Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

1,5

Εκτός από το βασικό, πολυπολιτισμικό σεναριακό εύρημα, πρόκειται για μια λαϊκή κωμωδία παλιάς κοπής με μερικές αστείες ατάκες. Προβλέψιμη, απλοϊκή και γραφική, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

Λαϊκή κωμωδία παλιάς κοπής, το "Θεέ μου…" μοιάζει να έρχεται πακέτο από τη δεκαετία του ’60, καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να έχει για βασικό πρωταγωνιστή τον Λουί ντε Φινές ή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα (ο οποίος μιλούσε και γαλλικά). Εκτός βέβαια από το βασικό, πολυπολιτισμικό σεναριακό του εύρημα, το οποίο ακουμπά σε μια πιο σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτή που αφορά τους μικτούς γάμους και έχει πέσει σαν κατάρα στη συντηρητικών πεποιθήσεων οικογένεια των Βερνέιγ. Επικεφαλής της ο 65άρης καθολικός και γκολικός Κλοντ, ο οποίος προσπαθεί μάταια να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει για γαμπρούς του έναν Εβραίο, έναν Άραβα και έναν Κινέζο. Κι όταν η τέταρτη κόρη του τού ανακοινώνει πως έφτασε και η δική της ώρα για να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από μερικές φαρσικές παρεξηγήσεις διαφυλετικού περιεχομένου, καθώς ο αφρικανικής καταγωγής γαμπρός που προστίθεται στον πολυεθνικό συνωστισμό πολλαπλασιάζει την όλη σύγχυση, καθώς κουβαλά (δια μέσου του δικού του πατέρα) και τις ρατσιστικές προκαταλήψεις της απέναντι πλευράς. Έτσι, ενώ ανταλλάσσονται μερικές πραγματικά αστείες ατάκες και ο Κριστιάν Κλαβιέ ("Αστερίξ και Οβελίξ Εναντίον Καίσαρα") αποδεικνύεται ιδανικός ως ο καθωσπρέπει αστός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, το όλο "δράμα" κυλά αφόρητα προβλέψιμα, μπερδεύεται και λύνεται με ασύλληπτη ευκολία και τυλίγει στη γραφικότητα κάθε ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική αναφορά. Στοιχεία τα οποία παρ’ όλα αυτά δεν εμπόδισαν την ταινία να κάνει μεγάλο γκελ στο πανευρωπαϊκό κοινό (12,3 εκατομμύρια Γάλλοι και 125.000 Έλληνες θεατές), ενώ γνώρισε και δυο ακόμα συνέχειες.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Θεέ μου, τι σου Κάναμε;

Qu'Est-ce qu'on a Fait au Bon Dieu?
1,5
  • Κωμωδία
  • 2014
  • Διάρκεια: 97 '
  • Φιλίπ ντε Σοβερόν

Οι καθολικοί, τυπικοί Γάλλοι αστοί Βερνέιγ προσπαθούν να συμβιβαστούν με την ιδέα πως έχουν για γαμπρούς έναν Εβραίο, έναν Άραβα και έναν Κινέζο. Όταν η τέταρτη κόρη τους τούς ανακοινώνει ότι πρόκειται κι αυτή να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι γι’ αυτό που θα ακολουθήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
13/06/2024

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.

Το Καλοκαίρι της Κάρμεν

Αλμοδοβαρική κομεντί, η οποία ξεκινάει σε ξέφρενο queer τόνο, ισορροπεί ως μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης και καταλήγει σαν μια τρυφερή ιστορία φιλίας με απολαυστικές σινεφίλ αναφορές.

Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2

Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σίκουελ της κορυφαίας animation δημιουργίας της Pixar. Αστείο και ψυχαναλυτικό, ευρηματικό και ευαίσθητο, επαναλαμβάνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή.

Φρίμοντ

Οδοιπορικό αναζήτησης ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα σ’ έναν κόσμο πολυπολιτισμικής μοναξιάς. Με αναζωογονητικό χιούμορ, κατασταλαγμένη σοφία και τη γήινη, απολαυστική απλότητα του πρώιμου Τζάρμους.

Παριζιάνικες Ιστορίες

Σπονδυλωτή, αλλά άνευρη κωμωδία, η οποία προσπαθεί αδέξια να φιλοσοφήσει και να εκβιάσει ένα γλυκόπικρα αισιόδοξο συναίσθημα.

Ο Κακός Ηθοποιός

Η βασική ιδέα ενός πιθανού θεατρικού δράματος αναπτύσσεται σαν ένα διαλογικό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο διατυμπανίζει τις καταγγελίες του με εκκωφαντικό διδακτισμό και ασυγχώρητη μελοδραματική υπερβολή.