Άγραφος Νόμος

2

Ιρλανδικά στερεότυπα ανακυκλώνονται άνοστα σε ένα τετριμμένο ηθογράφημα πάνω στο τίμημα της βίας και της αυτοδικίας.

Άγραφος Νόμος κριτική

Τη δεκαετία του ’70, η Ιρλανδία έγινε μάρτυρας εξεγερσιακών συγκρούσεων με διακύβευμα την ανεξαρτητοποίησή της από τη Μεγάλη Βρετανία. Ιδιαίτερα ενεργός εκείνη την εποχή, που έμεινε γνωστή ως περίοδος των "Ταραχών", υπήρξε ο IRA. Όλα αυτά αποτελούν εδώ το φόντο της ταινίας, αν και ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Λόρενζ ελάχιστα αποσαφηνίζει το ιστορικό πλαίσιο.

Κατά συνέπεια, ελλείψει στοιχειωδών επεξηγήσεων, κάποιος που αγνοεί τις "Ταραχές" εύλογα δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα κίνητρα των μαχητών του IRA που έπειτα από κάποια επιχείρηση βρίσκουν καταφύγιο σε ένα απομονωμένο χωριό. Εκεί, για κακή τους τύχη, τους περιμένει ο (για χιλιοστή φορά) πληρωμένος εκτελεστής Λίαμ Νίσον, ο οποίος δεν αργεί να τους βάλει στο στόχαστρο.

Είναι εντυπωσιακό πώς τα πάντα σε αυτήν την ταινία απλώς… συμβαίνουν, με τις ποιότητές της να μένουν ανεκμετάλλευτες και την εξέλιξή της να αποδεικνύεται ένα τετριμμένο ηθογράφημα γύρω από τη ματαιότητα της βίας. Ενδιαμέσως, κάθε ιρλανδικό στερεότυπο ανακυκλώνεται τόσο άνοστα που ούτε λίτρα Guinness δεν είναι ικανά να νοστιμήσουν ένα πεισματικά διεκπεραιωτικό φιλμ.

Ιρλανδία. 2023. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Άγραφος Νόμος

In the Land of Saints and Sinners
2
  • Θρίλερ
  • 2023
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ρόμπερτ Λόρενζ

Κατά τη διάρκεια των «Ταραχών», σε ένα απομονωμένο ιρλανδικό χωριό, ένας πληρωμένος εκτελεστής επιχειρεί να λυτρωθεί από τις αμαρτίες του, κυνηγώντας μαχητές του IRA.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.