Ο Εξορκιστής

5

Το σινεμά του φανταστικού αλλάζει σελίδα με μια σοκαριστικά τρομακτική ταινία, η οποία μέσα από μια σειρά μοντερνισμών (από τη σκηνοθεσία έως το σάουντράκ της) δίνει στο είδος στιβαρότητα, στιλ και άποψη.

O exorkistis

Ο Στίβεν Κινγκ τον περιέγραψε ως "ταινία κοινωνικού τρόμου", η Αμερικανική Ακαδημία τον τίμησε με δέκα υποψηφιότητες και δυο Όσκαρ (διασκευασμένου σεναρίου και ήχου) και τα ταμεία τον έχουν αναδείξει μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο επιτυχημένων εμπορικά φιλμ όλων των εποχών. Μισόν αιώνα μετά την πρεμιέρα του, ο "Εξορκιστής" είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας και μια εφιαλτικά τρομακτική ταινία, η οποία μέσα από μια σειρά μοντερνισμών άλλαξε σελίδα στο σινεμά του φανταστικού και έδωσε στο είδος στιβαρότητα, στιλ και άποψη.


Όλα ξεκίνησαν από το λογοτεχνικό μπεστ σέλερ του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, ο οποίος το διασκεύασε σεναριακά με πιστότητα, ενώ πίσω από την κάμερα πέρασε ο φουριόζος από την επιτυχία του "Ανθρώπου Από τη Γαλλία" Γουίλιαμ Φρίντκιν. Ο πρώτος περιέγραψε με άμεση, σκληρή γλώσσα την ιστορία της 12χρονης Ρέγκαν, κόρης της ηθοποιού Κρις ΜακΝιλ, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα δαιμονισμού. Οι γιατροί είναι ανίκανοι να κάνουν διάγνωση και την υπόθεση αναλαμβάνουν δύο ιερείς: ο ηλικιωμένος και έμπειρος σε υποθέσεις εξορκισμού πάτερ Μέριν και ένας νεότερος, ο ελληνικής καταγωγής πάτερ Κάρας, με ψυχιατρικά διπλώματα, αλλά και αμφιβολίες για την πίστη του.


Ο Φρίντκιν έφερε σε πρώτο επίπεδο έναν απόλυτα ρεαλιστικό, σχεδόν ντοκιμαντερίστικο τρόμο, εξιτάροντας με καλοκουρδισμένο σασπένς, συγκινώντας με δραματικά περίπλοκους χαρακτήρες, υποβάλλοντας με απόκοσμη ατμόσφαιρα (από πλάνα που παραπέμπουν στον Ρενέ Μαγκρίτ μέχρι το progressive rock σάουντρακ του Μάικ Όλφιλντ) και εκπλήσσοντας πολλαπλά με απανωτά σοκ. Ταυτόχρονα, κράτησε ζωντανή την αλληγορία του Μπλάτι για μια Αμερική που, στις αρχές των 70s, είναι αναγκασμένη να αγκαλιάσει το εσωτερικό τραύμα, αποσυντονισμένη από μια ακατανόητη, "δαιμονική" καινούργια πραγματικότητα. Η φρίκη είναι πλέον αστική, αν όχι οικογενειακή υπόθεση, με την ταινία του Φρίντκιν να περιγράφει μια τραυματισμένη νέα γενιά, αλλά και να υπερασπίζεται την πίστη και τη θυσία ως παρηγορητική απάντηση στο απόλυτο κακό που, όπως και ο καρχαρίας των επερχόμενων "Σαγονιών", μπορεί τελικά να νικηθεί.

Η ταινία προβάλλεται στην πλήρη εκδοχή (extended director’s cut) των 132 λεπτών.

ΗΠΑ. 1973. Διάρκεια: 132΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Εξορκιστής - Extended Director's Cut

The Exorcist - Extended Director's Cut
5
  • Τρόμου
  • 1973
  • Διάρκεια: 132 '
  • Γουίλιαμ Φρίντκιν

Η 12χρονη κόρη μιας ηθοποιού παρουσιάζει σημάδια δαιμονισμού. Οι γιατροί είναι ανίκανοι να κάνουν διάγνωση και την υπόθεση αναλαμβάνουν δύο ιερείς: ένας ηλικιωμένος και έμπειρος σε υποθέσεις εξορκισμού, και ένας νεότερος, ελληνικής καταγωγής, με ψυχιατρικά διπλώματα, αλλά και αμφιβολίες για την πίστη του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".