Ο Διάβολος δεν Υπάρχει

3,5

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης του «Drive my Car» κερδίζει το Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα στοχαστικό, εσωτερικών ρυθμών και υπόγειας έντασης οικολογικό παραμύθι με τολμηρά αινιγματικό φινάλε.

Ο Διάβολος δεν Υπάρχει

Γράφοντας και σκηνοθετώντας δύο ταινίες μέσα στο 2021, οι οποίες του χάρισαν βραβεία στο Βερολίνο, στις Κάννες και, τελικά, το ξενόγλωσσο Όσκαρ ("Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας", "Drive my Car"), ο Ριουσούκε Χαμαγκούτσι επιστρέφει προχωρώντας από τον Άντον Τσέχοφ στον Χένρικ Ίψεν. Στο "Ο Διάβολος δεν Υπάρχει", ο "Εχθρός του λαού", ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα του κορυφαίου Νορβηγού δραματουργού, φυτεύει τον σεναριακό σπόρο μιας οικολογικής καταγγελίας. Μόνο που ο 45χρονος Ιάπωνας auteur την ξεδιπλώνει στη μεγάλη οθόνη με τον δικό του, συναρπαστικά αθόρυβο τρόπο.


Άτυπα χωρισμένο σε τρία μέρη, το φιλμ ξεκινάει με την αποστασιοποιημένη περιγραφή της καθημερινότητας του Τακούμι, ο οποίος ζει με τη μικρή κόρη του Χάνα στην ιαπωνική ύπαιθρο. Εκείνος αναλαμβάνει διάφορες δουλειές για τους ντόπιους, κόβει ξύλα και μεταφέρει καθαρό νερό από πηγάδια. Παράλληλα, μαθαίνει στη Χάνα τα μυστικά του δάσους – από τα ονόματα των φυτών ως τα χνάρια των ζώων. Η καθημερινότητα του χωριού τους, όμως, θα διαταραχθεί από το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας ενός "glamorous camping". Στο δεύτερο μέρος της ταινίας, δύο υπάλληλοι της εταιρείας του Τόκιο Playmode καταφθάνουν στην περιοχή και ενημερώνουν τους κατοίκους της πως η νέα τάση στον τουρισμό για πολυτελώς casual διακοπές θα φέρει στον τόπο τους την ανάπτυξη. Εκείνοι είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του έργου, το οποίο, όμως, έχει ήδη δρομολογηθεί. Στην επίσημη ενημέρωσή τους επικρατεί ένταση, αλλά τελικά η γνωριμία του Τακούμι με τον Τακαχάσι, έναν από τους δύο υπαλλήλους, θα καταλήξει στη φιλική αλληλοσυνεννόηση, μέχρι που το τρίτο μέρος της ταινίας θα δώσει στη μινιμαλιστική πλοκή μια εντελώς αναπάντεχη κατεύθυνση.


Μετρ της ρομερικής λιτότητας και δεξιοτέχνης της κισλοφσκικής ακρίβειας, ο Χαμαγκούτσι συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους, εναλλάσσοντας αφηγηματικούς ρυθμούς και σκηνοθετικές ταχύτητες. Από την ντοκιμαντερίστικη παρατήρηση μιας αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων και φύσης, την οποία το "στοιχειωτικό" μουσικό σκορ της Έικο Ισιμπάσι ("Drive my Car") εμπλουτίζει με μια αίσθηση ανοίκειας ανησυχίας, περνάμε σε μια λεκτική διαμάχη χαρακτήρων (η σεκάνς της ενημέρωσης στο δημαρχείο), όπου κίνητρα, υποψίες, συναισθήματα και υποσχέσεις χορογραφούνται με… διασκεδαστική επιδεξιότητα, φέρνοντάς μας ακόμα πιο κοντά σε μια αναπότρεπτη σύγκρουση, την οποία η ταινία έχει ήδη σοφά –και σαρκαστικά– προοικονομήσει. Αυτή θα εκδηλωθεί στο τελευταίο, κρυπτικά αλληγορικό κεφάλαιό της, όπου ο μύθος θα συναντήσει βίαια την πραγματικότητα, με τον Χαμαγκούτσι να αφήνει προκλητικά ανοιχτές όλες τις εκκρεμότητες της πλοκής και όλες τις επεξηγηματικές προσεγγίσεις. Έτσι, ολοκληρώνει αινιγματικά ένα στοχαστικό, εσωτερικών ρυθμών και υπόγειας έντασης οικολογικό παραμύθι πικρού επιμυθίου, κερδίζοντας το Αργυρό Λιοντάρι και το βραβείο κριτικών στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας.

Ιαπωνία. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Διάβολος δεν Υπάρχει

Aku wa Sonzai Shinai / Evil Does not Exist
3,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ριουσούκε Χαμαγκούτσι

Ο Τακούμι ζει με τη μικρή κόρη του Χάνα στην ιαπωνική ύπαιθρο, κόβοντας ξύλα και μεταφέροντας νερό από πηγάδια. Η καθημερινότητα του χωριού τους, όμως, θα διαταραχθεί από το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας ενός «glamorous camping».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.