Αντίλαλος

3,5

Βραβευμένη στο Βερολίνο ιστορία ενηλικίωσης, η οποία αποτυπώνει αβίαστα μια χαμηλή σε τόνους, αλλά πλούσια σε συναισθήματα και πάθη, «χειροποίητη» αγροτική καθημερινότητα.

Αντίλαλος

Γεννημένη στο Ελ Σαλβαδόρ και μεγαλωμένη στο Μεξικό, η 52χρονη Τατιάνα Χουέζο έγινε διεθνώς γνωστή με τη βραβευμένη στις Κάννες και τις "Νύχτες Πρεμιέρας" (Χρυσή Αθηνά) "Νύχτα της Φωτιάς" (2021), τη μοναδική μεγάλου μήκους μυθοπλασία της. Η ίδια, όμως, έχει θητεύσει με επιτυχία στο ντοκιμαντέρ ("El Lugar Más Pequeño", "Tempestad"), αφηγούμενη πάντοτε ιστορίες θηλυκής επιβίωσης σε ένα ασταθές και ανεξέλεγκτα βίαιο περιβάλλον. Όπως κι αυτή του "Αντίλαλου", η οποία μας μεταφέρει στο μεξικανικό χωριό Ελ Έκο. Έναν τόπο στον οποίο η αστική, ψηφιακή αλήθεια μας φτάνει μόνο ως ξέπνοη ηχώ.


Το Ελ Έκο μοιάζει ξεκομμένο από το χρόνο, αν και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Τσιγκναχουαπάν και δύο ώρες από την Πόλη του Μεξικού. Καθώς η κάμερα της Χουέζο ακολουθεί την καθημερινότητα μιας πολυμελούς οικογένειας, ανακαλύπτουμε πως ο "καινούργιος" κόσμος είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Μια συνθήκη την οποία αποτυπώνει η συμβουλή του πατέρα, ξυλουργού ο οποίος δουλεύει σε οικοδομικές κατασκευές στην πόλη, προς τον μικρό του γιο: "Μη μαζεύεις τα πιάτο σου. Αυτό είναι γυναικεία δουλειά". Ή της μητέρας προς τη μεγαλύτερη κόρη: "Η φροντίδα της (υπερήλικης, ανήμπορης) γιαγιάς σου είναι πλέον δική σου ευθύνη".


Υιοθετώντας τη ματιά των μικρών παιδιών που ενηλικιώνονται σε ένα κομμάτι γης την οποία "τιμωρούν" ο πάγος και η ξηρασία, οι κοινωνικές αναφορές είναι δεμένες με την πατριαρχική, αγροτική παράδοση και η Ιστορία βιώνεται σαν ένα ακόμα παραμύθι (εξαιρετική η σκηνή του "μαθήματος" της μεξικανικής Επανάστασης), το ντοκιμαντέρ της Χουέζο αποτυπώνει αβίαστα, με εθνογραφική καθαρότητα και σοφή μελαγχολία, μια χαμηλή σε τόνους, αλλά πλούσια σε συναισθήματα και πάθη "χειροποίητη" πραγματικότητα, έτοιμη να υποδεχθεί ένα απρόβλεπτο αύριο.

Μεξικό, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Αντίλαλος

El Eco / The Echo
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 102 '
  • Τατιάνα Χουέζο

Μια πολυμελής οικογένεια, της οποίας ο πατέρας λείπει για δουλειές στην πόλη, προσπαθεί να επιβιώσει στο απομακρυσμένο μεξικανικό χωριό Ελ Έκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".