Η Θάλασσα Μέσα μου

2

Βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ για μια ελαττωματική στη ρίζα της προσέγγιση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, η οποία ποντάρει στον συναισθηματικό εκβιασμό.

Η Θάλασσα Μέσα μου

Η ταινία που έδωσε βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας στον Αλεχάντρο Αμενάμπαρ ("Οι Άλλοι") και απογείωσε τη φήμη του Χαβιέρ Μπαρδέμ, βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός παραπληγικού άντρα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην ευθανασία.

Με εκ προοιμίου δεδομένη τη συναισθηματική φόρτιση της θεματικής που θίγει, ο Αμενάμπαρ ανεβάζει στη διαπασών τους μελοδραματικούς τόνους, αφουγκράζεται ελάχιστα το άλγος του ήρωά του και φροντίζει με κάθε τρόπο να θυμίζει πως, τουλάχιστον, οι περισσότεροι δεν βρίσκονται στη μοίρα του. Ο Μπαρδέμ με την ερμηνεία του κρατάει τις ισορροπίες, ωστόσο στο φινάλε απομένουν ελάχιστα για τη σημασία της αυτοδιάθεσης του σώματος, το βασικό άλλοθι πίσω από τον συναισθηματικό εκβιασμό ενός ελαττωματικού ψυχογραφήματος, επιτρέποντας να κυριαρχήσει η εύκολη συγκίνηση.

Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία. 2004. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Θάλασσα Μέσα μου

Mar Adentro
2
  • Δραματική
  • 2004
  • Διάρκεια: 126 '
  • Αλεχάντρο Αμεναμπάρ

Ο τετραπληγικός Ραμόν διεκδικεί το δικαίωμά του στην ευθανασία, την ώρα που οι οικείοι του είτε προσπαθούν να τον μεταπείσουν είτε να του συμπαρασταθούν όσο καλύτερα μπορούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες του Τζέιμς Κάμερον σε σειρά αξιολόγησης

Ένα ranking των ταινιών του κινηματογραφικού μύθου, με αφορμή την κυκλοφορία του Avatar: Φωτιά και Στάχτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
19/12/2025

Απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Δύο ξεχωριστές ταινίες, αποκατεστημένες και προσβάσιμες για όλους

"Πικρό ψωμί" και "Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις" προβάλλονται απόψε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Τζέιμς Κάμερον έχτισε τον μύθο του πολύ πριν το 'Avatar: Φωτιά και Στάχτη'

Για περισσότερα από 45 χρόνια, ο θρυλικός Καναδός σκηνοθέτης μετατρέπει το αδύνατο σε κινηματογραφική τελειότητα, αναγκάζοντας κάθε φορά Χόλιγουντ και κοινό σε βαθιά υπόκλιση.

Τελικά, αξίζει να δούμε το νέο "Avatar: Φωτιά και Στάχτη";

Με αφορμή την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του μπλε franchise επιστημονικής φαντασίας, εξερευνούμε τον αντι-αποικιοκρατικό (;) κόσμο του Τζέιμς Κάμερον.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.