Arcadia 1900, Champagne d' Orient

2

Οι ιστορίες του κρασιού, της σύγχρονης Ελλάδας και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας συναντιούνται σε ένα αμήχανο υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Arcadia 1900

Ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος περνά πίσω από την κινηματογραφική κάμερα για να αφηγηθεί μια ελάχιστα γνωστή, αλλά συναρπαστική αληθινή ιστορία, η οποία ξεκινάει το 1885 στην Μαντίνεια. Τότε ο Σπυρίδων Παπανικολάου ιδρύει το οινοποιείο του, το οποίο για τον επόμενο μισό αιώνα θα παράγει εξαιρετικό αφρώδη οίνο, πολλαπλά βραβευμένο σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού. Στην πορεία, μετά από πολλές οικογενειακές διαμάχες, ο ίδιος θα παραδώσει τα σκήπτρα στους γιους του Βασίλη και Νικόλαο, οι οποίοι όμως δεν θα μπορέσουν, παρά τις πρωτοποριακές ιδέες τους, να μετατρέψουν την Αρκαδία σε Καμπανία της Ανατολής.


Οι ιστορίες του κρασιού, της σύγχρονης Ελλάδας και της ανθρώπινης ματαιοδοξίας συναντιούνται σε ένα αμήχανο υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ενδιαφέρον ως προς το αρχειακό υλικό του, αλλά παλιομοδίτικα "ξύλινο" στη ζωντανή αναπαράσταση των γεγονότων. Οι συγκρούσεις των χαρακτήρων και τα ιστορικά ντοκουμέντα φωτίζουν φευγαλέα διαχρονικές αλήθειες πάνω στη νοοτροπία του επιχειρείν, είναι όμως φανερό πως η αφηγηματική συγκρότηση αυτής της φιλόδοξης, στιβαρής ως παραγωγή saga (μουσική Ευανθία Ρεμπούτσικα, φωτογραφία Στάθης Γαλαζούλας) θα χρειαζόταν προσεκτικότερη σεναριακή επεξεργασία.

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: NEW STAR

Περισσότερες πληροφορίες

Arcadia 1900, Champagne d’ Orient

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 78 '
  • Κώστας Σπυρόπουλος

Η ιστορία της οικογένειας Παπανικολάου από τη Μαντίνεια, η οποία από το 1885 έως το 1935 παρήγαγε εξαιρετικό αφρώδη οίνο, δεν μπόρεσε όμως να μετατρέψει την Αρκαδία σε Καμπανία της Ανατολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.