Η Επιβίωση της Ευγένειας

2

Μια αντιαποικιοκρατική άσκηση ύφους, η οποία ψηλαφεί με exploitation όρους την οδύνη της λευκής καταπίεσης.

Η Επιβίωση της Ευγένειας κριτική

Όλο και πιο συχνά, ο κινηματογράφος αναμετριέται με την έννοια της αποικιοκρατίας και κυρίως με τους τρόπους που αυτή μπορεί να αποδομηθεί τόσο πολιτικά όσο και πολιτισμικά. Ανάμεσα στους δημιουργούς που εμβαθύνουν διαχρονικά στο εν λόγω ζήτημα, όπως και στις πολύπλευρες μορφές λευκής επιβολής και ενοχής, είναι ο ολλανδικής καταγωγής Ρολφ ντε Χέερ, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αυστραλία. Μέσα από τις ταινίες του έχει πολλάκις αναμοχλεύσει το τραύμα των Αβορίγινων, φιλοδοξώντας να το απαλύνει ("Charlie’s Country"), κάτι που επιχειρεί και με το νέο, οριακό φιλμ του.

Σε ύφος μετα-αποκαλυπτικού sci-fi, μας συστήνει μια ανώνυμη μαύρη γυναίκα, η οποία έχει μόλις δραπετεύσει από ένα κελί στη μέση της ερήμου όπου είχε εγκαταλειφθεί για άγνωστο λόγο. Τότε αρχίζει να κατευθύνεται προς την πόλη, αγνοώντας πως και εκεί την περιμένουν νέες μορφές αιχμαλωσίας.

Με υλικά τους λιγοστούς διαλόγους σε μια δυσνόητη γλώσσα, τη συνολικά αφαιρετική διάθεση και τη διόγκωση της οδύνης, ο ντε Χεέρ σκύβει πάνω από το μαύρο βίωμα, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει υπερτονίζοντας τις φρικαλεότητες της λευκής παρουσίας. Οι αδιαπραγμάτευτα ειλικρινείς και πολύτιμες προθέσεις του, όμως, δεν αναιρούν το γεγονός ότι η θέση εκκίνησής του είναι εξ αρχής λανθασμένη, αφού αναπαράγει το στερεότυπο πως συλλήβδην ο μαύρος πληθυσμός έχει αποκλειστικά το ρόλο του θύματος. Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί αβίαστο φάουλ, η αισθητική της ταινίας δεν είναι ακριβώς υπερασπίσιμη. Η εικονογραφία, που ρέπει προς το exploitation, σε συνδυασμό με την έμφαση στη βία και την επιτηδευμένα ελλειπτική αφήγηση, προσδίδουν διαστάσεις άσκησης ύφους στο φιλμ, αντί για την κραυγή αγωνίας που επιδίωκε να είναι.

Αυστραλία. 2023. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Επιβίωση της Ευγένειας

The Survival of Kindness
2
  • Σινεφίλ
  • 2023
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ρολφ ντε Χέερ

Μια ανώνυμη μαύρη γυναίκα, η οποία έχει μόλις δραπετεύσει από ένα κελί στη μέση της ερήμου όπου είχε εγκαταλειφθεί για άγνωστο λόγο, αρχίζει να κατευθύνεται προς την πόλη, αγνοώντας ότι και εκεί την περιμένουν νέες μορφές αιχμαλωσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.