Τέσσερις Κόρες

3

Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική «ανασύσταση» –από ηθοποιούς και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές– μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας.

Tesseris kores

Από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της "Beauty and the Dogs" (2017), το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα" του Φεστιβάλ Κανών, ως τον υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ "Άνθρωπο που Πούλησε το Δέρμα του" (2020), η Τυνήσια Κάουθερ Μπεν Χανία εμπνέεται σταθερά από πραγματικά γεγονότα. Το ίδιο συμβαίνει και στις "Τέσσερις Κόρες", όπου η ιστορία της Όλφα Χαμρουνί παρουσιάζεται ως ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ.


Η Όλφα είναι χωρισμένη μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Μια μέρα, οι δύο μεγαλύτερες κόρες της αφήνουν πίσω την οικογένειά τους και φεύγουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Το τι τους ώθησε σ’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ούτε στην ίδια την Όλφα, η οποία αναζητά επίσης τις απαντήσεις που ψάχνει και η Μπεν Χανία. Για να της βρει, η τελευταία αναβιώνει την οικογενειακή ιστορία της Όλφα, με τις αδερφές Έγια και Ταϊσίρ να υποδύονται τον εαυτό τους, αλλά με ηθοποιούς στους ρόλους των δυο φυγάδων. Επίσης, η Χεντ Σάμπρι υποδύεται την Όλφα, μιας και εκείνης της είναι αδύνατο να ξαναζήσει μπροστά στο φακό τις επώδυνες στιγμές του παρελθόντος της.


Πρόκειται για ένα κινηματογραφικά απλό, αλλά σεναριακά ευρηματικό docudrama πάνω σε μια πολυδιάστατη ιστορία προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας. Με επίμονα, απανωτά ερωτήματα πάνω στη γοητεία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και στις ποικίλες μορφές της εξέγερσης απέναντι σε κάθε μορφή (αντρικής) εξουσίας.

Τυνησία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Τέσσερις Κόρες

Les Filles d'Olfa / Four Daughters
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 107 '
  • Κάουτερ Μπεν Χανία

Η Τυνήσια Όλφα Χαμρουνί είναι μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Μια μέρα, οι δύο μεγαλύτερες κόρες της φεύγουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όσα θες να ξέρεις για την Αγορά του Animasyros 2026

Το 19ο Animasyros σάς καλεί να στείλετε την αίτησή σας για το Agora Pitching Forum και, παράλληλα ανακοινώνει το πρόγραμμα της Αγοράς με διεθνείς καλεσμένους, masterclasses και συζητήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/06/2026

Iris Close-Up: Η Άννα Χιντς και η Βίκι Κριπς στην Αθήνα για δύο δωρεάν masterclasses

Τα Βραβεία Ίρις 2026 εγκαινιάζουν μια νέα πρωτοβουλία με πρώτες καλεσμένες την σκηνοθέτιδα Άννα Χιντς και την ηθοποιό Βίκι Κριπς.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στα θερινά σινεμά

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Ιουνίου.

50 χρόνια Π.Ε.Κ.Κ. - Τα μέλη της ψήφισαν τις 10 καλύτερες ελληνικές και ξένες ταινίες

Η Π.Ε.Κ.Κ. γιόρτασε τα 50 χρόνια από τη συγκρότησή της με μια τιμητική εκδήλωση όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των μελών της.

Με το Blade Runner Live (ξανα)ερωτευτήκαμε σινεμά και μουσική

Το ιστορικό Ηρώδειο ζωντάνεψε το εμβληματικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ρίντλεϊ Σκοτ, συνοδευόμενο από τη ζωντανή ορχηστρική εκτέλεση του soundtrack, του πρωτοπόρου Vangelis.

Οι τρεις σκηνοθέτες μιλούν στο "α" για την "Ελλάδα 3.0"

Μια ταινία με τρεις ανεξάρτητες μικρού μήκους ταινίες από τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες με κοινή κατεύθυνση την ελληνική πραγματικότητα. Πώς ακούγεται αυτό στους δημιουργούς;

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (04-10/06)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.