Πολύδροσο

2,5

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Πολύδροσο

"Μια ιστορία για ανθρώπους τρυφερούς, σ’ έναν όχι τρυφερό κόσμο". Η φράση που ακούγεται στην αισίως έβδομη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) θα μπορούσε να περιγράφει το σύνολο της φιλμογραφίας του ξεχωριστού δημιουργού. Μας έχει συστήσει ήρωες που παρασύρονται από την ορμή των επιθυμιών τους παρότι νιώθουν παραίτεροι, ενίοτε μόνοι και συχνά πληγωμένοι από τις καταστάσεις που τους περιβάλλουν ("Νήμα", "Ροζ"). Ελάχιστος μηχανισμός άμυνάς τους τα κοντινά πρόσωπα, οι φιλίες και τα μέρη όπου οι πολύτιμες σχέσεις τους σφυρηλατούνται. Έτσι, από την παραλία της "Γουινόνα" και το ανύπαρκτο "Γυμναστήριο", περνάμε τώρα στο "Πολύδροσο", το εξωτικό αθηναϊκό προάστιο που μέχρι σήμερα συντηρεί τη νοσταλγία μιας περασμένης αίγλης και τις ιδανικές συνθήκες για διαφυγή από την κανονικότητα. Εκεί, συναντάμε τη Σοφία, μια νεαρή γυναίκα που επιστρέφει στο σπίτι όπου μεγάλωσε για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια των ημερών που περνούν μαζί, η σχέση τους μεταλλάσσεται, καθώς οι αναμνήσεις, τα επίμονα συναισθήματα, οι άρρητες σκέψεις και οι φόβοι του παρόντος ανακατεύονται θολώνοντας τα όρια της πραγματικότητας και του ονείρου.

Πολύδροσο 2

Το "Πολύδροσο" δεν λειτουργεί σαν μια οποιαδήποτε συνηθισμένη ταινία, ούτε ακόμα και του Βούλγαρη. Είναι ένα φιλμ υπόκωφης έντασης και ατμόσφαιρας, το οποίο αποκωδικοποιείται αρμονικότερα αν ιδωθεί ως ένα κινηματογραφικό καταφύγιο. Ένα κουτί γεμάτο σουβενίρ τα οποία έχουν προσεκτικά τοποθετήσει μέσα του δύο άνθρωποι που αγαπιούνται απερίφραστα, μια μητέρα και η κόρη της. Σχέση η οποία δεν παρουσιάζεται τυχαία, αφού στο πέρας του έργου του The Boy η μητρότητα βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τις εναλλακτικές εκφάνσεις της θηλυκότητας. Εδώ, μάλιστα, η σύνδεσή τους εξετάζεται υπό τη μορφή ταυτολογίας – μάνα και παιδί είναι συνονόματες, αποτελώντας έτσι συμβολική συνέχεια η μία της άλλης. Και εάν η μία χαθεί, εκείνη που μένει συνεχίζει να την "κουβαλά" μέσα της, σαν να έχει στοιχειωθεί από φάντασμα.

Πολύδροσο 3

Ακολούθως, το "Πολύδροσο", τόσο ως κυριολεκτικός όσο και κινηματογραφικός τόπος, αποτελεί ένα σταυροδρόμι ανάμεσα στην ανηλικιότητα και την ενηλικίωση, όπως αποτυπώνεται στο διαχωρισμό της αφήγησης ανάμεσα στην έφηβη και τη μητέρα, με τις Κόκκαλη και Καγιά, παρεμπιπτόντως, σε άψογο ερμηνευτικό σμίξιμο. Σε αυτές τις στιγμές είναι που ο Βούλγαρης επιδεικνύει τον εγγενή ρομαντισμό του και τη χαρακτηριστική ικανότητά του να σμιλεύει μια αδιόρατη θαλπωρή, χρησιμοποιώντας ανεπιτήδευτες ποιητικές εμπνεύσεις. Ταυτόχρονα, όμως, η επιλογή να κυριαρχεί η φόρμα έναντι της δραματουργίας μειώνει τα περιθώρια εκπλήξεων, με αποτέλεσμα να ευδοκιμεί η επανάληψη, αποδυναμώνοντας τις σαφείς σεναριακές κορυφώσεις. Το "Πολύδροσο", επομένως, συγκινεί ως ένα γλυκό νανούρισμα και σπαρακτικό μοιρολόι μαζί, εξαντλεί γρήγορα, ωστόσο, τις κινηματογραφικές του ιδέες.

Ελλάδα. 2023. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Πολύδροσο

2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 84 '
  • Αλέξανδρος Βούλγαρης

Η Σοφία επιστρέφει στο σπίτι όπου μεγάλωσε, στο Πολύδροσο, για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Κατά τη διάρκεια των ημερών που περνούν μαζί, η σχέση τους μεταλλάσσεται καθώς οι αναμνήσεις του παρελθόντος, τα επίμονα συναισθήματα, οι άρρητες σκέψεις και οι φόβοι του παρόντος ανακατεύονται, θολώνοντας τα όρια πραγματικότητας και ονείρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Sneak peak στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πέντε ντοκιμαντέρ και την αφίσα της διοργάνωσης

Ντοκιμαντέρ για σημαντικές προσωπικότητες και μια αφίσα δια χειρός του γνωστού εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη ανακοίνωσε η διοργάνωση του φεστιβάλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2026

Αν σου άρεσε το 'Marty Supreme', τσέκαρε κι αυτές τις 12 ταινίες

Ήρωες που καλούνται να επιβιώσουν σε έναν αφιλόξενο κόσμο, ακολουθώντας τη δύσκολη πορεία προς το American Dream, που τους γεμίζει ηθικά διλήμματα. Ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας του Τιμοτέ Σαλαμέ.

"Οι Δικοί μου Άνθρωποι": Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ-ύμνο στην αγάπη και το θάρρος

Στις 22 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group το ντοκιμαντέρ της Άννας Ρεζάν που φωτίζει τη λησμονημένη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.

Οι 10 καλύτερες σκηνές του Ντέιβιντ Λιντς

Βλέπουμε ξανά τα στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που μας έμειναν αξέχαστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γέννησής του.

Ελληνικό box office: Ποιος θα σταματήσει τον "Καποδίστρια";

Η σινε-βιογραφία του πρώτου Έλληνα κυβερνήτη έχει κατεβάσει ταχύτητα, αλλά συνεχίζει να μην έχει εμπορικό αντίπαλο, φιλοδοξώντας να φτάσει τελικά τα 860.000 εισιτήρια του "Υπάρχω".

"Το Βλέμμα Του Οδυσσέα": Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Cinobo Όπερα

Την ειδική τελετή θα θα προλογίσουν η οικογένεια και οι συνεργάτες του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, τιμώντας το έργο του αλλά και τη συμβολή του στο παγκόσμιο σινεμά.

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.