Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ

2

Μια ξέπνοη όσο και ανερμάτιστη μεταφορά ενός θεατρικού έργου που καταφέρνει να μην εντρυφά πουθενά ενώ θίγει τα πάντα.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ 2

Το θεατρικό έργο που παρουσίασε το 2011 ο Μαρκ Σεν Ζερμέν στην Off-Broadway παράσταση "Freud’s Last Session" βασιζόταν σε μια κεντρική πιασάρικη ιδέα: στο πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια φιλοσοφική συζήτηση γύρω από τη ζωή και τη θρησκεία ανάμεσα στον Σίγκμουντ Φρόιντ, τον ορθολογιστή πατέρα της ψυχανάλυσης, και τον Κ. Σ. Λιούις, συγγραφέα σπουδαίων μυθιστορημάτων φαντασίας όπως "Τα χρονικά της Νάρνια" και πιστό χριστιανό. Η επιτυχία που γνώρισε το έργο οδήγησε, τώρα, τον Σεν Ζερμέν στην υπογραφή της κινηματογραφικής διασκευής του που σκηνοθετεί ο Ματ Μπράουν ("Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο"), έχοντας τον εμβληματικό Άντονι Χόπκινς στο ρόλο του Φρόιντ και τον πάντα αξιόπιστο Μάθιου Γκουντ σε εκείνον του Λιούις. Η υπόθεση βρίσκει τους χαρακτήρες να συναντιούνται στο γραφείο του ψυχαναλυτή καθώς ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με τους δύο άντρες να επιδίδονται σε μια ακαδημαϊκή αντιπαράθεση την οποία διακόπτουν βίαια οι ραγδαίες εξελίξεις.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ 3

Κάθε μεταφορά παράστασης στον κινηματογράφο καλείται να ξεπεράσει το ίδιο εμπόδιο. Ήτοι, τη θεατρικότητα που βρίσκεται στον γενετικό κώδικα της πρωτότυπης πηγής, η οποία συνήθως μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, σε εκτενείς διαλόγους και στατικότητα – στοιχεία που αντιβαίνουν, κατά κανόνα, στο συντακτικό του σινεμά. Για να προσδώσει ζωντάνια στη δράση, λοιπόν, ο Μπράουν επιλέγει τη χρήση φλασμπάκ, μια κατά τα άλλα λειτουργική μέθοδο, η οποία εν προκειμένω εφαρμόζεται αδέξια απορρυθμίζοντας την ταινία. Διότι σε κάθε ανερμάτιστη όσο και διεκπεραιωτική αναδρομή ή παρέκβαση, προστίθενται νέες πληροφορίες που αφενός κατακερματίζουν την πλοκή, αφετέρου αφαιρούν την έννοια του κέντρου βάρους από την αφήγηση. Με αυτόν τον τρόπο, η "Τελευταία Συνεδρία" ξεπερνά βιαστικά τις μεταφυσικές ανησυχίες των διανοούμενων, το σημείο αναφοράς, κατά τα άλλα, του σεναρίου, για να σχολιάσει πρόχειρα την προβληματική σχέση του Φρόιντ με την κόρη του, το μετατραυματικό στρες του Λιούις λόγω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής και πλήθος άλλων θεματικών που προκύπτουν.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ 1

Υπό αυτήν την έννοια μοιάζει εντυπωσιακό το πώς ο Μπράουν καταφέρνει, εντέλει, να μη δίνει αισθητική ταυτότητα, ένα κάποιο στιλιζάρισμα, μια σπιρτάδα στην ταινία, η οποία ξέπνοα οδηγείται από συζήτηση σε συζήτηση, αλλά και να μη σκαλίζει παρά την επιφάνεια όσων τον εμπνέουν. Οι Χόπκινς και Γκουντ, από τη μεριά τους, επιχειρούν ως ένα σημείο να προσθέσουν ποιότητες σε δύο σχηματικά γραμμένους ήρωες, οι οποίοι, ξεπερνώντας τις όποιες φυσιογνωμικές ομοιότητες, θα μπορούσαν να είναι οποιοιδήποτε – ειδικά ο Λιούις. Στο φινάλε, η "Τελευταία Συνεδρία" προσπαθεί να χωρέσει τα πάντα σε ένα session, καταλήγει ωστόσο να μη λέει και τόσα πολλά…

Ιρλανδία, Αγγλία. 2023. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ

Freud's Last Session
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 108 '
  • Ματ Μπράουν

Με φόντο το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο συγγραφέας Κ. Σ. Λιούις και ο ψυχαναλυτής Σίγκμουντ Φρόιντ επιδίδονται σε μια σειρά φιλοσοφικών αντιπαραθέσεων γύρω από τις έννοιες της θρησκείας και της πίστης, την ώρα που οι εξελίξεις στον κόσμο είναι ραγδαίες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ιστορία του κινηματογράφου και ανάλυση ταινιών από τον Χρήστο Μήτση

Η σειρά σεμιναρίων από τον κριτικό του "Αθηνοράματος" πάνω στο σινεμά, τους δημιουργούς, τα είδη και τα αισθητικά ρεύματά του συνεχίζεται στον πολιτιστικό οργανισμό "Ανοιχτή Τέχνη".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2026

"Ντίγκερ": Πώς έγινε η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Τομ Κρουζ σε έναν γερασμένο δισεκατομμυριούχο;

Ο Τομ Κρουζ υποδύεται τον Ντίγκερ Ρόκγουελ στη νέα ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, που κυκλοφορεί από την 1 Οκτωβρίου, και είναι εντελώς αγνώριστος. Πώς συνέβη αυτό;

Οι νέες ταινίες που θα δούμε τον Οκτώβριο στους κινηματογράφους

Από τα "Μαγικά Φίλτρα 2" στο "Rosebush Pruning", διαβάστε για όσες ταινίες ανυπομονούμε να δούμε τον Οκτώβριο.

3 ταινίες φτιαγμένες για τους απανταχού coffee lovers

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, όχι μόνο απολαμβάνοντας την αγαπημένη μας ποικιλία, αλλά βλέποντας και τις κατάλληλες ταινίες.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από την 1 Οκτωβρίου.

Το Ημερολόγιο της Βέριτι

Ερωτικό θρίλερ που θέλει να γίνει η "Ρεβέκκα" του Χίτσκοκ ή το "Gone Girl" του Φίντσερ, χωρίς να εμβαθύνει αντίστοιχα. Παραμένει μια διασκεδαστική επιλογή για ένα βροχερό βράδυ αγκαλιά με ένα κουτί ποπ κορν.

Η Εξέγερση

Δραματική περιπέτεια βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, τα οποία συνδυάζει με το θρύλο του Ρομπέν των Δασών. Σφύζει από ένταση και δυναμισμό, παραδίδεται όμως σε ένα διαρκώς αυξανόμενο συναισθηματισμό και απανωτές μελοδραματικές αφέλειες.