Ζωικό Βασίλειο

3

Βραβευμένη με πέντε Σεζάρ αλληγορία φαντασίας, η οποία ξεκινάει σαν μαύρη κωμωδία και εξελίσσεται σε δραματικό θρίλερ. Κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού, δυσκολεύεται όμως να χειριστεί ευρηματικά την κορύφωσή της.

Ζωικό Βασίλειο

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη της πρωτότυπης ρομαντική κομεντί "Έρωτας με την Πρώτη Μπουνιά" (2014) βάζει ένα δύσκολο στοίχημα. Να μας πείσει, χωρίς να καταφύγει στη χρήση ειδικών εφέ χολιγουντιανών διαστάσεων, για μια φανταστική συνθήκη: ανεξήγητες μεταλλάξεις κατά μήκος όλης της Γαλλίας μεταμορφώνουν κάποιους σε υβρίδιο ανθρώπου-ζώου, όπως συμβαίνει με τη Λανά. Η σύζυγος του Φρανσουά και μητέρα του 16χρονου Εμίλ έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα είδος λυκανθρώπου, ανίκανου να μιλήσει και να επικοινωνήσει με τους άλλους. Κλεισμένη σε ειδικό άσυλο, πρόκειται να μεταφερθεί σε ένα άλλο ίδρυμα στον νότο της χώρας, κοντά στο οποίο μετακομίζουν και οι δικοί της για να βρίσκονται κοντά της. Εκείνη, όμως, δραπετεύει κατά τη μεταφορά και ο Φρανσουά με τον Εμίλ ξεκινούν μια απελπισμένη προσπάθεια ανεύρεσής της.


Ο Καγιέ, με εφτά προσωπικές υποψηφιότητες για Σεζάρ από δυο μόλις ταινίες, κερδίζει το ριψοκίνδυνο ποντάρισμά του, ζωντανεύοντας έναν κόσμο ανάμεσα στο δικό μας και σ’ αυτόν μιας αλληγορικής φαντασίας. Αμέσως βάζει ένα επόμενο στοίχημα: να αναμείξει επιδέξια διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, διατηρώντας μια αφηγηματική συνέχεια. Το "Ζωικό Βασίλειο" ξεκινάει λοιπόν σαν μαύρη κωμωδία, μεταλλάσσεται σε οικογενειακό δράμα το οποίο κουβαλάει μια ιστορία ενηλικίωσης, για να κορυφωθεί σαν περιπέτεια επιβίωσης. Στη διαδρομή θα θίξει οικολογικά προβλήματα, το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης σε εποχές κρίσης και –με υπερβολική σαφήνεια– το ζήτημα της ανοχής κάθε είδους διαφορετικότητας.


Όσα, όμως, καταγγέλλει ο Καγιέ δεν κάνουν την ταινία του να παραπατήσει ή να λοξοδρομήσει. Όταν και ο Εμίλ αρχίζει να παρουσιάζει τα πρώτα ύποπτα σημάδια μιας πιθανής μεταμόρφωσης, οι αγωνιώδεις τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα και το μυστήριο προοδευτικά μεγαλώνει. Δεν μας περιμένουν σεναριακές εκπλήξεις (η τρίτη πράξη μοιάζει πιο συγκαταβατική, πιο προβλέψιμη), με την κινηματογραφική στιβαρότητα να διατηρείται μέχρι το συγκινητικό φινάλε, χαρίζοντας σ’ αυτό το sui generis σινε-υβρίδιο 12 υποψηφιότητες και πέντε βραβεία Σεζάρ (φωτογραφίας, μουσικής, κοστουμιών, ήχου, οπτικών εφέ).

Γαλλία, Βέλγιο. 2023. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM

Περισσότερες πληροφορίες

Ζωικό Βασίλειο

Le Règne Animal / The Animal Kingdom
3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 128 '
  • Τομά Καϊγέ

Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν αρχίσει ανεξήγητα να μετατρέπονται σε ζώα, ένας πατέρας και ένας γιος παρασύρονται σε μια απρόβλεπτη περιπέτεια επιβίωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι καινούριες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4/12, οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
05/12/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Δεκεμβρίου.

"Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων" ήχησαν νωρίτερα στην μεγάλη οθόνη

Επίσημη πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη Χριστουγεννιάτικη ταινία του Χρήστου Κανάκη.