Σπίθα στη Θάλασσα

2,5

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Σπίθα στη Θάλασσα

Στο "Maverick" του 2017, τη μικρού μήκους ταινία του Ντόμιεν Χάουγκε, ο οκτάχρονος Σταν, ο οποίος έχει χάσει πρόσφατα τον πατέρα του, κινητοποιεί τη φαντασία του (πιστεύει ότι κατέρριψε ένα αεροπλάνο) για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Έναν καινούργιο, ανεπιθύμητο και απειλητικό κόσμο, δηλαδή, στον οποίο καλείται να ενταχθεί "πριν την ώρα του".


Στην πρώτη μεγάλου μήκους του, ο Φλαμανδός σεναριογράφος και σκηνοθέτης επανεξετάζει το θέμα της τραυματικής ενηλικίωσης μέσα από μια παρόμοια ιστορία: Όταν ο πατέρας της πνίγεται μαζί με άλλους δυο ψαράδες στη Βόρεια Θάλασσα, η έφηβη κόρη του Λένα πιστεύει ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν ένα θαλάσσιο τέρας το οποίο μόνο εκείνη έχει δει ως φευγαλέα σκιά. Ενάντια σε όλους, πολλοί εκ των οποίων είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, εκείνη είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους για να αποδείξει την αλήθεια. Ένα αγόρι που δουλεύει στο τοπικό ενυδρείο είναι πρόθυμο να τη βοηθήσει, αλλά οι προσπάθειές της αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη.


Γνώστης της εύθραυστης παιδικής ψυχολογίας, ο Χάουγκε μας ανοίγει την πόρτα σ’ ένα επώδυνα συγκινητικό δράμα, το οποίο δεν ρισκάρει, ούτε ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του. Αντιπαραθέτοντας την εσωτερική τρικυμία της Λένα με εκείνη της συννεφιασμένης Βόρειας Θάλασσας, κατανοεί με τρυφερή ψυχραιμία την άρνησή της να αποδεχθεί τους άδικους νόμους του ενήλικου κόσμου. Βγάζει στο πανί, ολοζώντανα και οδυνηρά, την αδυναμία διαχείρισης του ανεξέλεγκτου πένθους της, αν και στο τέλος υιοθετεί πολύ εύκολα μια παρηγορητικά συγκαταβατική λύση στη σύγκρουση της μυθοπλαστικής αθωότητας με τον σκληρό ρεαλισμό.

Βέλγιο, Ολλανδία. 2023. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Σπίθα στη Θάλασσα

Zeevonk / Sea Sparkle
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ντόμιεν Χάουγκε

Όταν ο πατέρας της πνίγεται μαζί με άλλους δυο ψαράδες στη Βόρεια Θάλασσα, η έφηβη κόρη του πιστεύει πως αιτία του δυστυχήματος ήταν ένα θαλάσσιο τέρας. Ενάντια σε όλους, πολλοί εκ των οποίων είναι σίγουροι ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, εκείνη είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους για να αποδείξει την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.