Μητέρα, Πατρίδα

2,5

Εργατικό δράμα που οφείλει τα πάντα στην παλλόμενη ερμηνεία της πρωταγωνίστριάς του, αλλά αδυνατεί να βρει πλήρως τα πατήματά του.

Μητέρα Πατρίδα κριτική

Η Ραμόνα είναι μια ασυμβίβαστη γυναίκα που ελέγχει τα πάντα στη ζωή της, ώσπου όλα, το ένα μετά το άλλο, αρχίζουν να καταρρέουν. Χάνει τη δουλειά της, η προσωπική σχέση της διαλύεται και η κόρη της έχει αποξενωθεί πλήρως από εκείνη. Τότε μπαίνει σε μια έντονη υπαρξιακή κρίση, με αβέβαιη έκβαση.

Εργατικά δράματα με φόντο την Ευρώπη της διαρκούς κρίσης, των ελάχιστων ευκαιριών και των πολυάριθμων αδιεξόδων έχουμε δει αρκετά στο arthouse σινεμά και, ομολογουμένως, η ταινία του Άλβαρο Γκάγκο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Κυρίως επειδή, αφηγηματικά, ούτε παρεκκλίνει από τις συνήθεις θεματικές, αλλά ούτε βρίσκει ποτέ εντελώς τα πατήματά της. Η ηρωίδα βάλλεται από παντού, από μια κατανοητή πλην ακαθόριστη αδικία κάθε φορά, έτσι οι ενστικτώδεις αντιδράσεις της μοιάζουν με ένα γενικευμένο "κατηγορώ" χωρίς σαφείς παραλήπτες.

Η πρωταγωνίστρια Μαρία Βάσκεζ, από την άλλη, σαρώνει, παραδίδοντας μια παλλόμενη ερμηνεία που ηλεκτρίζει τη δράση. Χάρη σε εκείνη, κιόλας, το δράμα αποκτά επιπλέον διακυβεύματα εκτός από ενέργεια, αναδεικνύοντας αυτήν τη μητέρα σε μια συμβολική πατρίδα γεμάτη πληγές.

Ισπανία. 2023. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.

Περισσότερες πληροφορίες

Μητέρα, Πατρίδα

Matria
2,5
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 99 '
  • Άλβαρο Γκάγκο

Μια ασυμβίβαστη εργάτρια βιώνει ολική υπαρξιακή κρίση όταν χάνει τη δουλειά της, η σχέση της καταρρέει και η κόρη της αποξενώνεται πλήρως από εκείνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 έως τις 31/12.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
26/12/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25-31/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Γιάννης Σμαραγδής για τον "Καποδίστρια": "Δεν επιλέγουμε εμείς τα πρόσωπα, αλλά αυτά εμάς"

Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής βιογραφίας "Καποδίστριας", το "α" συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο ανακαινισμένο Athinaion Experience για μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

"Ο Έρωτας Γράφεται": Ο Βασίλης Μυριανθόπουλος μας μιλάει για τη νέα ρομαντική κομεντί

Φωτογραφίες από τα παρασκήνια και ένα ημερολόγιο γυρισμάτων μας δίνουν μία γεύση από την ταινία, η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 25 Δεκεμβρίου.

Είναι το 'Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει' η κορυφαία χριστουγεννιάτικη ταινία;

Όλα όσα κάνουν το "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" το πιο απολαυστικό φιλμ των ημερών.

Father Mother Sister Brother

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για ένα μινιμαλιστικό σινε-κομψοτέχνημα και μια ειρωνική, γλυκόπικρη ματιά στα μυστικά και ψέματα που συντηρούν το εύθραυστο σύγχρονο οικογενειακό οικοδόμημα. | Powered by Uber.