Λώξη

3

Ένα πολύτιμο, γήινο και αβίαστα ανθρώπινο κινηματογραφικό πορτρέτο, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Λώξη

Η Λωξάνδρα Λούκας έγραψε ιστορία στα 29 της, καθώς έγινε η πρώτη επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα, υπογράφοντας συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο. Η Λωξάνδρα κατείχε ήδη μια διόλου αμελητέα θεατρική πείρα, συμμετέχοντας στην πολύ σημαντική ομάδα Εν Δυνάμει, ωστόσο αυτή θα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εκείνη. Αφενός διότι για να παίξει έπρεπε να μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Αφετέρου, επειδή αυτήν την εμπειρία ζωής επρόκειτο να τη βιώσει κυρίως μόνη.

Την ενθουσιώδη όσο και αγχωτική προσπάθεια της Λωξάνδρας καταγράφουν εξαρχής οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής με μια γήινη και αβίαστα ειλικρινή προσέγγιση, αναδεικνύοντας διακριτικά τις ποιότητες της ηθοποιού όσο και τις αναπόφευκτες δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη. Δίχως καλλωπισμούς και διάθεση "εξωτισμού", όσα βιώνει η ηρωίδα μετασχηματίζονται από τη μία σε καταστάσεις οικείες, όπως η αγωνία της επιτυχίας, κι από την άλλη σε αφορμή για ψύχραιμη κοινωνική κριτική. Έτσι προστατεύεται η ανθρωπιά ενός πολύτιμου ντοκιμαντέρ, το οποίο διατυπώνει ηχηρά την αναγκαιότητα για καθολική συμπερίληψη και ισότητα.

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 87΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Λώξη

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2024
  • Διάρκεια: 87 '
  • Δημήτρης Ζάχος

Η Λωξάνδρα Λούκας γίνεται η πρώτη Ελληνίδα επαγγελματίας ηθοποιός με σύνδρομο Down, όταν προσλαμβάνεται από το Εθνικό Θέατρο για να συμμετάσχει στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα». Σύντομα, οι προκλήσεις του απαιτητικού εγχειρήματος κάνουν την εμφάνισή τους, δοκιμάζοντας τα όριά της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Απόψε (15/08) βλέπουμε το "Ρόουζ εναντίον Ρόουζ" με ελεύθερη είσοδο

Η Ολίβια Κόλμαν και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι οι εκλεκτοί που μας μας κρατήσουν κινηματογραφική συντροφιά τον Δεκαπενταύγουστο!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/08/2026

Καλοκαιρινές ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όσες ταινίες με άρωμα καλοκαιριού αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.

H ηχηρή απάντηση των συντελεστών της "Αρκουδότρυπας" για την ακύρωση της προβολής στην Αιγιαλεία

"Η ειρωνεία των αντιδράσεων που προκάλεσε η ταινία μας είναι θλιβερή: μια ταινία που μιλά για την καταπίεση στην ελληνική επαρχία καταλήγει να φιμώνεται" αναφέρουν.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 13 Αυγούστου.

Η αμερικανική έρημος μέσα από το βλέμμα 8 σκηνοθετών

Με αφορμή την επανέκδοση του "Zabriskie Point", φτιάξαμε μια λίστα με ταινίες που αποτυπώνουν, με διαφορετικούς τρόπους, την έρημο της Αμερικής.

Απόψε (14/08) βλέπουμε το "Τραγουδώντας στη βροχή" με δωρεάν είσοδο

Αν ψάχνεις μια δωρεάν έξοδο στην Αθήνα, το ΚΠΙΣΝ έχει την πρόταση. Το αγαπημένο θερινό σινεμά του επιστρέφει με μια ακόμη προβολή κάτω από τα αστέρια.

Η "Αρκουδότρυπα" βρήκε κλειστές πόρτες σε ένα χωριό της Αιγιαλείας

Η κινηματογραφική λέσχη Αιγίου ακύρωσε την προβολή κάνοντας λόγο για "ακραίες ομοφοβικές αντιδράσεις" και "επιχειρούμενη φίμωση της έβδομης τέχνης".