Το Νέο Αγόρι

2,5

Δύο θρησκείες και δύο πολιτισμοί συγκρούονται σε μια λυρική, αριστοτεχνικά φωτογραφημένη, όχι όμως και αφηγηματικά ξεκάθαρη ιστορία ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.

Το Νέο Αγόρι

Η κληρονομιά της αβορίγινης καταγωγής του Γουόργουικ Θόρντον πέφτει βαριά στις ταινίες του ("Samson and Delilah", "Γλυκιά Πατρίδα"), οι οποίες αφορούν τη σύγκρουση δύο πολιτισμών με φόντο το αχανές αυστραλιανό τοπίο. Η ίδια θεματική κυριαρχεί και στο "Νέο Αγόρι", το οποίο αντλεί έμπνευση από τα παιδικά χρόνια του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας, ο οποίος ανατράφηκε σε χριστιανικό οικοτροφείο. Μόνο που εδώ πηγαίνουμε πιο πίσω στο χρόνο και στις αρχές της δεκαετίας του ’40, όταν ένα βράδυ οι αρχές παραδίδουν σ’ ένα απομακρυσμένο μοναστήρι, το οποίο λειτουργεί και ως οικοτροφείο αρρένων, έναν εννιάχρονο Αβορίγινα δίχως όνομα. Το νέο αγόρι δεν μιλάει αγγλικά και δυσκολεύεται να συγχρωτιστεί με τα υπόλοιπα, αλλά η επικεφαλής της μονής, Αδελφή Αϊλίν, είναι υπομονετική μαζί του κι εκείνος συμπεριφέρεται υπάκουα. Μέχρι που θα καταφθάσει στο μοναστήρι το άγαλμα ενός Εσταυρωμένου, αφορμή για να αποκαλυφθούν οι ξεχωριστές δυνάμεις του μικρού Αβορίγινα και να δοκιμαστεί η πίστη της Αδελφής Αϊλίν.

Δύο θρησκείες, δύο τρόποι ζωής και δύο πολιτισμικές παραδόσεις προσπαθούν να συνδιαλεχθούν υπό το βλέμμα μιας ειδυλλιακής φύσης (εξαιρετική η χρήση του φωτός και του ντεκόρ), η οποία στέκεται "αδιάφορη", μπορεί όμως να γίνει καταστροφική. Η βία (ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) καταφθάνει ως ηχώ σε έναν κόσμο που προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να απομονωθεί από τα εγκόσμια, ανακυκλώνοντας προκαταλήψεις και (αποικιοκρατικές) συμπεριφορές που παρερμηνεύουν και διαχωρίζουν. Ο Γουόργουικ υπερασπίζεται την αλήθεια του ενστίκτου και τη δύναμη της φαντασίας, αλλά το υπερβολικό στιλιζάρισμά του (απανωτά ρελαντί) και η μάλλον αδέξια σεναριακά κορύφωση θολώνουν αφηγηματικά μια υπνωτιστικής ατμόσφαιρας και λυρικής διάθεσης ιστορία ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού.

Αυστραλία. 2023. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Το Νέο Αγόρι

The New Boy
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 116 '
  • Γουόργουικ Θόρντον

Στην Αυστραλία της δεκαετίας του ’40, ένας εννιάχρονος Αβορίγινας παραδίδεται σε ένα απομακρυσμένο μοναστήρι, το οποίο λειτουργεί και ως οικοτροφείο αρρένων. Το νέο αγόρι, όμως, φαίνεται να έχει ξεχωριστές δυνάμεις, κάτι που θα βάλει την πίστη της επικεφαλής της μονής, Αδελφής Αϊλίν, σε δοκιμασία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.