Άγνωστοι Μεταξύ μας

4

Υπνωτιστικά μελαγχολική μελέτη της σύγχρονης αστικής αποξένωσης, σκηνοθετημένη με υποδειγματική οικονομία, συναισθηματική γενναιοδωρία και μια αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στο λυτρωτικό όνειρο και την επώδυνη πραγματικότητα.

Άγνωστοι Μεταξύ μας

Ο Άνταμ κοιτάζει από το παράθυρό του το νυχτερινό Λονδίνο. Ζει σε έναν από τους τελευταίους ορόφους ενός ουρανοξύστη και τα φώτα της βορειοευρωπαϊκής μεγαλούπολης απλώνονται κάτω από τα πόδια του. Είναι ένας σεναριογράφος που μένει μόνος του και προσπαθεί να γράψει μια κινηματογραφική ιστορία πάνω στα παιδικά του χρόνια. Ένα βράδυ κι ενώ το βιντεοκλίπ του "The Power of Love" των Frankie Goes to Hollywood παίζει στην τηλεόραση –"I'll protect you from the hooded claw, keep the vampires from your door"– το κουδούνι του χτυπάει. Ο Χάρι, ένας όμορφος νεαρός που συστήνεται ως γείτονάς του, κρατάει ένα μπουκάλι ουίσκι και τον ρωτάει αν είναι ευπρόσδεκτος. Η ερωτική πρόταση είναι ευθεία, ο Άνταμ αρνείται ευγενικά κι ο Χάρι αποχωρεί λέγοντας "there are vampires in my door". Δεν θα αργήσουν όμως να ξανασυναντηθούν και να ξεκινήσουν μια τρυφερή σχέση, η οποία θα σπρώξει τον Άνταμ έξω από το διαμέρισμά του, χαρούμενο που βιώνει έναν απελευθερωτικό έρωτα. Παράλληλα, ο ίδιος θα επισκεφτεί μετά από καιρό το πατρικό του στην επαρχία. Χωρίς να εκπλαγεί ιδιαίτερα, θα συναντήσει τους δικούς του, οι οποίοι, σχεδόν… συνομήλικοί του, συνεχίζουν να ζουν εκεί όπως ακριβώς τη μέρα που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα τριάντα χρόνια πριν.


Βασισμένο στο μυθιστόρημα "Strangers" του Τάιτσι Γιαμάντα, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ ("Weekend", "45 Χρόνια") είναι μια ατμοσφαιρική και χαμηλόφωνη μελέτη της σύγχρονης αστικής αλλοτρίωσης. Τολμηρά λιτό, αφήνει τις εικόνες να μιλήσουν εκ μέρους του μοναχικού χαρακτήρα του, ο οποίος νιώθει πολλαπλά εγκλωβισμένος. Στο διαμέρισμά του, στο παρελθόν του, στη σεξουαλικότητά του. Η καταφυγή στη φαντασία μοιάζει η μόνη διέξοδός του και ως (κινηματογραφικός) μυθοπλάστης αναζητά μέσα απ’ αυτήν απαντήσεις. Όλες όσες δεν πρόλαβε να πάρει από την οικογένειά του, με την οποία μπορεί πλέον να συνομιλεί ελεύθερα, ειλικρινά, χωρίς κανένα ταμπού. Είναι το πρώτο βήμα της απελευθέρωσής του, με το δεύτερο να γίνεται χάρη στην απροσδόκητη εισβολή του Χάρι στη ζωή του.


Μήπως όμως είναι κι αυτός μια φαντασίωση; Ο Χέιγκ ξεκινάει από την αρχή της ταινίας ένα υπνωτιστικών ρυθμών, υπόκωφα γοητευτικό παιχνίδι ονείρου και πραγματικότητας, περιγράφοντας μια επώδυνη, μα λυτρωτική συνειδητοποίηση. Καθώς ο Άνταμ ξαναγράφει το σενάριο της ζωής του, εσωτερικός και εξωτερικός κόσμος αναμειγνύονται χάρη σε μια απόκοσμη, λιντσεϊκή αύρα και δένονται κόμπο από ένα τρυφερά γλυκόπικρο συναίσθημα. Στην τελευταία στάση αυτού του ταξιδιού, η οποία πιθανόν να αιφνιδιάσει ή και να αποπροσανατολίσει πολλούς, οι Frankie Goes to Hollywood συνεχίζουν να τραγουδούν από εκεί που σταμάτησαν, μιας και τα βαμπίρ έχουν φύγει πλέον από την πόρτα.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Άγνωστοι Μεταξύ μας

All of Us Strangers
4
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 105 '
  • Άντριου Χέιγκ

Ένας σεναριογράφος, ο οποίος ξεκινά μια σχέση με το γείτονά του, επισκέπτεται έπειτα από πολύ καιρό το πατρικό του. Εκεί συναντά τους γονείς του, οι οποίοι ζουν όπως ακριβώς την ημέρα που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τριάντα χρόνια πριν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα θρίλερ που βλέπουμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα

Αυτές είναι οι ταινίες μυστηρίου, αγωνίας, σασπένς και τρόμου οι οποίες προβάλλονται αυτή την εβδομάδα (26/3-1/4) στις αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
28/03/2026

6 ταινίες ρεβιζιονιστικού γουέστερν στο Μιχάλης Κακογιάννης

Ένα αφιέρωμα στο ρεβιζιονιστικό γουέστερν και την αλήθεια πίσω από τον μύθο της Άγριας Δύσης έρχεται με την προβολή 6 εμβληματικών έργων.

Τι νέο βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτό το ΠΣΚ

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που προβάλλονται στα σινεμά από τις 26 Μαρτίου.

Τσέριεν Ντάμπις: "Το να διηγούμαστε και μόνο την ιστορία της Παλαιστίνης είναι μια επαναστατική πράξη"

Η Παλαιστίνια ηθοποιός και σκηνοθέτιδα μιλάει για το συγκινητικό ιστορικό δράμα της "Στη Σκιά της Πορτοκαλιάς", το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Σίδνεϋ και Σαν Φρανσίσκο.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (26/03-01/04)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

Οι ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο στη σωστή σειρά

Με αφορμή τη σημερινή γενέθλια ημέρα του, επιχειρούμε να κατατάξουμε τις ταινίες του "πιο κουλ" Αμερικανού σκηνοθέτη στη σωστή σειρά

AIMAFF 2026: Οι 12 καλύτερες μικρού μήκους της χρονιάς στα Newman Cinema

Προβολές, παρουσιάσεις, βραβεύσεις, δώρα και εκπλήξεις στο Newman Cinema, στο πλαίσιο του Athens International Monthly Art Film Festival