Fingernails

3

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου («Μήλα») ανακυκλώνει την πίστη στη δύναμη της αγάπης, αναβλύζοντας θαλπωρή και γλυκόπικρο μαύρο χιούμορ.

Fingernails4

Στον κόσμο του αγγλόφωνου ντεμπούτου του Χρήστου Νίκου ("Μήλα"), παραγωγής Apple TV+ και Κέιτ Μπλάνσετ, η ανθρωπότητα έχει λύσει ένα από τα πιο επίμονα υπαρξιακά προβλήματά της. Χάρη σε μια εξέταση, τα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξακριβώσουν με επιστημονική τεκμηρίωση εάν είναι ερωτευμένα. Ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν βρεθεί θετικοί στην αγάπη εντοπίζεται και η κεντρική ηρωίδα, μια γυναίκα η οποία αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για τη σχέση της όταν αποκτά απροσδόκητα συναισθήματα για ένα συνάδελφο στη νέα της δουλειά. Είναι δυνατόν, όμως, να κάνει λάθος το τεστ; 

Το "Fingernails" στην ουσία του αφενός διασκεδάζει την ανθρώπινη ψευδαίσθηση ότι τα πάντα είναι υπολογίσιμα, αφετέρου διερευνά τις ανησυχίες γύρω από την επίδραση της τεχνολογίας στις ερωτικές σχέσεις, θυμίζοντας πρόσφατες αφηγήσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος. Είτε μιλάμε για την ελπίδα ότι τα νέα μέσα απαλύνουν τη μοναξιά ("Δικός της") είτε ότι μονάχα το σωστό ταίρι νοηματοδοτεί τη ζωή ("Αστακός") είτε πως για να κάνουμε τον Άλλο δικό μας πρέπει να συντελεστεί μια μικρή επανάσταση (επεισόδιο "Hang the DJ" στο "Black Mirror"). Υπό αυτή την έννοια, η ταινία δεν έρχεται να προσθέσει κάτι ιλιγγιωδώς πρωτότυπο στη σχετική συζήτηση, αλλά ζεσταίνει την καρδιά χάρη στη γλυκύτητα, την τρυφερότητα και το πώς ανατρέπει χαμηλότονα τις rom com συμβάσεις, στο πλαίσιο ενός διακριτικά ρετροφουτουριστικού στιλιζαρίσματος. Επιπλέον, ο Νίκου διαθέτει ένα ξεχωριστό ταλέντο στη χρήση μαύρου χιούμορ, με κύρια συστατικά τη μελαγχολία, το παράλογο και τη νοσταλγία, στο οποίο πιστώνονται και οι πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του φιλμ.

Ακόμα και όταν, μάλλον βεβιασμένα, ακολουθεί μια έντονα δραματική κατεύθυνση στην τρίτη πράξη, η οποία στηρίζεται σε ισχνές βάσεις, το "Fingernails" δεν ξεχνά το σκοπό του να απαλύνει το άλγος των μοναχικών χαρακτήρων του, καθώς διαπιστώνουν πως, όπως θα έλεγε και ο Ντάνιελ Τζόνστον, στο τέλος η πραγματική αγάπη θα σε βρει.

ΗΠΑ, Αγγλία. 2023. Διάρκεια: 113΄. Διανομή:  APPLE TV+

Περισσότερες πληροφορίες

Fingernails

3
  • Δραματική
  • 2023
  • Διάρκεια: 113 '
  • Χρήστος Νίκου

Σε έναν κόσμο όπου ο έρωτας μπορεί να αποδειχθεί μέσω επιστημονικής εξέτασης, μια θετική στην αγάπη γυναίκα αρχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για την εγκυρότητα του τεστ, όταν αποκτά συναισθήματα για ένα συνάδελφό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.