Η Θυσία

4

Το κύκνειο άσμα του Ταρκόσφκι είναι ένα βραδυφλεγές ζοφερό ρέκβιεμ, ένα ποίημα εκστατικής καλλιέπειας και υπερβατικών ιδιοτήτων.

Η Θυσία

Ένας αποσυρμένος δημοσιογράφος και φιλόσοφος γιορτάζει τα γενέθλιά του με φίλους, όταν πληροφορούνται πως ξεσπά πυρηνικός πόλεμος.

Στη νήσο Φαρό, τόπο δράσης του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά και έχοντας ως διευθυντή φωτογραφίας τον Σβεν Νίκβιστ, σταθερό συνεργάτη του Σουηδού σκηνοθέτη, ο Αντρέι Ταρκόφσκι υπογράφει εν γνώσει του ένα προσωπικό κύκνειο άσμα. Ένα μεγαλειώδες όσο και βραδυφλεγές ρέκβιεμ, το οποίο παίρνει τη μορφή ζοφερού ποιήματος. Στα υπομονετικά δημιουργημένα, εικαστικής καλλιέπειας κάδρα, σμίγουν η απόγνωση για το δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας με την αναπόφευκτη ροπή προς την ελπίδα, που δημιουργεί η εικόνα ενός παιδιού που ποτίζει ένα δέντρο σε έναν κόσμο που φλέγεται. Ο Ταρκόφσκι συνοψίζει, έτσι, την ουσία της ζωής ως μια διαρκή πάλη ανάμεσα στην πηγαία πνευματικότητα και την καθηλωτική δύναμη του υπαρξιακού τρόμου.

Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία. 1986. Διάρκεια: 149΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θυσία

Offret
4
  • Δραματική
  • 1986
  • Διάρκεια: 149 '
  • Αντρέι Ταρκόφσκι

Ένας αποσυρμένος δημοσιογράφος και φιλόσοφος γιορτάζει τα γενέθλιά του με φίλους, όταν γίνεται γνωστό ότι ξεσπά πυρηνικός πόλεμος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Πόσο μακριά πήγε η "Βαλίτσα";

Οι θεατές αποφάσισαν να μην πακετάρουν και να μείνουν στον καναπέ τους, σε ένα υποτονικό τετραήμερο στο οποίο το "Ημερολόγιο της Βέριτι" ανέβηκε ξανά στην εισπρακτική κορυφή και η προσέλευσή του έμεινε χαμηλότερα των 100.000 θεατών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
20/10/2026

Πέντε σπουδαίες αφορμές για σινεμά αυτή την εβδομάδα

Αν δεν ξέρετε τι να δείτε αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους, διαβάστε για ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινίες που παίζουν αυτό το διάστημα.

Στον πάγο επ’ αόριστον η επόμενη ταινία Star Wars

Ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι, επιβεβαίωσε ότι το πρότζεκτ που βρίσκεται σε ανάπτυξη από το 2020 αναβάλλεται

"Το Anything But Ghosts είναι καλύτερο από το Obsession" λέει ο Σεθ Ρόγκεν

Ο δημιουργός του "The Studio" αποθεώνει τη νέα ταινία του Κάρι Μπάρκερ, η οποία αναμένεται στις αίθουσες τον Μάιο του 2027.

Το "Dune: The Experience" είναι η απόλυτη διαδραστική εμπειρία στον πλανήτη Arrakis

Η Warner Bros. δημιούργησε την απόλυτη διαφημιστική καμπάνια για το επερχόμενο "Dune: Part Three"

Τι νέο θα δούμε στα σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Η Ζιλιέτ Μπινός, το "Clayface", ο Σαρλ ντε Γκωλ κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (22-28/10)

Πολιτικές συγκρούσεις, διπλωματικές πιέσεις και προσωπικές αντιφάσεις: Ο "Σαρλ ντε Γκωλ" δια χειρός Αντονίν Μποντρί

Από τις σκληρές διπλωματικές αναμετρήσεις με τον Τσώρτσιλ και τον Ρούζβελτ μέχρι την Απελευθέρωση της Γαλλίας, ο σκηνοθέτης Αντονίν Μποντρί αφηγείται την ιστορία ενός ηγέτη που αρνήθηκε να παραδοθεί.