Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα ο Ένας στον Άλλον

2

Η πολιτική και ο έρωτας διασταυρώνονται μάλλον αμήχανα σε μια σχηματικά απλή ιστορία, η οποία λειτουργεί μόνο στο επίπεδο ενός προβλέψιμου δράματος χαρακτήρων.

Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα ο Ένας στον Άλλον

Ένα χρόνο μετά το "Πιο Πολύ Από Ποτέ" με τους Βίκι Κριπς και Γκασπάρ Ουλιέλ, η τηλεοπτικής προϋπηρεσίας ("Killing Eve") Βερολινέζα Έμιλι Άτεφ σκηνοθετεί ακόμα ένα γυναικείο πορτρέτο, αυτήν τη φορά με άμεσες πολιτικοκοινωνικές αναφορές. Το καλοκαίρι του 1990 και λίγους μήνες μετά την πτώση του Τείχους, λοιπόν, η 19χρονη Μαρία ζει λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό της, στο αγρόκτημα των γονιών του αγοριού της Γιοχάνες. Εκείνοι την έχουν σαν κόρη τους, ο Γιοχάνες τη λατρεύει, αυτή όμως θα γνωρίσει τον Χένερ, έναν αρκετά μεγαλύτερό της σε ηλικία, μοναχικό και κακόφημο αγρότη που ζει εκεί κοντά, και θα τον ερωτευτεί κεραυνοβόλα.


Η ταινία της Άτεφ τρέχει πάνω σε δυο παράλληλες ράγες. Η μία είναι αυτή της Μαρίας, μιας γυναίκας ανάμεσα σε δυο ηλικίες, δυο τόπους, δυο άντρες. Της ίδιας της αρέσει να διαβάζει, αλλά γοητεύεται περισσότερο από τον ωμό, άγαρμπο στη συμπεριφορά του Χένερ (η Άτεφ γίνεται εδώ οριακά… γραφική), παρά από τον ονειροπόλο Γιοχάνες, ο οποίος θέλει να σπουδάσει φωτογραφία. Ταλαντεύεται ανάμεσα στην κοινωνική υποταγή και το πάθος της, δοκιμάζοντας τα όριά της – το σθένος της και την πίστη στον εαυτό της. Η άλλη ράγα είναι η ενοποιημένη Γερμανία, η οποία έρχεται κι αυτή αντιμέτωπη με μια καινούργια πραγματικότητα. Ποια είναι τα δικά της όρια – το χρέος της απέναντι στην ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη;


Η πολιτική και ο έρωτας διασταυρώνονται μάλλον αμήχανα σε μια σχηματικά απλή ιστορία, η οποία λειτουργεί μόνο στο επίπεδο ενός προβλέψιμου δράματος χαρακτήρων. Αν και το σκηνοθετικό στιλιζάρισμά του είναι στιβαρό, οι σεναριακές ραφές δεν κρύβονται εύκολα και το φινάλε τακτοποιεί τις αντιθέσεις με πονηρή ευκολία.

Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα ο Ένας στον Άλλον

Irgendwann Werden wir Uns Alles Erzählen /
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 129 '
  • Έμιλι Άτεφ

Στην Ανατολική Γερμανία του 1990, η 19χρονη Μαρία, η οποία ζει στο αγρόκτημα των γονιών του αγοριού της Γιοχάνες, ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον Χένερ. Έναν αρκετά μεγαλύτερό της, μοναχικό και αμφιλεγόμενο αγρότη που ζει εκεί κοντά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.