Αντίλαλος

3,5

Βραβευμένη στο Βερολίνο ιστορία ενηλικίωσης, η οποία αποτυπώνει αβίαστα μια χαμηλή σε τόνους, αλλά πλούσια σε συναισθήματα και πάθη, «χειροποίητη» αγροτική καθημερινότητα.

Αντίλαλος

Γεννημένη στο Ελ Σαλβαδόρ και μεγαλωμένη στο Μεξικό, η 52χρονη Τατιάνα Χουέζο έγινε διεθνώς γνωστή με τη βραβευμένη στις Κάννες και τις "Νύχτες Πρεμιέρας" (Χρυσή Αθηνά) "Νύχτα της Φωτιάς" (2021), τη μοναδική μεγάλου μήκους μυθοπλασία της. Η ίδια, όμως, έχει θητεύσει με επιτυχία στο ντοκιμαντέρ ("El Lugar Más Pequeño", "Tempestad"), αφηγούμενη πάντοτε ιστορίες θηλυκής επιβίωσης σε ένα ασταθές και ανεξέλεγκτα βίαιο περιβάλλον. Όπως κι αυτή του "Αντίλαλου", η οποία μας μεταφέρει στο μεξικανικό χωριό Ελ Έκο. Έναν τόπο στον οποίο η αστική, ψηφιακή αλήθεια μας φτάνει μόνο ως ξέπνοη ηχώ.


Το Ελ Έκο μοιάζει ξεκομμένο από το χρόνο, αν και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Τσιγκναχουαπάν και δύο ώρες από την Πόλη του Μεξικού. Καθώς η κάμερα της Χουέζο ακολουθεί την καθημερινότητα μιας πολυμελούς οικογένειας, ανακαλύπτουμε πως ο "καινούργιος" κόσμος είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Μια συνθήκη την οποία αποτυπώνει η συμβουλή του πατέρα, ξυλουργού ο οποίος δουλεύει σε οικοδομικές κατασκευές στην πόλη, προς τον μικρό του γιο: "Μη μαζεύεις τα πιάτο σου. Αυτό είναι γυναικεία δουλειά". Ή της μητέρας προς τη μεγαλύτερη κόρη: "Η φροντίδα της (υπερήλικης, ανήμπορης) γιαγιάς σου είναι πλέον δική σου ευθύνη".


Υιοθετώντας τη ματιά των μικρών παιδιών που ενηλικιώνονται σε ένα κομμάτι γης την οποία "τιμωρούν" ο πάγος και η ξηρασία, οι κοινωνικές αναφορές είναι δεμένες με την πατριαρχική, αγροτική παράδοση και η Ιστορία βιώνεται σαν ένα ακόμα παραμύθι (εξαιρετική η σκηνή του "μαθήματος" της μεξικανικής Επανάστασης), το ντοκιμαντέρ της Χουέζο αποτυπώνει αβίαστα, με εθνογραφική καθαρότητα και σοφή μελαγχολία, μια χαμηλή σε τόνους, αλλά πλούσια σε συναισθήματα και πάθη "χειροποίητη" πραγματικότητα, έτοιμη να υποδεχθεί ένα απρόβλεπτο αύριο.

Μεξικό, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Αντίλαλος

El Eco / The Echo
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Τατιάνα Χουέζο

Μια πολυμελής οικογένεια, της οποίας ο πατέρας λείπει για δουλειές στην πόλη, προσπαθεί να επιβιώσει στο απομακρυσμένο μεξικανικό χωριό Ελ Έκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν ένας ηθοποιός δίχως σύγκριση

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ένας από τους σπουδαίους ερμηνευτές της μεγάλης οθόνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
21/06/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ξεκινάει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Η Κίμωλος γίνεταιγια 6η συνεχόμενη χρονιά τόπος συνάντησης κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι θερινές Δευτέρες στη Ριβιέρα παίζουν αριστουργήματα

Για ακόμα ένα καλοκαίρι το σινεμά των Εξαρχείων προβάλλει κλασικά φιλμ μεγάλης διάρκειας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες.

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο

Ο βαμπιρικός μύθος διακωμωδείται με ευστροφία και στιλ ως άλλη μία ιστορία ενηλικίωσης μιας γενιάς που δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Οι Μηχανόβιοι

Γράσο, αίμα, έρωτας και βία δίνουν τον τόνο σε μια μοντέρνα εκδοχή του "Ατίθασου", η οποία βλέπει την Αμερική ως έναν τόπο αέναης ματαίωσης. Σκηνοθετημένη με πυγμή αλλά και αφηγηματική ατολμία.