Τέσσερις Κόρες

3

Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά σεναριακά ευρηματική «ανασύσταση» –από ηθοποιούς και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές– μιας αληθινής ιστορίας προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας.

Tesseris kores

Από το σκηνοθετικό ντεμπούτο της "Beauty and the Dogs" (2017), το οποίο έκανε πρεμιέρα στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα" του Φεστιβάλ Κανών, ως τον υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ "Άνθρωπο που Πούλησε το Δέρμα του" (2020), η Τυνήσια Κάουθερ Μπεν Χανία εμπνέεται σταθερά από πραγματικά γεγονότα. Το ίδιο συμβαίνει και στις "Τέσσερις Κόρες", όπου η ιστορία της Όλφα Χαμρουνί παρουσιάζεται ως ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ.


Η Όλφα είναι χωρισμένη μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Μια μέρα, οι δύο μεγαλύτερες κόρες της αφήνουν πίσω την οικογένειά τους και φεύγουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Το τι τους ώθησε σ’ αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ούτε στην ίδια την Όλφα, η οποία αναζητά επίσης τις απαντήσεις που ψάχνει και η Μπεν Χανία. Για να της βρει, η τελευταία αναβιώνει την οικογενειακή ιστορία της Όλφα, με τις αδερφές Έγια και Ταϊσίρ να υποδύονται τον εαυτό τους, αλλά με ηθοποιούς στους ρόλους των δυο φυγάδων. Επίσης, η Χεντ Σάμπρι υποδύεται την Όλφα, μιας και εκείνης της είναι αδύνατο να ξαναζήσει μπροστά στο φακό τις επώδυνες στιγμές του παρελθόντος της.


Πρόκειται για ένα κινηματογραφικά απλό, αλλά σεναριακά ευρηματικό docudrama πάνω σε μια πολυδιάστατη ιστορία προσηλυτισμού, θηλυκής ενηλικίωσης και αναζήτησης ταυτότητας. Με επίμονα, απανωτά ερωτήματα πάνω στη γοητεία του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και στις ποικίλες μορφές της εξέγερσης απέναντι σε κάθε μορφή (αντρικής) εξουσίας.

Τυνησία, Γερμανία. 2023. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: AMA FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Τέσσερις Κόρες

Les Filles d'Olfa / Four Daughters
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2023
  • Διάρκεια: 107 '
  • Κάουτερ Μπεν Χανία

Η Τυνήσια Όλφα Χαμρουνί είναι μητέρα τεσσάρων κοριτσιών. Μια μέρα, οι δύο μεγαλύτερες κόρες της φεύγουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Η Εσχάτη των Ποινών": Ο Κρις Πρατ μας μιλάει για την δικαστή τεχνητής νοημοσύνης Μέρσι

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό κλιπ από το νέο θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα, 22/1.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
22/01/2026

OPEN CALL: Οι υποβολές του Φεστιβάλ Δράμας ανοίγουν για το 2026

Ο αγαπημένος θεσμός καλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις ταινίες μικρού μήκους τους για το φετινό φεστιβάλ.

Ιάκωβε Βρούτση, ποια είναι τα must του Ethno☰Hauntology vol1;

Οι insider πληροφορίες για το νέο φεστιβάλ κινηματογράφου και τέχνης που ενώνει την Αθήνα με τη Λατινική Αμερική.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 22 Ιανουαρίου.

"Άμνετ": Πρώτη ματιά στο συγκινητικό σύμπαν της Κλόι Ζάο

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό βίντεο με τη σκηνοθέτιδα, την βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Τζέσι Μπάκλεϊ και τον Πολ Μέσκαλ.

Ο Χόπερ και το Μυστικό της Μαρμότας

Τρυφερότητα, σπιρτάδα και όμορφο animation, σε μια ταινία που μιλά για την αφοσίωση, το αίσθημα του ανήκειν και τη σημασία της αποδοχής. | Powered by Uber.

Η Εσχάτη των Ποινών

Ελλείψει ουσιαστικής πολιτικής θέσης, το αποκορύφωμα κρύβει ένα χιλιοειπωμένο και μπερδεμένο "άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε". | Powered by Uber.