει παιδιά.


Γραφικά τοπία και εικαστικής ομορφιάς πλάνα από τη μία, κι ένας μικρόκοσμος δέσμιος πολλαπλών προκαταλήψεων από την άλλη. Στη μέση δύο άνθρωποι που διχάζονται ανάμεσα στις προσωπικές επιθυμίες και τις κοινωνικές υποχρεώσεις τους, με την πρωτοεμφανιζόμενη Γαλλοσενεγαλέζα Ραμάτα Τουλαγιέ-Σι να φτάνει ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών με ένα λακωνικό, χαμηλότονο και ευαίσθητο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Σενεγάλη, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Μπανέλ & Άνταμα

Banel e Adama
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 87 '
  • Ραμάτα-Τουλαγιέ Σι

Σε ένα χωριό της βόρειας Σενεγάλης ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τα έθιμα της κοινότητάς του, καθώς ο Άνταμα αρνείται να αποδεχθεί τον κληρονομικό ρόλο του αρχηγού του χωριού και η Μπανέλ θέλει να είναι ανεξάρτητη, να φοράει παντελόνια, ενώ διστάζει να κάνει παιδιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Wife & Dog: Νέος Γκάι Ρίτσι, με Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς

Το σκοτεινό παιχνίδι εξουσίας στην καινούρια δουλειά του Βρετανού σκηνοθέτη καταφθάνει τον επόμενο Οκτώβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο

Cinema that makes you think: Το CINEphil_101 ανακοινώνει την έναρξη υποβολών και προσκαλεί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (22-28/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το "Άμνετ"

Όπου και να οφείλεται το hype γύρω από την ταινία, που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι' αυτήν.

Οι ελληνικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά μετά τον "Καποδίστρια"

Αυτές είναι οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που μπορείτε να δείτε τώρα ή σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες, οργανώνοντας τη διαδρομή σας με την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

Οι "Αμαρτωλοί" συνέτριψαν το ρεκόρ οσκαρικών υποψηφιοτήτων

Οι υποψηφιότητες για τα 98α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επεφύλαξαν λιγοστές, αλλά ηχηρότατες εκπλήξεις, με το αλληγορικό θρίλερ φαντασίας του Ράιαν Κούγκλερ να καταρρίπτει κάθε προηγούμενη επίδοση, διεκδικώντας 16 Όσκαρ.