Bob Marley: One Love

2

Υποτονική αγιογραφία μιας μυθικής μουσικής περσόνας γεμάτης ιδιαιτερότητες, οι περισσότερες από τις οποίες θίγονται απλώς με… μελωδικό τρόπο.

Bob Marley: One Love

Μετά την επιτυχία του "Bohemian Rhapsody", είναι φανερό πως οι βιογραφίες ειδώλων της σύγχρονης μουσικής έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση. Έτσι, μετά τη Γουίτνεϊ Χιούστον ("I Wanna Dance With Somebody"), τον διπλό Έλβις ("Elvis", "Priscilla") και τον Λέοναρντ Μπερνστάιν ("Μαέστρος"), οι οποίοι ξαναζωντάνεψαν επί της οθόνης τους τελευταίους μήνες, ήρθε και η σειρά του Μπομπ Μάρλεϊ.


Γραμμένο από τους Τέρενς Γουίντερ ("Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ"), Φρανκ Φλάουερς ("Metro Manila") και Ζακ Μπέιλιν ("Η Μέθοδος των Γουίλιαμς"), το biopic του βασιλιά της ρέγκε έρχεται εξαρχής αντιμέτωπο με ένα μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους οι ταινίες. Για να πάρουν τα απαιτούμενα βιογραφικά (και μουσικά) δικαιώματα, οι παραγωγοί είτε διασκευάζουν την έντυπη μαρτυρία ενός εκ των συγγενών του πρωταγωνιστή είτε τον εμπλέκουν κι αυτόν σε ρόλο παραγωγού. Όπως στην προκειμένη περίπτωση τη σύζυγο του Μάρλεϊ, Ρίτα, και το γιο του Ζίγκι. Αυτό έχει σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας ευνοϊκά προκατειλημμένης, αγιογραφικής προσέγγισης, με το "One Love" να μην αποτελεί εξαίρεση.


Το φιλμ του Ρεϊνάλδο Μάρκους Γκριν ("Η Μέθοδος των Γουίλιαμς") συναντά τον Μπομπ Μάρλεϊ στα μέσα των 70s, σταρ της τζαμαϊκανής μουσικής με μεγάλη κοινωνική απήχηση. Αυτό θα τον τοποθετήσει στο κέντρο μιας σφοδρής πολιτικο-γκανγκστερικής αντιπαράθεσης, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της γυναίκας του και τον ελαφρύτερο δικό του έπειτα από οργανωμένη απόπειρα δολοφονίας. Η φυγή του στο Λονδίνο θα ανοίξει την πόρτα της διεθνούς καταξίωσης, η οποία θα έρθει με το άλμπουμ "Exodus" (είχε προηγηθεί και το "Rastaman Vibration"), αλλά τον επόμενο χρόνο εκείνος θα μάθει ότι πάσχει από καρκίνο.


Αυτή η περιπετειώδης διαδρομή ζωής απεικονίζεται διεκπεραιωτικά και μάλλον υποτονικά, πάνω σε ένα απλοϊκό δραματικό υπόβαθρο που εξυμνεί μια μυθική μουσική περσόνα γεμάτη ιδιαιτερότητες (η θρησκευτική πίστη του στον Χαϊλέ Σελασιέ, ο παναφρικανισμός, οι πασιφιστικές απόψεις του, τα –τουλάχιστον– 11 παιδιά του από επτά διαφορετικές γυναίκες), οι περισσότερες από τις οποίες θίγονται απλώς με… μελωδικό τρόπο.

ΗΠΑ. 2024. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Bob Marley: One Love

2
  • Δραματική
  • 2024
  • Διάρκεια: 104 '
  • Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν

Η ζωή του βασιλιά της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, από τη διεθνή καταξίωσή του τη δεκαετία του ’70 έως τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 36 ετών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.