Πράσινα Σύνορα

2

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία για μια μελοδραματική πολιτική καταγγελία φορτωμένη ασφυκτικά με πρόδηλα ουμανιστικά μηνύματα.

Prasina sinora

Η 75χρονη Ανιέσκα Χόλαντ είναι μια σεβάσμια μορφή του πολωνικού σινεμά, η οποία συνεργάστηκε με τα μεγάλα ονόματά του (Κριστόφ Ζανούσι, Αντρέι Βάιντα, Κριστόφ Κισλόφσκι) και έφτασε μέχρι τις οσκαρικές υποψηφιότητες ("Europa Europa", Νικώντας το Σκοτάδι"), δουλεύοντας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού ("Ο Μυστικός Κήπος", "Η Κληρονόμος", πολλές τηλεοπτικές σειρές). Σχεδόν όλες οι ταινίες της είναι ανθρωποκεντρικά δράματα με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό, που συχνά αφηγούνται αληθινά κατορθώματα αντίστασης καθημερινών "ηρώων" ενάντια σε σύγχρονα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Υπέρμαχος ενός ουμανιστικού ακαδημαϊσμού που συγκινεί κάθε λογής ακαδημίες, η ίδια είναι εδώ και μία διετία πρόεδρος της… Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Παράλληλα, η Ανιέσκα Χόλαντ παραμένει ενεργή σκηνοθέτρια, η οποία μετά τα based on a true story "Ο Κύριος Τζόουνς" (2019) και "Ο Τσαρλατάνος" (2020) μεταφέρει τώρα την κάμερά της στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μας αποκαλύψει μια γνωστή, μέσες-άκρες, αλλά επιμελώς απωθημένη στις λεπτομέρειές της καθημερινότητα: την πολιτική βίαιης προώθησης προσφύγων από τη Λευκορωσία (του Αλεξάντερ Λουκασένκο) στην Ενωμένη Ευρώπη και την απάνθρωπη απάντηση βιαιότερης επαναπροώθησης της Πολωνίας (του Ματέους Μοραβιέτσκι). Σ’ αυτό το "πράσινο σύνορο", λοιπόν, συναντιούνται οι πορείες μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων, ενός συνοριοφύλακα και μιας ακτιβίστριας, καθένας εκ των οποίων παίζει έναν συμβολικό ρόλο στο πανοραμικό παζλ της Χόλαντ. Έτσι, παρόλο που το ασπρόμαυρο ντοκουμέντο της σφύζει από σκληρό ρεαλισμό και ωμές αλήθειες (σε "φωτογενές" ασπρόμαυρο), κάθε χαρακτήρας του είναι κατασκευασμένος σαν φορέας ετοιμοπαράδοτων ιδεών και οι μελοδραματικές περιπέτειές του φτηνές αντανακλάσεις μιας εξωραϊσμένης, πολιτικά αφελούς πραγματικότητας – οι πρόσφυγες οι καλοί, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ο Πούτιν (πίσω από τον Λουκασένκο) οι κακοί και οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες οι "άσχημοι", ασφυκτικά εγκλωβισμένοι σε ανυπέρβλητα ηθικά διλήμματα. Πόσο πιο καταγγελτική και διδακτικά ανθρωπιστική πρέπει να γίνει άραγε μια ταινία για να αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία και τρεις υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία;

Α/Μ. Πολωνία, ΗΠΑ, Γαλλία. 2023. Διάρκεια: 147΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

Πράσινα Σύνορα

Zielona Granica / The Green Border
2
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 147 '
  • Ανιέσκα Χόλαντ

Οι πορείες μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων, ενός συνοριοφύλακα και μιας ακτιβίστριας συναντιούνται στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.