Αουτσάιντερς

2

Αληθινά γεγονότα δίνουν ασίστ για μια ουσιαστική κι αφηγηματικά σπιρτόζα πολιτικοκοινωνική σάτιρα, η οποία όμως αναλώνεται σε ρηχό διδακτισμό και συναισθηματική αφέλεια.

Aoutsaiders

Ο 54χρονος συγγραφέας Μπεν Μένζρικ έχει γίνει διάσημος για τα ευπώλητα, μη μυθοπλαστικά βιβλία του, δύο εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στο σινεμά ("21", "The Social Network"). Τώρα ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη άλλο ένα, το "The antisocial network: The GameStop short squeeze and the ragtag group of amateur traders that brought Wall Street to its knees" (ο τίτλος τα λέει όλα), που περιγράφει γλαφυρά ακόμα μία, τόσο μα τόσο αγαπημένη στο Χόλιγουντ, αληθινή ιστορία θριάμβου των αδυνάμων πλην δικαίων εναντίον των ανάλγητων ισχυρών.  


Οι δεύτεροι είναι τα κερδοσκοπικά funds της Γουόλ Στριτ, τα οποία τον Γενάρη του 2021 αποφασίζουν να σορτάρουν (να ποντάρουν στην πτώση της τιμής της δηλαδή) τη μετοχή της αλυσίδας βιντεογκέιμ GameStop. Ο Κιθ Γκιλ, όμως, ένας αυτόνομος χρηματιστηριακός αναλυτής και σταρ του ίντερνετ και των social media, παίρνει το ρίσκο να επενδύσει σ’ αυτήν και να προτείνει την αγορά της. Ακολουθεί ένα ντόμινο ηρωικής λαϊκής "εξέγερσης", με αθρόες αγορές, οι οποίες εκτοξεύουν την τιμή της στα ουράνια. Οι μεγαλοκαρχαρίες αντεπιτίθενται χειραγωγώντας τις αγοραπωλησίες και ο Κρεγκ Γκιλέσπι ("Ο Λαρς και η Κούκλα του", "Εγώ, η Τόνια", "Κρουέλα") παίρνει ασίστ για μια ουσιαστική κι αφηγηματικά σπιρτόζα πολιτικοκοινωνική σάτιρα πάνω στην καπιταλιστική ηθική, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τη διάχυτη, αταξική πλεονεξία. Υιοθετεί έναν χιουμοριστικό τόνο και μια ρεπορταζιακή αφήγηση αλά Άνταμ ΜακΚέι ("Το Μεγάλο Σορτάρισμα"), σπαταλά όμως την ευκαιρία του ποντάροντας στον ρηχό διδακτισμό και τη συναισθηματική αφέλεια. Χωρίζει τους ήρωές του σε (φτωχούς) καλούς και (πλούσιους) κακούς, κάνει σύνθημά του το "power to the people" και μας σερβίρει διασκεδαστικό σοσιαλισμό από τα Lidl.

ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Αουτσάιντερς

Dumb Money
2
  • Κομεντί
  • 2023
  • Διάρκεια: 105 '
  • Κρεγκ Γκιλέσπι

Όταν ένας χρηματιστηριακός αναλυτής του ίντερνετ προτείνει προς αγορά τη μετοχή της αλυσίδας βιντεογκέιμ GameStop, ενώ τα funds της Γουόλ Στριτ τη σορτάρουν επίμονα, δημιουργεί μια φρενίτιδα που εκτοξεύει την τιμή της και απειλεί την ισορροπία ολόκληρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.