Εμφύλιος Πόλεμος

2

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Εμφύλιος Πόλεμος

Απίστευτα άνισος δημιουργός, ο 54χρονος Λονδρέζος Άλεξ Γκάρλαντ μπορεί να περάσει ως σεναριογράφος από την υποδειγματική διασκευή ενός μυθιστορήματος ("Μη μ’ Αφήσεις Ποτέ" για τον Μαρκ Ρόμανεκ) στην άστοχη μεταφορά ενός κόμικς ("Dredd" για τον Πιτ Τράβις) και να υπογράψει σκηνοθετικά πρώτα ένα πολυεπίπεδο κλειστοφοβικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας σαν το "Από Μηχανής" και κατόπιν μια άκομψη ψυχαναλυτική αλληγορία όπως το "Men". Ακόμα κι έτσι, όμως, παραμένει ευφάνταστος και τολμηρός όπως το 1996, όταν γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το παρθενικό μυθιστόρημά του "Η παραλία".


Σχεδόν όλες οι ιστορίες του είναι αγωνιώδεις περιπέτειες ή θρίλερ, οι οποίες εκτυλίσσονται σε ένα δυστοπικό μέλλον ή αφορούν την έννοια της ουτοπίας (έχει επίσης γράψει το "28 Μέρες Μετά" και σκηνοθετήσει το sci-fi "Annihilation"), ενώ διαθέτουν ισχυρούς θηλυκούς χαρακτήρες. Όπως και ο "Εμφύλιος Πόλεμος", ο οποίος μας συστήνει ένα κοντινό μέλλον όπου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διεξάγεται ένας καταστροφικός πόλεμος μεταξύ των πολιτειών. Οι Δυτικές Δυνάμεις, αλλά και ο συνασπισμός της Φλόριντα, έχουν αποσχισθεί από το ομοσπονδιακό κράτος και κινούνται νικηφόρα προς τον Λευκό Οίκο, από τον οποίο ο πρόεδρος απευθύνει θριαμβευτικά τηλεοπτικά μηνύματα προς το έθνος, προσπαθώντας να εμψυχώσει τους υποστηρικτές του. Καθηλωμένοι στη Νέα Υόρκη, ένας πολεμικός ανταποκριτής και μια διάσημη φωτογράφος αποφασίζουν να διασχίσουν τη γραμμή πυρός και να φτάσουν ως την Ουάσιγκτον, φιλοδοξώντας να αποσπάσουν μια συνέντευξη από τον εν αποδρομή πλανητάρχη. Στο αυτοκίνητό τους θα επιβιβαστούν ακόμα ένας βετεράνος δημοσιογράφος και μια φιλόδοξη νεαρή φωτορεπόρτερ, συνοδεύοντάς τους σ’ ένα απρόβλεπτο και άκρως επικίνδυνο ταξίδι 1.380 χιλιομέτρων.


Το επαναλαμβανόμενο κινηματογραφικό μοτίβο μιας βαθιάς διχασμένης Αμερικής, στο εσωτερικό της οποίας διεξάγεται εδώ και καιρό ένας ακήρυχτος πόλεμος, παίρνει αυτήν τη φορά σάρκα και οστά. Ο Γκάρλαντ αξιοποιεί τις ελευθερίες της επιστημονικής φαντασίας για να μιλήσει ευθέως για τη σκληρή πόλωση που δονεί πολιτικά και κοινωνικά τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας έξυπνα τους εξόφθαλμους, ναΐφ παραλληλισμούς (Καλιφόρνια και Τέξας έχουν σχηματίσει κοινό στρατιωτικό μέτωπο). Παρ’ όλα αυτά, η μετωπική αλληγορία του, σκηνοθετημένη με τον έντονο, ωμό ρεαλισμό πολεμικής περιπέτειας, δεν μπήγει τα νύχια της βαθιά στο ψαχνό αυτής της πολλαπλά χαοτικής πραγματικότητας. Δέσμια μιας προβλέψιμης πλοκής, η οποία καταγγέλλει τη μισαλλοδοξία ως μονοπάτι χωρίς γυρισμό προς τη φρίκη και την απανθρωποποίηση, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για να απαγγείλει παρηγορητικά ουμανιστικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Στην ίδια λογική, οι χαρακτήρες της ενσαρκώνουν ιδέες και συμπεριφορές που συγκρούονται μηχανιστικά μεταξύ τους (κυνισμός και ενσυναίσθηση, αδιαφορία και αφοσίωση, εγωισμός και αυτοθυσία), επιχειρώντας να περιγράψουν μια διαχρονικά τραγική ανθρώπινη συνθήκη. Όλα με κινηματογραφικό επαγγελματισμό και συγκινητική ώρες ώρες απλοϊκότητα.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2024. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Εμφύλιος Πόλεμος

Civil War
2
  • Περιπέτεια
  • 2024
  • Διάρκεια: 109 '
  • Άλεξ Γκάρλαντ

Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο και οι Δυτικές Δυνάμεις πολιορκούν την Ουάσιγκτον, μια ομάδα δημοσιογράφων ξεκινάει από τη Νέα Υόρκη για τον Λευκό Οίκο, θέλοντας να πάρει μια τελευταία συνέντευξη από τον πρόεδρο της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.