Αζήτητοι

2,5

Ορθογραφημένο σινε-οδοιπορικό σε ένα αόρατο εθνικό παρελθόν, το οποίο ρίχνει συγκινητικές γέφυρες στο σήμερα.

Αζήτητοι

Έχοντας ιδρυθεί το 1902 από τη Σοφία Σλίμαν ως πρώτο λαϊκό σανατόριο της Ελλάδας, το νοσοκομείο Σωτηρία περιέθαλψε κατά τον προηγούμενο αιώνα αμέτρητους φυματικούς, πολλοί εκ των οποίων άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κάποιον από τους κρύους θαλάμους του. Ουκ ολίγοι απ’ αυτούς "αζήτητοι", είτε επειδή ήταν φτωχοί και μόνοι είτε επειδή το στίγμα του φθισικού, το οποίο αποτυπωνόταν και σ’ ολόκληρη την οικογένεια του αρρώστου, ήταν εντονότατο για δεκαετίες.


Η ιστορία πολλών "ανωνύμων" που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους, όμως, θα έρθει στο φως το 2015, όταν θα ανακαλυφθούν τυχαία στο νοσοκομείο 30 βαλίτσες γεμάτες με τα υπάρχοντα θανόντων φυματικών από το 1945 έως το 1975, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και ένα απωθημένο συλλογικό τραύμα. Η Μαριάννα Οικονόμου ("Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες") το διερευνά μεθοδικά, αν και δεν έχει πλούσιο "ζωντανό" υλικό, ικανό να περιγράψει σε εύρος την υγειονομική και κοινωνική κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, το συγκροτημένο σινε-οδοιπορικό της φωτίζει κομμάτια ενός αόρατου εθνικού παρελθόντος, ρίχνοντας ταυτόχρονα συγκινητικές γέφυρες στο σήμερα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 75΄. Διανομή: CINEDOC

Περισσότερες πληροφορίες

Αζήτητοι

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 75 '
  • Μαριάννα Οικονόμου

Το 2015, 30 βαλίτσες που ανακαλύπτονται τυχαία φέρνουν στο φως τα υπάρχοντα πεθαμένων φυματικών του νοσοκομείου Σωτηρία και μαζί πολλές άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες και ένα απωθημένο συλλογικό τραύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στους "Δύο Εισαγγελείς", ο Σεργκέι Λόζνιτσα παρουσιάζει ένα δραματικά επίκαιρο ιστορικό θρίλερ

Η σκοτεινή κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη, σε μία ταινία που ξεχώρισε στο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
02/02/2026

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το σίκουελ του "Dirty Dancing"

Μετά από 40 περίπου χρόνια θα επιστρέψει η θρυλική ταινία, που έκανε χαμό στα παγκόσμια box office. Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτήν και τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 05/02

Τρεις ταινίες βραβευμένες στο Φεστιβάλ Καννών, δύο ταινίες τρόμου και όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες την επόμενη εβδομάδα (5/2 - 11/2)

Ταινίες από μία άλλη εποχή που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Οι προηγούμενοι αιώνες μέσα από κινηματογραφικές επιλογές που παίζουν στα σινεμά αυτή τη στιγμή.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στα σινεμά της Αθήνας από τις 29 Ιανουαρίου.

Κατέφθασαν οι πρώτες εικόνες των κινηματογραφικών Beatles

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση των τεσσάρων ηθοποιών μας κάνει να ανυπομονούμε για τις τέσσερις ταινίες του Σαμ Μέντες.

Μερικές ταινίες που πρέπει να δεις πριν το "Ανεμοδαρμένα Ύψη", σύμφωνα με την Έμεραλντ Φένελ

Η σκηνοθέτιδα που αναβιώνει το κλασσικό μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη μοιράστηκε τις "ταινίες-έμπνευση" που πρέπει να δούμε πριν την πρεμιέρα του "Ανεμοδαρμένα Ύψη" στις 12/02.